Dokumentaristka Olga Sommerová se stala poslankyní

Dokumentaristka Olga Sommerová se stala poslankyní

Tisk

sommerova perexFilmová dokumentaristka Olga Sommerová, která je první místopředsedkyní Liberálně ekologické strany, složila v úterý 1. června slib poslankyně. Ve sněmovně tím nahradila poslance za TOP 09 Dominika Feriho, který se vzdal mandátu a vystoupil ze strany. Olga Sommerová se chce podle svých slov věnovat principiální obraně demokracie a svobody, postavení žen ve společnosti a nejaktuálněji nezávislostí České televize.

 

„Moje aktuální téma je nezávislost České televize. V posledním roce sledujeme snahu některých členů Rady ČT odejmout České televizi její nezávislost za patronace poslanců ANO, SPD a KSČM. Radní ČT mají povinnost chránit televizi veřejné služby před vlivem politiků, ale ve skutečnosti se snaží tento vliv uplatňovat, a to bezprecedentními útoky za hranou zákona. Česká televize ale nepatří politikům, je nás občanů. Miliony lidí platí koncesionářské poplatky právě proto, aby ČT zůstala svrchovaná, nezávislá na politických vlivech. Svoboda slova je základní hodnotou demokracie a chrání svobodu nás občanů,“ představila Olga Sommerová rámcově svůj program.

sommerova

Ladislav Miko, místopředseda LES a bývalý ministr životního prostředí, ke zvolení dodal: „Mám radost, že velká podpora ve volbách s více než 9000 preferenčních hlasů se nakonec přetavila v poslanecký mandát pro 1. místopředsedkyni naší strany. Dlouhodobě varujeme před nebezpečím mocenských, politických i ekonomických zájmů současného Ruska a vyzýváme k odklonu od fosilních paliv a řešení klimatické krize. Jsem si jist, že naše postoje bude Olga Sommerová v Parlamentu skvěle reprezentovat a přispěje ve zbytku volebního období k jejich prosazování a k podpoře tolik potřebných změn. Těší mě, že díky ní bude LES více slyšet, má totiž co říct.“

Jako filmová dokumentaristka natočila Olga Sommerová 140 filmů, je rovněž autorkou čtyř knih, zabývajících se postavením žen v naší společnosti. Ve své tvorbě se opakovaně zabývá totalitními režimy 20. století, jejich oběťmi i odbojáři.

„Jsem ráda, že do sněmovny přichází nejvýraznější bojovnice za práva žen Olga Sommerová. Je to dobrým znamením pro naši společnost, pro zlepšení kultury české politiky a zvýšení její důvěryhodnosti. Olga Sommerová není žena, kterou politika změní; naopak Olga Sommerová je žena, která dokáže změnit politiku,“ doplnila členka představenstva LES a bývalá ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková.

Do Poslanecké sněmovny si Olga chce přivést genderově vyvážený tým. Poradkyni a asistentku přímo v Poslanecké sněmovně jí bude dělat bývalá předsedkyně sněmovního Výboru pro evropské záležitosti Kateřina Bursíková Jacques, dalším spolupracovníkem bude iniciátor vzpomínkových akcí „Krátké kalhoty pro Václava“ Havla Tomáš Pikola.


Foto: Facebook Liberálně ekologické strany


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Radek Šubrt: „Důležité je, že jíst se bude vždycky!“

radek subrtS šéfkuchařem luxusních restaurací Radkem Šubrtem se v těchto dnech můžete potkávat na televizních obrazovkách, kde vystupuje jako jeden z porotců kulinářské show Masterchef. Co si o ní myslí? Jaké je jeho oblíbe...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Robert Rohál nafotil Soňu Drábkovou pro kolekci Tisíc tváří černovlásky

cernovlaska perexPráci fotomodelky si nedávno vyzkoušela Soňa Drábková, členka kroměřížské taneční skupiny M dance crew KM.  Výsledkem je černobílá kolekce Tisíc tváří černovlásky autora Roberta Rohála, která bude během letošního května vystavena v M...


Literatura

Když mrtvý muž vyřizuje účty

brka200Finský autor Antti Tuomainen není pro českého čtenáře velkou neznámou. V českém překladu už spisovateli vyšly tři knihy detektivního žánru. Ta čtvrtá, nejnovější, je ale docela zvláštní dílko. Detektivka, u které se dá zasmát, neboť zjistíte, že i mrt...

Divadlo

Mohou se ženy vyrovnat s následky války?

Trojanky perexTrójské ženy žily deset let uvězněny ve zdech opevněného města. Pak jsou hradby zbořeny. Ony ale svobodu nezískají, místo ní přichází nové vězení – jsou vytrženy ze svých domovů a vrženy do kultury, jejímž jazykem nemluví.

Film

Přehlídka španělsky mluvených filmů začala v Praze a skončí v Hradci Králové

La pelicula perexJako každoročně se i letos v druhé půli února vynořila LA PELÍCULA, přehlídka španělských mluvených filmů (película = film), což obnáší díla nejen ze Španělska, ale i ze španělsky mluvících zemí americkýc...