Churchill: Předurčen osudem

Churchill: Předurčen osudem

Tisk

churchill

V nakladatelství LEDA vyšla v těchto dnech (09/2022) naprosto unikátní kniha Churchill: Předurčen osudem. Autor, renomovaný historik Andrew Roberts, předkládá různé pohledy a názory a nechává čtenáře, aby si udělal obrázek sám. I když je z textu zřejmé, že si autor Churchilla váží a obdivuje ho, nikdy to není nekritický zbožšťující přístup. Právě naopak, předností knihy jsou pohledy z různých stran.

Kniha obsahuje celý dlouhý Churchillův život zasazený do historických souvislostí, zahrnuje spoustu příběhů a zajímavostí a čte se lehce jako román. Přínosem Robertse jsou dva unikátní zdroje; to, že si počkal na odtajnění deníků krále Jiřího VI., s nímž se Churchill během války pravidelně a často scházel, a také na úplné vydání pamětí sovětského velvyslance v Británii Ivana Majského (1884–1975).

Roberts se podrobně věnuje i Churchillovým osobním vlastnostem, jeho dobrodružné povaze, literárnímu talentu, psychologické intuici, nesmírné vytrvalosti a vynikajícím, rétorickým schopnostem, jež sehrály klíčovou roli hned od počátku války, nejvýznamněji ale během bitvy o Británii (červenec 1940 až říjen 1941), kdy Churchillovy projevy dodávaly odvahu a naději nejen obleženým Britům, ale celému Západu.

Řada literárních kritiků v angloamerických médiích označuje tuto knihu jako nejlepší jednosvazkovou biografii, která o Churchillovi vyšla, a že jich bylo vydáno už více než tisíc. Včetně vlastních Churchillových Pamětí, za které dostal Nobelovu cenu za literaturu, i když se říkalo, že to byla truc akce Švédské akademie proti norskému parlamentu, který odmítl Churchillovi udělit Nobelovu cenu míru.

Kniha ukazuje Churchilla jako konzervativního realistu, který vnímá politiku i válku jako umění možného. Velikost Churchilla jako státníka spočívá v tom, že dokázal jít i proti proudu veřejného mínění nebo v dané době obecně uznávaných názorů, sice řadu "bitev" prohrál, ale dokázal zvítězit v té rozhodující.

Kniha vychází ve výborném čtivém překladu docenta Miloše Caldy, filozofa, politologa, anglisty a amerikanisty a dlouholetého vedoucího kateder na FF a FSV UK. A vychází díky entuziasmu ředitele nakladatelství LEDA, RNDr. Rudolfa Červenky, který má cit na díla, historická i současná, jejichž myšlenky rezonují v naší společnosti. S nakladatelem lze souhlasit, že "pro toho, kdo se zajímá o osobnost Winstona Churchilla, stejně jako pro každého, kdo se chce blíže seznámit s dějinami druhé světové války, je Robertsova kniha Churchill: Předurčen osudem zcela nepostradatelná."

Výborné zahraniční recenze v renomovaných médiích

Kniha má přes třináct set stran a doprovází ji 32 stran obrazových příloh. Není v možnostech tohoto krátkého upozorňujícího článku věnovat se jednotlivým kapitolám, každá z nich by si zasloužila několikastránkovou analýzu. Kniha měla výborné recenze už při vydání anglického originálu v roce 2018, např. v nationalreview.com/magazine, theguardian.com/books, v New York Times Sunday Book Review, v literaryreview.co.uk a v bookreporter.com. Všechny se shodují, že jde o jedinečné dílo. Jako např. zde:

„Brilantní, strhující, nezapomenutelná kniha... definitivní obraz našeho největšího státníka." – London Evening Standard

„Nejlepší Winstonův životopis, jaký byl kdy napsán... prakticky na každé stránce hýří osobitostí, humorem a dramatickými událostmi.“ – The Sunday Times

„Robertsův nový životopis stojí vysoko na žebříčku historických prací. Osvětluje obrysy Churchillova monumentálního života s nepřekonatelnou erudicí a smyslem pro odhalování výmluvných detailů. Do míst, kde se mnoho životopisců spokojí s jedním pohledem, se Roberts podívá raději dvakrát.“ – USA Today

Posuďte sami

Příběh velkého muže, nebojme se použít výraz hrdiny, který nás může v naší složité době inspirovat. Nejen to je důvod, proč kniha stojí za přečtení. Najde se dnes mezi politiky nějaký nový Churchill? Lépe, nechat bez komentáře.

LITERATURA
Název:. Churchill: Předurčen osudem (Churchill: Walking with Destiny)
Autor: Andrew Roberts
Překlad: Miloš Calda
Žánr: non fiction, historie, životopis
Nakladatelství: LEDA, spol. s r. o.
Rok vydání: 2022
Počet stran: 1352 + 32 stran obrazových příloh
ISBN: 978-80-7335-711-5
Hodnocení: 100 %
Zdroj foto: nakladatelství LEDA
Odkaz na web: https://www.leda.cz/Titul-detailni-info.php?i=825

Obalka Churchill Leda



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladislava Mlada Jirásková: Je třeba mít v sobě odvahu

VMJ perexMalířka, apatykářka, žena, která měla v životě štěstí najít sebe samu a vášeň k životu, směr a svou přirozenost. A která dostala šanci napsat voňavý Receptář z barokní apatyky. Jaké je životní štěstí? Nejen na to se jí ze...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pomožte Polovině nebe plnit sny

polovina nebe 200Polovina nebe o.p.s je dobrovolná obecně prospěšná společnost, která učí osoby s těžkým postižením motoriky horních končetin ovládat počítač a psát text pouze hlasem. Pořádají školení, díky kterým se absolventům lépe daří umístit na pr...


Literatura

Zdálo se, že Bůh je lhostejný…

200litDlouho jsem přemýšlela, jak pojmenovat článek o knize, která vyšla péčí Radioservisu v letošním roce. Nakonec jsem dospěla k závěru, že název této knihy je maximálně uspokojivý a vypovídající o všem, co je jejím obsahem. Jde o devět osudů českých Židů, kte...

Divadlo

Divadelní Rozmarné léto na počest Vančury

altNa počest spisovatele Vladislava Vančury, kterého před sedmdesáti lety popravili nacisti, byly uskutečněny Vančurovské dny 2012 konané v pražské Zbraslavi.

 

...

Film

Vydejte se Všemi směry

altJaká cesta vede k reportáži? Jak dlouho trvá její příprava a co všechno se musí obětovat? Zřejmě si málokdo z nás dokáže představit, kolik práce stojí za stránkovým článkem v novinách či časopise. O tom, jak trnitá cesta vede k dobře pos...