Horkovzdušná fritéza se stává běžnou součástí spousty domácností a v této době se může stát také praktickým vánočním dárkem. Nejen nováčkům na tomto poli tak přijde vhod nová kuchařka Horkovzdušná právě s recepty pro horkovzdušnou fritézu.
Sama na naši fritézu nedám dopustit a používám ji několikrát týdně na přípravu nejrůznějších jídel. Ať už se jedná o nějaké polotovary nebo například brambory či ryby. Stejně jsem však byla ráda, když jsem si všimla, že vyšla tato kuchařka. Inspirace totiž není nikdy dost, navíc od osvědčené autorky jakou Barbora Charvátová beze sporu je.
Na začátku knihy se nachází základní teorie k horkovzdušným fritézám, o tom, jak fungují, jaké jsou jejich typy, další funkce, výhody nebo příslušenství. Nechybí ani rady o tom, jak vybrat fritézu nebo na co si dát pozor. Autorka zde také popisuje, s jakou fritézou pracuje ona a v receptech pak uvádí časy a teploty s tím, ať si je čtenáři přizpůsobí podle svých zkušeností. K tomu ostatně také slouží prostor pro poznámky pod každým receptem.
V našem rozhovoru k tomu Barbora Charvátová doplnila, že chtěla napsat knihu, která bude funkční, bude lidem dobře sloužit a budou z ní rádi vařit, a musela být natolik univerzální, aby z ní mohl vařit opravdu každý, bez ohledu na to, jaký přístroj vlastní. „Víte, jak se to říká, že není na světě člověk ten, který by se zavděčil lidem všem, a platí to i o kuchařkách, i o fritézách. Doporučené postupy je tedy vždy potřeba přizpůsobit zkušenosti s vlastním přístrojem, udělala jsem ale maximum možného, aby recepty seděly co největšímu počtu lidí i fritéz,“ dodala.
Celý rozhovor s autorkou najdete zde: Česká kuchařka pro horkovzdušnou fritézu podle ní na trhu chyběla. Barbora Charvátová recepty psala ze snadno dostupných surovin
U receptů jsou tak napsány suroviny a jednoduchý postup, a na boku pak počet porcí, teplota a čas. Kromě fotografie výsledného pokrmu je zde také výše zmíněné místo pro poznámky. Recepty jsou v knize přehledně rozděleny na polévky, maso, ryby a mořské plody, bezmasá a méně masová jídla, mlsání a chuťovky.
Kuchařka se mi moc líbila a po jejím přečtení určitě zařadím do našeho jídelníčku spoustu pokrmů. Například kuřecí špízy v teriyaki omáčce, kuřecí prsa s dýní a kokosovým mlékem, losos s wasabi a zeleným chřestem, květákové krokety, vaječné muffiny v rýžové skořápce, zapečené ovesná kaše naslano i nasladko nebo mlsoty v podobě dutch baby a rýžových balíčků s banány a čokoládou.
Horkovzdušná se podle mě může stát skvělým pomocníkem i vánočním dárkem! Každý si v ní totiž najde něco!
Barbora Charvátová je autorkou úspěšného blogu mamavkuchyni.cz, maminka Karolínky, milovnice dobrého jídla a vášnivá kuchařka. Je také lektorkou vlastních kurzů, které se věnují stravování a vaření pro děti do 3 let, a školy „Zdravá 5“, kde se děti v mateřských a základních školách učí vztahu ke zdravému životnímu stylu. Její recepty jsou typické využitím základních surovin, protože nemá ráda polotovary a náhražky. Je autorkou knih Máma v kuchyni 1 a 2 a kuchařky Loudavé vaření, která obsahuje recepty pro pomalý hrnec.

Horkovzdušná
Autor: Barbora Charvátová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: CPress (Albatros Media)
Rok vydání: 2025
Počet stran:184
Hodnocení: 93 %
https://www.albatrosmedia.cz/tituly/99411960/horkovzdusna/
| < Předchozí | Další > |
|---|





V dětství ráda četla a jak přiznává, snila o tom, že jednou bude spisovatelkou. Tou se nakonec stala. Než jí ale vyšla v roce 2013 první knížka, vedla Dětský divadelní soubor STROMÁČIK při ZUŠ v Banské Štiavnic...


V experimentálních prostorech NoD se během června třikrát představila divadelní reality show Rozprostřeno. Pět lidských osudů, pět večeří o tříchodových hláškách, s nejznámější českou podvečerní zábavou podoba čistě náhodná...
Příběh chlapce a jeho psa odehrávající se v savojských Alpách pokračuje. Je rok 1948, Sebastianovi je už dvanáct let, Bella má tři nádherná štěňátka a otec Pierre, kterého si kluk našel, se žení s Angelinou a odjiždějí na svatební cestu do Kanady...