Autor plejády hitů a vynikající aranžér Vítězslav Hádl slaví narozeniny

Autor plejády hitů a vynikající aranžér Vítězslav Hádl slaví narozeniny

Tisk

vita hadl 200Sedmasedmdesáté narozeniny slaví v těchto dnech hitmaker, pianista a vyhledávaný aranžér Vítězslav Hádl. Je podepsán pod celou řadu hitů, které zpívali Hana Zagorová, Karel Gott nebo Helena Vondráčková. Ale je také autorem hudby přibližně k šedesáti filmům a televizním inscenacím.

 

Vítězslav Hádl se narodil 5. května 1945 v Praze. Pochází z muzikantské rodiny, což bylo rozhodující i pro něj samotného. Je absolventem pražské konzervatoře, kde vystudoval obory varhany, skladba a dirigování. Ještě jako student si přivydělával v pražském Rokoku, kde jako pianista v divadelním bandu doprovázel dnes už legendární muzikál Filosofská historie.

vita hadl 1

Později hrál v doprovodné kapele Evy Pilarové, potom ve skupině Karla Vágnera, která doprovázela Hanu Zagorovou. Právě pro ni napsal a zaranžoval spoustu písní (Benjamin, Cesta ke štěstí, Jsi mrtvá sezóna, Melodram, Na pátou ranvej, Příboj, Tvá kočka, Vlaštovčí hnízdo). Poté, co odešel z Vágnerovy kapely, působil jako redaktor v Supraphonu i jako hudební dramaturg v televizi, ale léta byl profesorem skladby a hudební improvizace na Pražské konzervatoři.

vita hadl2

V letech 1979 – 1984 spolupracoval s Helenou Vondráčkovou. Byl nejen supervizorem, hlavním autorem a aranžérem na jejích pěti albech Múzy, Sblížení, Zrychlený dech, Ode mne k tobě a I´m Your Song, ale současně řídil studiový orchestr. Vedle toho zaranžoval zpěvačce i řadu písní, které vycházely na singlech, anebo se objevily v televizních pořadech.

Vítězslav Hádl je podepsán pod hity jako Já jsem tvá neznámá (Hana Zagorová), Dávné lásky (Hana Zagorová a Karel Gott), Jen já a motýl (Iveta Bartošová), Dingi lingi, ding dong (Helena Vondráčková a Karel Gott), Jednou je hůř, jednou je líp (Jiří Korn), Kino Gloria (Petr Rezek), Zatracenej čáp (Marie Rottrová a Pavel Landovský) nebo Tvá země (Waldemar Matuška).

vita hadl 3

Alespoň jednu píseň od něj má ve svém repertoáru řada českých pop interpretů, ať už jde o Evu Pilarovou, Milana Drobného, Yvettu Simonovou, Dalibora Jandu, Milušku Voborníkovou, Jaromíra Mayera, Jitku Zelenkovou, Jiřího Štědroně, Naďu Urbánkovou, duo Stanislav Hložek – Petr Kotvald nebo Valérii Čižmárovou.

Jako autor uspěl na soutěžích i festivalech, například v mezinárodní části festivalu Bratislavská lyra 1982 byla jeho písnička Sblížení (v podání Heleny Vondráčkové) oceněna stříbrnou lyrou.

vita hadl 4

Vítězslav Hádl je také autorem hudby přibližně k šedesáti filmům a televizním inscenacím (jsou mezi nimi i tituly Trhák, Křtiny nebo Jako kníže Rohan), právě z jeho autorské dílny pocházejí písničky jako Lásko, amore (Hana Zagorová a Juraj Kukura), Sexem sek jsem (Juraj Kukura) nebo Nech brouka žít (Juraj Kukura). Pravděpodobně první filmovou písničkou Vítězslava Hádla je dnes už slavný duet Heleny Vondráčkové a Václava Neckáře Znala panna pána, který zaznívá v komedii Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách.

Zdroj foto: archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Svojanov

svojanov 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy n...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Město Vrbno hostilo milovníky rychlých kol, hlavní patronkou této akce se stala Miss Czech Republic Karolína Kopíncová

Karolína KopíncováDo Města Vrbna zavítaly ve dnech 6.8 – 8.8. 2021 stovky návštěvníků, aby zhlédly adrenalinový zážitek v podobě osmého ročníku Mezinárodního mistrovství závodů automobilů do vrchu Maverick Hill Climb Czech 2021. Diváci se tak mohli těšit z t...


Literatura

Příručka pro starostlivé rodiče?


Starostliví rodiče to nemají vůbec jednoduché! Však to jistě znáte – někdo z doslechu, někdo z rodiny (tím netvrdím, že přímo z vlastní) – ale příkladů je kolem nás habaděj. To takový malý nevycválanec si dělá, co chce, neposlouchá a rodiče místo trestů se mohou přetrhnout, aby mu vyšli vstříc a splnili jeho nesmyslné požadavky. Dokonce se mi zdá, že počty nep...

Divadlo

Wintonovy děti přežily. Jejich příběhy ale často neměly šťastný konec

Kabaret Winton perexBěhem prvních osmi měsíců roku 1939 dostali Nicholas Winton (Matěj Anděl) a jeho spolupracovníci 669 dětí z pomnichovského Československa. V hotelu Šroubek na Václavském náměstí bydlel tenkrát necelý měsíc, pak se vrátil do Vel...

Film

Ace Ventura: chlap s gumovým ksichtem

altAce Ventura (1994) je detektiv, který chrání a vyšetřuje zločiny na zvířatech. Jde o dost odlehčené téma, a tak hlavní roli ztvárňuje Jim Carrey, který se v každé scéně ksichtí snad nejlépe ze všech jeho fil...