Kampaň Moje tělo je moje startuje

Kampaň Moje tělo je moje startuje

Tisk

moje telo je moje 200„Teprve ve chvíli, kdy jsem trpěla anorexií, mi můj otec řekl, že mi to sluší”

 

 


„I my muži od dětství bojujeme s předsudky. Média (včetně pornografie) ukazují, že muž má být dominantní, úspěšný, za žádnou cenu nebrečet, být svalnatý, mít pekáč buchet a co největší přirození.”

Hodnocení vzhledu, necitlivé poznámky, posměšky, vtipy, urážky, nevyžádané rady – většina z nás to zažila nebo stále zažívá. Body shaming je ve společnosti jev značně rozšířený, mnoha lidem bolestně zasahuje do životů, dokáže zásadním způsobem poznamenat psychiku.

Crowdfundingová kampaň Moje tělo je moje si klade za cíl téma společensky zviditelnit a jasně artikulovat, že si každý člověk zaslouží respekt - a nikdo nesmí být ponižován nebo šikanován kvůli svému zevnějšku.



Zakladatelka projektu Moje tělo je moje, hudebnice a autorka Ridina Ahmedová, začala na jaře 2020 natáčet pro Český rozhlas Radio Wave podcast Sádlo o ženách se zkušeností s body shamingem. Během ročních příprav si vyslechla příběhy, o kterých se běžně nemluví: bolavé výpovědi o tom, jak nám do životů zásadně zasahují komentáře týkající se našich těl.

 

moje telo je moje ridina

Podcast Sádlo vyvolal obrovskou vlnu reakcí, posluchačky i posluchači posílají stovky osobních výpovědí. Body shaming se masivně děje dětem, dospělým ženám a mužům. Je zřejmé, že to, jak svoje tělo sami vnímáme, je zásadně ovlivněno informacemi, které slyšíme od rodiny, partnerů i širšího okolí.

Cílem projektu Moje tělo je moje je upozornit na téma body shamingu jako na škodlivý a částečně normalizovaný fenomén zasluhující jediné - vymýcení. Každý člověk má absolutní právo na úctu a slušné zacházení bez ohledu na to, jak vypadá. „Sympatizujeme s pojmem body neutrality – tělo neoslavujeme ani neponižujeme. Zůstáváme v neutralitě, respektujeme jej a zdržujeme se nevyžádaných rad a komentářů,“ říká k vymezení pojmu Ahmedová.

K čemu bude sloužit částka, kterou kampaň Moje tělo je moje na portálu HitHit vybírá? Například k provozu webu mojetelojemoje.cz sloužícímu ke sdílení příběhů, zkušeností, rad a odborných informací. Moje tělo je moje přinese téma do škol formou besed a workshopů, ve spolupráci s dětskými psychology a terapeuty vytvoří brožuru pro rodiče, opatrovníky a učitele s náměty, jak komunikovat s dětmi o tématech týkajících se těla, proběhnou také livestreamy s odborníky, vznikne podcast #mojetelojemoje. „Ve spolupráci s vydavatelstvím dětské literatury plánujeme vznik knihy Moje tělo je moje a chceme vytvořit venkovní putovní výstavu #mojetelojemoje s fotografiemi a příběhy lidí, kteří body shaming zažili a našli si cestu k sebepřijetí.“ Dodává k plánům Ahmedová.

Je čas na změnu. Není mojí povinností vyhovovat představám druhých lidí. Moje tělo je moje.

Více informací: http://hithit.com/mojetelojemoje
www.mojetelojemoje.cz
www.facebook.com/mojetelojemoje
Podcast Sádlo https://wave.rozhlas.cz/sadlo-8398667


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

BU-FU: „Přátelství na hudebním poli jsou základem všeho.“

BU FU 200K rozhovoru jsme si přizvali skupinu BU-FU, která nedávno vydala nové CD s názvem Buy Us Fuck You. Dozvíte se spoustu zákulisních informací o vzniku tohoto počinu, ale také o tom, jaké je mít v dnešní době kapelu a co...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Festival svobody 2017: boj proti dezinformacím a ochrana demokratických hodnot

svoboda perexI letos si na výročí 17. listopadu připravila platforma Festivalu svobody řadu kulturních akcí a přednášek, ve kterých se zaměřuje na boj proti dezinformacím, hoaxům v médiích a osvětu veřejnosti ohledně současné politické scény a m...


Literatura

Příběh ztracené lodi

erebus databazeknih perexLoď Jejího Veličenstva Erebus byla jednou z prvních velkých průzkumných lodí, veteránka z přelomových plaveb na kraj světa. V roce 1848 zmizela v Arktidě a její osud se stal záhadou. V roce 2014 byl...

Divadlo

Umělecký šéf zlínského divadla Patrik Lančarič získal cenu Trilobit 2023

Trilobit200Umělecký šéf Městského divadla Zlín Patrik Lančarič dostal cenu Trilobit za režii svého dokumentárního filmu DEŽO HOFFMANN - FOTOGRAF BEATLES.

...

Film

Jako nikdy vhlédneme do duše umírajícího umělce

200filmFilmový obraz lidí, vědomých blížícího se konce své pozemské pouti, zdůrazňoval v minulých desetiletích hlavně jejich nenadálou aktivitu, kdy se pokoušeli něco změnit či prosadit - z české tvorby lze uvést zejména Kachyňova Směšného pána (1969), jatého př...