Ples jako Majáles alebo inak Československý ples v Prahe

Ples jako Majáles alebo inak Československý ples v Prahe

Tisk

ples perex„Šaty s vlečkou vyšívané, ale princezná to nie je jasný pane,“ to sú slová z plesu z rozprávky Tri oriešky pre Popolušku od herečky Libuše Šafránkovej. Takto si pripadali aj viaceré dámy, ktoré prišli na Česko- Slovenský ples v Prahe. Každá z nich chcela vyzerať čo najlepšie a rozhodla sa podľa vlastného uváženia pre tú najlepšiu róbu a najkrajší účes. Niektoré sa rozhodli pre obtiahnuté večerné šaty, iné zvolili rovné, či princeznovský strih. Farebne šaty boli rôznorodé, prevažovali však najmä tmavšie farby. Ani s účesmi či kozmetikou to nebolo jednoduché a vyžadovalo si to niekoľko hodinovú prípravu. Niektoré zvolili rozpustené vlasy, iné vyčesané, či účes v tvare drdola. Tie, čo mali viac času, sa o ich prípravu postarali sami, a tie čo menej, zverili sa do rúk odborníkom. Páni sa tiež nedali zahanbiť a bežné oblečenie, či saká vymenili za elegantné smokingy a fraky, tak ako to kódex plesu predpisuje.

ples 8

Keď už takto boli všetci pekne oblečení, mohli vykročiť 30. apríla do priestorov Obecného domu v Prahe, kde sa konal večerný Ples jako Majáles. Hneď v úvode na návštevníkov čakalo niekoľko nedočkavých fotografov, ktorí chceli zachytiť tie najkrajšie momenty. Ich zvedavosť, kto sa predstaví v akých šatách, kto spraví akú pózu, či vyčarí neodolateľný úsmev, bola veľká, dokonca s niektorými zaujímavými osobnosti spravili neskôr aj rozhovor.

ples 10

Celovečerným programom sprevádzali účastníkov plesu Monika Hilmerová a Aleš Háma. V rámci programu sa predstavili Petra Nôtová, ktorá spievala árie Barče z opery Houbička od Bedricha Smetanu, ktorú sprevádzala na klavíry Petra Šuško. Okrem nej sa predstavili Jiří Korn, Beáta Dubasová, Katarína Knechtová, Sokoly, Folkórny súbor Limbora a iní.

ples 5

Ples sa konal pod záštitou oboch republík. Zo slovenskej strany držala záštitu prezidentka Zuzana Čaputová a z českej strany prezident Miloš Zeman a je venovaný slávnostnej pripomienke 140. výročia otvorenia Národného divadla v Prahe. Tento rok sa konal s menším počtom návštevníkov vzhľadom na opatrenia pandémie Covid 19. Organizátori s tým rátali, ale napriek tomu sa rozhodli ples zorganizovať. Radi by však nadviazali na predchádzajúce ročníky a veria, že sa situácia bude zlepšovať a budúci ročník sa im podarí zorganizovať už v riadnom februárovom termíne.

ples 3

ples 7


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Já moc ráda vzpomínám,“ prozrazuje spisovatelka Renáta Šťastná

renata stastna 200Advent – čas rozjímání. Pojďme chvíli rozjímat, vzpomínat a připomínat časy dřívější i budoucí se spisovatelkou Renátou Šťastnou. Protože se s Renátou nějaký čas známe, v rozhovoru si tykáme – snad nám to čtenáři odpustí.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Seznamte se s projektem Manuál studenta aneb xx chvatů, jak položit střední na lopatky

david mach 200Jedná se o čerstvě odstartovaný projekt, pokus o odvážný literární počin od Davida Macha. Ten je mimo jiné autorem knihy Deník kantora aneb učitel, ten tvrdý chleba má a čeká jej spletitá cesta od facebooku po opravdu nevšední knížku. Zjistě...


Literatura

Snaha o obnovení kapradinové horečky

kapradiny200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Kapradiny od Antona Sundina, na kterou je opravdu radost pohledět a obsahuje plno zajímavých informací.

...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat ovládne shakespearovské divadlo v originále

prague shakespeare festivalVýjimečnou příležitost setkat se v originální angličtině s inscenacemi Williama Shakespeara a jeho postavami budou mít čeští diváci od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadl...

Film

Co se stane, když se na JEDNÉ svatbě setkají DVĚ nevěsty?
dve nevesty a jedna svatba 200Marie je typická městská singl. V práci s jí daří víc než dobře - je úspěšná televizní moderátorka a to, co dělá, miluje, v soukromí však moc úspěchů nezaznamenává. Ve vztazích má totiž absolutně nezávidění...