Bezlepkové recepty snadno a rychle

Bezlepkové recepty snadno a rychle

Tisk

bezlepkove  200Jídlo, jídlo, jídlo, co si budeme povídat, k životu ho potřebujeme, i když se někteří tváří, že ne. V posledních letech díky různé osvětě dochází k tomu, že lidé více přemýšlejí nad tím, co jedí a už se nespoléhají na hotové výrobky z obchodů. A to platí především pro ty, kteří musejí dodržovat nějakou speciální dietu - třeba bezlepkovou.

 

Mnoho lidí, kterým je diagnostikována celiakie, neví, co si se svým stravováním najednou počít - musí ho změnit obvykle od základu. Jako třeba Karla Pelikánová, která vydala útlou knihu o bezlepkovém vaření.

Nenajdete zde pouze recepty, ale také představení, pro mnohé zatím netradičních, přirozeně bezlepkových potravin, jejich účinky, ale také tipy, v jakém obchodě si je pořídit.

Recepty nejsou uspořádány obvykle podle typu jídla, ale podle druhu hlavní suroviny - obiloviny, zelenina a brambory, luštěniny a vejce, ovoce, freshe a koktejly. Co jednotlivé recepty spojuje, jak už napovídá sám název je - že jsou rychlé a jednoduché a pro začátečníky jsou ideálním odrazovým můstkem. Mnoho z receptů je vegetariánských, jak sama autorka prohlašuje, maso moc nevaří. Naproti tomu miluje sladké a to je na seznamu jídel patrné a rozumím to sama moc dobře – takže když mlsat, aspoň zdravě!

Pro mě jsou největším lákadlem kaštanové brownies - jen co vyšetřím čas, budu muset tuhle na první pohled absolutní dobrotu vyzkoušet. Pokud ještě neznáte moc quinou nebo třeba batáty - určitě zde najdete pár nápadů, jak s ní naložit. Máte-li chuť na nějakou lehkou exotickou svačinku, vyzkoušejte ananas v chilli peřince.

V poslední části je recept „Říznutá jahoda" a já doufám, že kompotované jahody nebyly použité z plechovky, a když už, tak že si autorka dává pozor, aby jahody nebyly chemicky dobarvované, aby si neškodila.

Má výtka směřuje k úvodním stránkám knihy - kde je hned několik chyb - pořady o vaření určitě autorka zhlédla (ne shlédla), Facebook je název sociální sítě a měl by se tedy psát velkým písmenem a pak na str. 15 „vařička“ měla být asi vařečkou.

Jsem ráda, že se na trhu objevila kniha bezlepkových jídel s dostupnými ingrediencemi v Česku. Určitě dobře poslouží svými radami pro úplné začátečníky, ale i pro ty, kteří chtějí porozumět bezlepkové dietě, třeba kvůli svým přátelům a blízkým, a těm, kteří si chtějí dopřát zdravé a lehké jídlo. Věřím, že si najdou své fanoušky, protože v jednoduchosti je krása, ne?

bezlepkove

Další recepty můžete najít na facebookové stránce: https://www.facebook.com/karlacookingglutenfree/?fref=ts

Hravě, zdravě, bezlepkově - Jednoduché bezlepkové recepty, po kterých se budete moci utlouct
Autor: Karla Pelikánová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2016
Počet stran: 112
Hodnocení: 75 %
Zdroj foto: http://www.kosmas.cz/
http://www.grada.cz/hrave-zdrave-bezlepkove_9226/kniha/katalog/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisér Viktor Tauš: „Pracovat s Kaiserem a Lábusem je štěstí“

taus viktor 200Režisér Viktor Tauš debutoval autobiografickým filmem o drogové závislosti Kanárek. Můžete si přečíst, jak na tento film vzpomíná a co pro něj znamenal, ale tento rozhovor se točí především kolem jeho ne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pavel Šporcl napsal vládě otevřený dopis

sporcl 200Kultura je na konci zájmu vlády, tvrdí houslista Pavel Šporcl. Aneb po nás potopa…

 

...

Literatura

Tma: O hvězdách, strachu a pěti nocích na hoře

TmaNakladatelství Portál vydalo tajuplnou knížečku akorát tak do kapsy. Jmenuje se Tma a je nejen o hvězdách, strachu a pěti nocích na hoře norské novinářky Sigri Sandberg, která se vypravila na svou dobrodružnou cestu za poznáním světa i svého vlastního nitra. 

...

Divadlo

Hurvínek v neděli 2.5. 2021 oslaví neuvěřitelné 95. narozeniny

hurvinek 20095 je úctyhodný věk. Takového věku se obvykle dožívají pouze senioři! A Hurvínek je malý kluk. O to jsou narozeniny cennější. Mánička, která letos oslavila jednadevadesát tvrdí, že to nejsou kulatiny a že se to slavit nemusí, ale kdo by řeči ta...

Film

Kinematografie a stát v českých zemích mezi roky 1895-1945

kinema 200Doposud se slovo "kinematografie" vztahovalo především na filmovou tvorbu. Teprve Ivan Klimeš se v knize Kinematografie a stát v českých zemích 1895-1945 soustředí na to, jak stát a jeho předpisy ovlivňovaly kinematografické podnikání - výrobu i ...