Chvála nacionalismu

Chvála nacionalismu

Tisk

chvala nacionalismu perex"Dnes se v západním světě stal nejmocnějším zdrojem nesnášenlivosti liberální imperialismus", píše Y. Hazony v nadčasové kritice imperiálních říší počínaje antickým Římem přes Rakousko-Uhersko, Třetí říši, SSSR a USA až po EU.

 


Nacionalismus, imperialismus a liberalismus jsou pojmy, které s vysokou četností objevíme v politologických, zpravodajských i názorových textech novin, časopisů, sborníků a mainstreamových i alternativních webů. Bez většího zájmu médií v Česku vyšla v nakladatelství Leda Chvála nacionalismu (v doslovném překladu Ctnost nacionalismu) renomovaného izraelského filosofa, politologa a biblického badatele Yorama Hazonyho (1964), absolventa Princetonské univerzity. Jedná se o mezinárodně oceňovaného autora řady odborných knih, který publikuje v prestižních amerických médiích. Za Chválu nacionalismu, která se stala nejprodávanějším titulem v oboru mezinárodních vztahů a diplomacie, dostal ocenění "Konzervativní kniha roku 2019".

Autor rozlišuje tři základní politická uspořádání společnosti

1. První je prehistorické klanové nebo kmenové, ve kterém se členové společenství znají osobně, ale kmeny spolu soupeří a válčí. Z vyspělejších civilizací si můžeme jako příklad představit např. městské státy antického Řecka.

2. Pokud se kmeny dokážou dohodnout na společném zájmu, sdílejí podobné tradice, mají společný jazyk a spojení je posílí, vzniká národní stát. Ten má dvě základní funkce. Bránit své hranice před vnějšími nepřáteli a být hospodářsky schopný zajistit obživu pro své členy. Národní stát umožňuje kolektivní sebeurčení, učí snášenlivosti, odrazuje od dobývání cizího území a napomáhá rozvoji svobodných institucí a individuální svobody.

3. Státy, které jednu nebo druhou podmínku nejsou schopny splnit, se stávají kořistí impérií, tedy dostanou se do područí větší nebo agresivnější mocnosti, impéria.

Hazony se věnuje především střetu nacionalismu s imperialismem a upozorňuje, že "nacionalismus se nepovažoval za zlo odjakživa, jak zaznívá v současných veřejných debatách". Máme na výběr: buď "se přikloníme k vizi světa nezávislých národních států, jež si svobodně určují vlastní politickou orientaci", nebo "uznáme ideál nadnárodní vlády, respektive mezinárodního režimu, který - kdykoli to považuje za nutné - vnucuje svou vůli podřízeným národům".

Autor odmítá imperiální ideologie, ať už se jedná historicky o křesťanství, islám, marxismus nebo liberalismus, a jejich "budovatelskou víru ve spásu a světový mír", protože všechny tyto ideologie se vyznačují "agresívním postojem vůči všem, kdo odmítají jejich světonázor" Případné kritiky autor upozorňuje, že německý "nacionální socialismus" Třetí říše byl typickou imperiální, dobyvačnou ideologií.

Slovní akrobatika, která obratně zastírá skutečný stav

Kniha je také varováním před "zjevnou imperiální povahou evropského federalismu... zastíraného slovní akrobatikou... sdílené suverenity", která je dle autora očividnou přetvářkou. "Navzdory propagandě má Evropská unie ve skutečnosti v Bruselu mocnou ústřední vládu, jejíž směrnice jsou pro evropské subsidiární státy a jejich občany právně závazné. Vládnou nevolené komise úředníků, které vytvářejí unijní právo automaticky zaváděné do legislativy podřízených národů, jež v konečné instanci podléhá evropskému federálnímu soudu...Je zřejmé, že se nic z toho nepodobá svobodné vládě, jde o zvláštní druh úřednické byrokracie, jakou imperiální státy vždycky používaly k ovládání národů...Každý byl měl vědět, že Evropská unie je (snad kromě názvu) vlastně imperiální stát řízený Německem."

Vzácné dědictví a odkaz našich předků

Tuzemského čtenáře osloví i několik příkladů z české a československé historie a hlavní myšlenka díla: "Dokud si ceníme vlastní svobody, musíme vytrvale pěstovat a posilovat nezávislost národních států, to vzácné dědictví a odkaz našich předků...To, co dnes vypadá jako nepatrný ústupek, se zítra stane kapitulací." Nacionalismus, podle autora, "nabízí protiváhu k fanatismu univerzální spásy lidstva a k prosazování všeobecného konformismu..., pěstuje snášenlivost a přináší prospěšnou rozmanitost světa".

Kniha vyšla v češtině v precizním, čtivém překladu Alexandra Tomského v loňském roce a současná geopolitická situace z ní dělá mimořádně aktuální čtení. Dílo doplňuje rozsáhlý rejstřík a podrobná bibliografie, vysvětlivky a poznámky.Jedná se o odbornou, inteligentní, přesto i laicky srozumitelnou publikaci s důležitým závěrem: Braňme se "přesvědčení o jediné konečné politické pravdě, kterou je zapotřebí každému vnutit".

Všechny citace jsou z knihy: HAZONY, Yoram. Chvála nacionalismu. Voznice: Nakladatelství LEDA, spol. s r.o., 2021. Edice Agora. 320 s. ISBN 978-80-7335-666-8. [The Virtue of Nationalism (2018)] Překlad Alexander Tomský.

chvala nacionalismu

Chvála nacionalismu
Autor: Yoram Hazony
Žánr: non-fiction; politologie, mezinárodní vztahy
Nakladatelství: LEDA, spol. s r. o., Voznice
Rok vydání: 2021
Počet stran: 320

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: nakladatelství LEDA, www.leda.cz/Titul-detailni-info.php?i=795


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hudba je důležitá pro každého z nás, jen tomu občas nedáváme takovou váhu

archiv Markéta Fassati 5„Patřím k těm šťastným lidem na světě, pro které je práce zábavou i posláním,“ přiznává sopranista Markéta Fassati, která zpívala na mnoha světových pódiích snad ve všech evropských jazycích a ráda zpívá široký hudební...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Slova z pekla baví i zneklidňují zároveň

slova z peklaBaví vás, nebo štvou, neologismy, zdrobněliny a slangová slovní spojení? Určitě je i sami používáte. Tak si schválně všimněte, kolik jich dokážete vyprodukovat během jediné pětiminutové komunikace s kolegou či ...


Literatura

155 receptů Růženy a Andrease: Gurmánská živá strava

gurman200Hurá, konečně kniha, která si neklade za cíl osvětlit problematiku syrové stravy! Ostatně, toho je všude až dost, velmi oceňuji, že tady tento nutný úvod vzali autoři jen velmi stručně a jasně – a tím pádem i velmi zajímavě a čtivě, protože si odpustili agitaci, jež ve všežravcí...

Divadlo

Mezinárodní festival divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER 2022 udělil čtyři Marty

encounter200Čtyři pozoruhodné výkony včera při závěrečném ceremoniálu vyzdvihla mezinárodní porota 32. ročníku Mezinárodního festivalu divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER, který v termínu od 29. března do 2. dubna pořádala Divadelní fakulta JAMU. Festivalové s...

Film

Rande v kině stále není klišé, a to ani pokud jste zrovna teď single

rande z filmu200Kino je od nepaměti jedním z nejčastějších míst setkání prvního rande nebo oslavení výročí. Napadlo vás ale někdy, že se v kině můžete i s někým seznámit? Poslední dva roky, díky světové pandemii, randit v kině moc nešlo, ale ani to neodrad...