Spor o kulturní prostor na lodi (A)VOID. Město dává provozovateli výpověď, petenti s tím nesouhlasí!

Spor o kulturní prostor na lodi (A)VOID. Město dává provozovateli výpověď, petenti s tím nesouhlasí!

Tisk

Lod AVOI(D) perexRadě hlavního města Prahy je adresována petice "Zachraňme (A)VOID!". Petenti žádají zrušení výpovědi ke dni 31. května 2020 (podle jejich slov bez udání důvodu) nájmu kotevního místa spolku Dvojka sobě, který provozuje (A)VOID FLOATING GALLERY. Město výpověď hájí údajným porušováním pravidel.

 


Podle názoru petentů je (A)VOID FLOATING GALLERY prostor charakteristický svou nezaměnitelnou atmosférou a alternativní kulturou, který má významnou kulturně-společenskou hodnotu. Je dostupný a otevřený všem. "Při správě věcí veřejných musí být pro komunální politiku prioritou ohledy i na jiné hodnoty veřejného zájmu než na pouhý finanční profit a pohodlí byrokratických aparátů,"uvádějí petenti.

Připomínají, že A(V)OID FLATING GALLERY již několikrát výpovědi odolávala, přičemž nyní je opět nucena "čelit bezdůvodnému nátlaku ze strany města, respektive TCP Praha, a. s., která je městem pověřena správou náplavek".

"Celá záležitost je o to tristnější, že se spolkem Dvojka sobě o záměru výpovědi nikdo předem oficiálně nejednal, že místo je majetkem města ve správě volených politiků a že právě spolek Dvojka sobě stál na počátku proměny veřejného prostoru náplavky pod Rašínovým nábřežím a byl jedním z jeho hlavních hnacích motorů," dodávají petenti.

Autorská čtení, hudba, filmy

Na palubě či v podpalubí lodi, kde se kulturní prostor nachází, se konají festivaly autorského čtení, diskuse s domácími i zahraničními autory, včetně prezentace nových knih. "Výrazné je propojení autorského čtení s hudbou i promítání filmů a autorských projekcí," uvádějí petenti. (A)VOID FLOATING GALLERY spolupracuje s Městskou knihovnou v Praze, s Pražským literárním domem autorů německého jazyka, se Společností pro nizozemskou a vlámskou kulturu NE-BE, se Společností poezie atp.

Lod AVOI(D) 2

Prostor je podle petentů také sociokulturním fenoménem, "když se na palubě i v podpalubí potkávají lidé různých světů – studenti, Pražané, umělci z celého světa, turisté i lidé z prostředí obchodu, médií či politiky".

"K tomu nepochybně přispívá také úroveň pivní kultury: A(VOID FLOATING GALLERY byla první mezi náplavkovými provozovnami, která uvedla na náplavku rozvíjející se malé české pivovary," píší.

Mezi petenty jsou kupříkladu Ivo Slavík ze spolku Dvojka sobě, spisovatelka, básnířka, VŠ pedagožka a klasická filoložka Sylva Fischerová, fotografka Michaela Adlerová, molekulární bioložka Vilma Kaplanová, básník, spisovatel a literární organizátor Josef Straka, promotér a gastro partner projektů (A)VOID Gallery Petr Pošvic, gastro partner projektů (A)VOID Gallery Miloš Vítovec či člen spolku Dvojka sobě Pavel Kalina z Fakulty architektury ČVUT.

Narušení charakteru náplavky

Profesor Pavel Kalina letos 2. dubna napsal na podporu tohoto prostoru, že Avoid Gallery měla v posledních více než deseti letech významný podíl na proměně náplavky pod Rašínovým nábřežím z prakticky nevyužívaného prostoru na jedno z kulturních ohnisek celého města. "V této činnosti jí v posledních letech velice pomáhá možnost využívat nejen jednu z kobek na náplavce, ale také lodi zakotvené v Podskalí," uvedl.

"Vzhledem k rozsáhlé a diverzifikované činnosti (nejen výstavy, ale také koncerty, projekce a literární matiné) je ideální možnost využít paluby i podpalubí lodi, protože na náplavce samotné takové prostory nejsou a nelze je zcela nahradit ani využíváním kobky," pokračoval.

Lod AVOI(D)

"Ztráta lodi by prakticky znamenala zánik Avoid Gallery v její současné podobě, tedy jako skutečného kulturního centra. Vzhledem k jedinečnosti místa i pozice Avoid Gallery bych takovou ztrátu pokládal za narušení charakteru celé náplavky a v podstatě za ztrátu pro celou Prahu. Významný veřejný prostor by tak zbytečně přišel o svou jedinečnost, která má smysl zejména v přeturistovaném centru," dodal.

Stanovisko města

A jak město výpověď odůvodnilo? "Loď (A)VOID neodmyslitelně patří k prostoru náplavky a řadu let zde funguje projekt Avoid Floating Gallery. V posledních letech ale společnost Trade Centre Praha, a.s., (TCP), která je správcem náplavky, dostávala desítky stížností na hluk a nedodržování nočního klidu právě z tohoto zařízení. Ze strany provozovatele lodi, spolku Dvojka Sobě, byla opakovaně porušována pravidla provozu náplavek, byla řešena i jednotlivá oznámení rezidentů a městské části Praha 2. Společnost TCP ve snaze narovnat vztahy písemně vyzývala provozovatele ke zjednání nápravy, nakonec ale musela přistoupit k vypovězení smlouvy," uvedlo hlavní město ve svém odůvodnění.

"Nelze přehlížet časté stížnosti občanů Podskalí na opakované hlasité koncerty nebo jiné akce, a to i v době, ve které pravidla pro realizace akcí vyžadují opačný přístup provozovatele," uvedl mimo jiné radní městské části Praha 2 Michal Zuna. "Město jednoznačně respektuje autorský podíl společnosti na podobě Avoid Floating Gallery, ale pravidla platí pro každého stejně. Zároveň lze brát tuto situaci jako příležitost k narovnání právních vztahů a vyjasnění podmínek dalšího provozu lodi. Do budoucna by měl být provoz na lodi řešen přímo ze strany Trade Centre Praha, jejímž cílem je zde nadále ponechat gastroprovoz, kulturní, sportovní i volnočasový program,“ dodal pražský radní pro majetek a městské firmy Jan Chabr.

Bar na lodi a jeho fungování bude, podle prohlášení města, předmětem otevřené soutěže. "Pro udržení odkazu Avoid Floating Gallery je možné, aby se zde i nadále pořádaly hudební či výstavní akce v rámci konkrétních časových úseků. Na kulturním obsahu by se mohla podílet Galerie hlavního města Prahy, projekt Umění pro město by každoročně připravil výstavní program či akci. Spolek Dvojka Sobě by mohl být přizván do kurátorsko-dramaturgického týmu a pokračovat nejen v pořádání literárních akcí, ale zároveň konzultovat budoucí výtvarné projekty," stojí ve stanovisku hlavního města.

Zdroj foto: Kudyznudy.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nenudím se a nechápu, když mi někdo vypráví „jak se nudí“, říká René Kekely

rene200V médiích a šoubyznysu se René Kekely pohybuje přes dvacet let, a je to znát. Je to profesionál. Třeba když moderuje talk show Face To Face, kde si zve zajímavé hosty, je vidět, jaký je hostitel, jak je připraven, přitom vždy jde o rozhovor svižný, kultivov...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Děti z Karlovy Studánky přivítaly adventní období krásným představením

KS advent perexPrvní prosincový týden je tradiční dobou, kdy se rozsvěcují vánoční stromky. Nejinak tomu bylo i v půvabné horské lázeňské obci Karlově Studánce. Děti z místní mateřské a základní školy (MŠ a ZŠ), si nachystaly nezapomenutelné předváno...


Literatura

Cesta za tajemstvími minulosti i současnosti

Sprizneni perexGenealog Jefferson Tayte pátrá po minulosti jiných lidí, tu svou však nezná. Jediná stopa, kterou má, je fotografie ženy, která ho porodila. Ta žena měla něco společného s nacistickou propagandou. Proto Jefferson s profesorkou Jean Sum...

Divadlo

Zaráz – Městské divadlo Zlín a Slovácké divadlo Uherské Hradiště opět po roce bilancují společnou přehlídkou

Zaraz2024 200Šest inscenací z nejnovějšího repertoáru Městského divadla Zlín a Slováckého divadla Uherské Hradiště - to je ZARÁZ, přehlídka jediných dvou profesionálních divadel působících ve Zlínském kraji. Ve třech dnech uvidí aktuální tituly kritici, publ...

Film

Letní soutěž s Cinema City: Kupte si vstupenku do kina na libovolný film a vyhrajte nový automobil!

SUMMER PROMO 2023 čtverecOblíbená letní soutěž vtrhla do multiplexů Cinema City po celé České republice. Nezáleží na tom, jestli si do kina přijdete užít bláznivou komedii, akční trhák nebo si naopak plánujete odpočinout u animáku. Výhra na v...