Režisér Marián Polák se v Karlovicích zúčastnil promítání filmu Planeta Česko

Režisér Marián Polák se v Karlovicích zúčastnil promítání filmu Planeta Česko

Tisk

Polak perexDo Karlovic na Bruntálsku zavítal známý režisér Marián Polák. Jeho film Planeta Česko organizátoři v budově Vzdělávacího a informačního centra ve mlýně promítali na výstavě Jeseníky všemi smysly. Režisér posléze besedoval s diváky o natáčení přírodopisného dokumentu, jenž byl nominován na cenu Českého lva v kategorii nejlepší dokument v roce 2018. 

 

Součástí výstavy byla i první společná exhibice ilustrací a fotografií autorů Jana Hoška a Mariána Poláka s názvem Podivuhodná zvířata. Je v dnešní hektické době stále zájem o přírodu? Spolek Actaea se domnívá, že ano. Civilizační tlak je takový, že lidé začínají hledat klidnější místa, kde tráví svůj odpočinek. Spolek na toto téma uspořádal přírodopisnou výstavu u příležitosti padesátého výročí Chráněné krajinné oblasti Jeseníky (CHKOJ). „Myslíme si, že přírodu je důležité chránit, a když se o ní především mladí lidé přehlcení moderními technologiemi něco dozví, vybudují si k ní lepší vztah než ten, který mají z televizních obrazovek. V současné době se lidé zajímají o problematiku Lýkožrouta smrkového z podčeledi kůrovců, který nejen v Jeseníkách páchá na stromech obrovské škody. Co se týká našeho regionu, nejvíce postižena oblast Nízkého Jeseníku,“ sdělila organizátorka akce Kateřina Kočí. Organizace Actaea působí hlavně v oblasti Jeseníků a Beskyd. Podílela se na vzniku naučných stezek Bílá Opava, Velká kotlina. Zrealizovala mimo jiné projekty Rozvoj sítě environmentálních, poradenských a informačních center Moravskoslezského kraje a Propagaci soustavy Natura 2000 v CHKO Beskydy a Jeseníky a mnohé další.

Polak 1

Lidé jezdí poznávat přírodu do zahraničí a přitom nevidí tu krásu, kterou mají doma. Náš ekosystém je pestrý jako málokde na světě. A máme ho na dosah ruky, stačí se jen dobře dívat. Takto by se dal charakterizovat film Planeta Česko. Diváci filmu prožijí napříč všemi přírodními obdobími vzrušující výpravu za zubry, muflony, modrými žábami či vzácnými sysly. Uchvátí je inteligence vlaštovek a zrození vzácného Tesaříka alpského. Režisér chce v kině na velkém plátně divákům ukázat, v čem tkví pestrost a unikátnost přírody, která je obklopuje. Chce, aby porozuměli příběhu krajiny, ve které žijí. I příroda poznamenaná činností lidí má svůj půvab a krásu. Produkce se ujal Radim Procházka. Na scénáři se podíleli Marián Polák, Jan Hošek a Marek Sklář. Za kamerou stáli Marián Polák, Jiří Petr a Hugo Habrman. Úžasnou hudbu složil Kristian Koll. Celý příběh vyprávěl herec Kryštof Hádek. Hlavními herci je příroda a 71 zvířat.

Nejdříve se měl točit seriál o přírodě, ale posléze po složitém postupu při čerpání dotací se od původního záměru upustilo, a natočil se film. Filmování zabralo šestnáct měsíců čistého času, 400 natáčecích dnů. Filmový štáb při svých cestách nacestoval šedesát tisíc kilometrů. Na besedě režisér vzpomínal na natáčení Skokana ostronosého, neboli modré žáby. Samci v období rozmnožování mění svoji barvu na modrou. Japonští filmaři projevili o toto zvíře zájem a letěli přes půl planety za Mariánem Polákem, aby s ním spolupracovali při natáčení pasáže o modrém skokanovi. Nedokázali pochopit, proč modrá žába mění barvu pouze na týden. Zmínil, jak složité bylo natočit bobra, protože je to noční zvíře s vynikajícím čichem. Trvalo spoustu dní a nocí, než se ho filmařům podařilo natočit. Marián Polák netočí filmy o přírodě jen v Česku, ale jezdí často i do zahraničí. Oslovují ho zahraniční filmaři, agentury i ZOO, procestoval tak už přes půlku planety. Jako největší nebezpečí při svých cestách nevnímá nebezpečná zvířata a nepředvídatelnou přírodu, ale vysílení z nevyspání a následné cestování v dopravních prostředcích. V nepřístupných terénech tak snadno může dojít k nehodě. Režisér si vybudoval vztah k přírodě již ve svém dětství, kdy běhal s kamarády po venku, chytal motýly a naučil se pozorovat nevšední přírodní krásy ve všední krajině. Film věnoval svým dvěma dcerám, které učí lásce k přírodě.

Marián Polák natáčí film o CHKOJ
V současné době u příležitosti 50. výročí CHKOJ natáčí celovečerní film věnovaný této organizaci. „Dívejte se na přírodu za domem s pochopením. Její ochrana není jen dobrým skutkem, měla by být samozřejmostí u každého z nás,“ vzkázal na závěr režisér účastníkům výstavy. Marián Polák sám sebe vnímá jako divného, co točí přírodu a žádné lidi. Obdržel cenu FITES Trilobit za dokument Živý obraz lepšího světa. Získal ceny na festivalech Ekofilm a Naturvision. Spolu s režisérem Janem Hoškem obdrželi Velkou cenu na Life Sciences Film festivalu za Svět podle termitů.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejcennější je důvěra, říká Vladan Drvota

Vladan Drvota  portrét (2)Říká, že jeho snahou je v médiích hledat nejvhodnější prostor pro umělce, kteří potřebují představit svoji novou tvorbu a nepovažuje tedy za úplně vhodné, aby interview poskytoval on...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Robinsoni a donkichoti opět představují pozoruhodné lidské příběhy

ales-palan-oOz-3171Nová Palánova kniha opět své čtenáře nezklame. Pod názvem Robinsoni a donkichoti nakladatelství Prostor vydává další publikaci Aleše Palána, která dokumentuje pohnuté lidské osudy. Za pozornost stojí také krásné fotografie Karla Cud...


Literatura

Vlak naděje – setkání dvou generací, které spojuje těžký osud

vlak 200Vlak naděje plný osiřelých dětí, které s velkým očekáváním projíždí na konci třicátých let minulého století po Americe a hledají nové rodiny. Problém je v tom, že se nedostávají do milujících rodin, ale jsou brány spíše jako levná námezdní síla, která ž...

Divadlo

Na hradě je ženská!

noc na karlstejne 200Poslední dobou jsme nebyli dlouho v divadle – po tom, co jsme se z jednoho představení vytratili během přestávky, jsme neměli vůbec chuť ani náladu. Po pauze jsme tedy vyrazili na Noc na Karlštejně a odcházeli jsme opravdu nadše...

Film

Jak ideologie pronikaly do filmu

Film Europe PEREXDistribuční společnost Film Europe, ačkoli na takovém podnikání sotva může něco vydělat, už drahnou dobu zásobuje českou i slovenskou veřejnost legendárními, ještě v dobách předzvukových vzniklými filmy, od jejichž natočení mnohdy uplyn...