Robinsoni a donkichoti opět představují pozoruhodné lidské příběhy

Robinsoni a donkichoti opět představují pozoruhodné lidské příběhy

Tisk

ales-palan-oOz-3171Nová Palánova kniha opět své čtenáře nezklame. Pod názvem Robinsoni a donkichoti nakladatelství Prostor vydává další publikaci Aleše Palána, která dokumentuje pohnuté lidské osudy. Za pozornost stojí také krásné fotografie Karla Cudlína. Jaké příběhy si tentokrát můžeme přečíst?

Anotace knihy:

Neopakovatelné osobnosti nežijí jen v šumavské divočině. Jsou nám mnohem blíž, potkáváme je na ulicích, v autobusech, kdekoliv. Třeba někdo takový žije hned ve vedlejší bytovce. Jistě, každý člověk je jedinečný, ale – málo platné – někteří lidé jsou zkrátka jedinečnější.

Co spojuje sedm lidí, jejichž příběhy byly shromážděny v této knize? Není to přímo samota jako u samotářů, kteří se stáhli z civilizace do lesů, močálů a hor. Jisté poodstoupení tu ale přesto nacházíme. „Neměl bych sílu jít s proudem, a už vůbec ne proti proudu,“ říká jeden z nich. Všichni si vytvořili malý osobní svět, fascinující vesmír, kde platí jejich vlastní pravidla. Jsou na dosah ostatním, a přesto tak daleko. Nebo snad vysoko? Některé jejich historky jsou neuvěřitelné, ale autor knihy jim věří. Proč by si člověk nemohl koupit šest tygrů ve slevě, kreslit ve spolupráci s plísní nebo najít skutečný smysl života? Víte snad o něčem, co by bylo důležitější?

O autorech:

Aleš Palán (1965), publicista a spisovatel, je dvojnásobným držitelem ocenění Magnesia Litera (knižní rozhovory se samotáři Jako v nebi, jenže jinak a sborník Brnox, který připravil s Kateřinou Šedou), další dvě jeho práce byly na tuto cenu nominovány. V nakladatelství PROSTOR vyšla jeho kniha rozhovorů se šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině (2018), která zvítězila v anketě Kniha roku Lidových novin a stala se bestsellerem stejně jako navazující Návrat do divočiny (2019) a podobně laděný titul Jako v nebi, jenže jinak (2019). Nakladatelství PROSTOR vydalo též Palánovy práce reagující na koronavirovou krizi – charitativní sborník Za oknem (2020) a knižní rozhovor s profesorem Janem Konvalinkou Spánek rozumu plodí příšery (2020). Následovaly drobné črty a eseje Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět (2020) a Rady pánu Bohu, jak vylepšit svět ještě líp (2021) a titul Nevidím ani tmu (2021), knižní rozhovory se ženami, které si v životě vytáhly černého Petra.

Karel Cudlín (1960) je renomovaný český fotograf, věnuje se převážně dokumentární fotografii. Spolupracuje s vydavatelstvími, televizemi a filmovými produkcemi v České republice i v zahraničí a působí jako pedagog. Je členem spolku dokumentárních fotografů 400 ASA. V letech 1997–2003 byl jedním z oficiálních fotografů prezidenta Václava Havla. Je držitelem celkem šestnácti cen ze soutěže Czech Press Photo, obdržel též Cenu Revolver Revue (2008). V roce 2016 se habilitoval na FAMU jako docent.

Hodnocení knihy:

Kniha je opět udělaná formou rozhovorů se zajímavými lidmi, kteří mají leccos za sebou. Oceňuji fotografie, bez kterých by to rozhodně nebylo ono. Nebudu prozrazovat s čím vším se Palánovi lidé svěřili, musíte si Robinsony a donkichoty přečíst sami. Ostatně už název knihy je příznačný. Publikace je poněkud objemná, těžká a hůře se s ní manipuluje. Ale to překonáte...

Za mě Palán nepřináší nic nového. Je to zkrátka jeho rukopis, vyzpovídat zajímavé lidi. Oceňuji ale, že se díky autorovi svět o něčem dozví. O něčem, o čem neměl ani ponětí…

big robinsoni-a-donkichoti-8W2-492705

Název knihy: Robinsoni a donkichoti
Autor: Aleš Palán
Fotografie: Karel Cudlín
Počet stran: 384
Nakladatelství: Prostor
Hodnocení: 90%

http://www.eprostor.com/cz/katalog-titulu/robinsoni-a-donkichoti.aspx


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Laura a její tygři zahrají v Lucerna Music Baru pro tygry a pokřtí nové album

laura200V neděli 17. března v pražském Lucerna Music Baru představí kapela Laura a její tygři nové album Zoo Zoo! vydávané kompletně online. Písničky pro děti inspirované životem zvířat z pražské Zoo nazpíval společně s kapelou dětský sbor Ústecké Bambini. Role ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Letošní anketa SUK – čteme všichni zná vítěze

SUK perexZLetos po jednadvacáté vybíraly děti své favority mezi knížkami, které pro ně vydali čeští nakladatelé v loňském roce. Do 21. března 2014 zasílaly své hlasovací lístky na známou adresu Sukovy knihovny (Mikulandská 5, Pr...


Literatura

Ocelové srdce: Jednohubka od Alberta Čuby

ocelove srdce 200Noir román z černého města to je podtitul díla Ocelové srdce od českého herce, spisovatele, režiséra, producenta a divadelníka Alberta Čuby.

...

Divadlo

Na jeviště Městského divadla s ladnou grácií šelmy vtrhl Tracyho tygr

200divV sobotu 9. listopadu 2013 se v komorním prostředí Studia Z ve zlínském Městském divadle uskutečnila již čtvrtá premiéra této divadelní sezóny. Dlouho dopředu vyprodaný sál se zatajeným dechem sledoval peripetie Thomase Tracyho a jeho tygra. Tato dvojka...

Film

Bizarní hříčka Davida Cronenberga jménem Cosmopolis

comopolis pattinsonDavid Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí, Východní přísliby) patří k jedněm z nejzajímavějších režisérů současnosti. Robert Pattinson (Twilight sága) naopak k těm nejvysmívanějším hercům z aktu...