Film S tebou mě baví svět slaví čtyřicáté narozeniny

Film S tebou mě baví svět slaví čtyřicáté narozeniny

Tisk

s tebou me bavi svet 200Každý rok se těšíme, až jej budou o vánočních svátcích vysílat. Film o rodinné výpravě na chalupu v beskydských horách, kde děti zažívají zimní dobrodružství spolu s jejich tatínky. Řeč je o nepřekonatelném díle Marie Poledňákové, jenž vyhrálo anketu Nejúspěšnější komedie století, udělované při příležitosti stého výročí České kinematografie, S tebou mě baví svět. Snímek odehrávající se v tehdejším Československu získal v roce 2000 ocenění Zlaté jablko jako nejúspěšnější dětský film století. V roce 1983 získal zvláštní cenu MFF Gijon ve Španělsku. Snímek byl promítán po celém světě a získal si spoustu příznivců všech věkových kategorií, kteří ho chtějí vidět znovu a znovu. Těžko se dá věřit tomu, že v roce 2022 tato komedie oslaví už své čtyřicáté kulatiny.

 

Film není zapotřebí nikomu představovat, stále se o něm hovoří a vznikají o něm i zábavné pořady. Jedním z nich je S tebou mě baví svět, aneb ze – mě se zachvěla. Mezi protagonisty tohoto pořadu patří populární herec, držitel Českého lva, Pavel Nový. Zahrál si ve filmu roli zvukaře Pepy Bednáře a divákům se vryl do paměti momentem, kdy skáče z balkonu. Autorem pořadu je písničkář Břetislav Sekáč Čaňo, jenž zde vystupuje nejen v roli moderátora, ale i jako interpret svých písniček, jenž hraje se skupinou Sekáč a přátelé za doprovodu hudebníků Dany Horákové (flétna a zpěv) a Rostislava Mácy (baskytara), který je také manažerem a producentem projektu. Umělci s tímto programem vystupují po celé České republice a nedávno zavítali i na místo, kde se film natáčel, konkrétně v Karlově Studánce.

Autor pořadu sděluje, že píše tematické písně věnované tomuto kouzelnému lázeňskému místu, v němž občas pobývá jako lázeňský host a na procházkách po zdejších lesích čerpá inspiraci pro svoji tvorbu. Jednou se potkal s Pavlem Novým v pražském divadle Ypsilon. „Ty jsi skákal ze Slezského domu a já o K. Studánce píšu písničky, dejme to dohromady,“ nabídl tehdy herci. On přikývl a takto vzniklo kulturní pásmo věnované Komedii století a lázním. „Režisérka Marie Poledňáková nám to posvětila,“ dodal zpěvák. Film se původně měl jmenovat jinak, herci režisérce název rozmlouvali.

s tebou me bavi svet 1

Manažer projektu Rostislav Máca založil s kubánským zpěvákem Frankem Hernandézem latinsko-americkou skupinu Atarés , se kterou letos slaví 20. výročí spolupráce. Jeho druhým projektem je rock/popová skupina So fine, kde zpívá se zpěvákem Gedem Maloneym z anglického Liverpoolu. Občas hostuje i s jinými latino skupinami: salsa kapelou Caribe a mexickou skupinou Mariachi Azteca de Praga. V minulosti spolupracoval se zpěvačkou Petrou Hapkovou, Janem Kalouskem či Lubošem Pospíšilem a jeho skupinou 5P.

„S Pavlem Novým se občas setkáváme, rád navštěvuji jeho divadelní představení, ať už v jeho domovském Studiu Ypsilon, nebo třeba v Divadle pod Palmovkou. Také jsme jednou dělali společnou zabíjačku, kde jsme zároveň křtili náš program. Rozumíme si i mimo pódium, pojí nás společné zájmy, což já pro pohodovou spolupráci požaduji za velmi důležité. V Karlově Studánce se mi líbí moc, ale bohužel jsem zatím neměl možnost podívat se i někam do okolí. Tak při poslední návštěvě alespoň procházka po Karlově Studánce, která byla pěkně vyladěná v podzimních barvách. A také mi moc chutnají zdejší prameny. Prostě i při dalších návštěvách bude jistě co objevovat,“ sdělil Rostislav Máca

Zaplněný sál v lázeňském domě Libuši přivítal song s příznačným názvem Karlova Studánka. Poté začal Pavel Nový tradičně oděn v kraťasech odpovídat na dotazy publika směřující nejdříve k jeho oblíbenému outfitu. Jak je o něm známo, rád se otužuje, protože vyrostl na Šumavě. Proto nosí i jeho oblíbené kraťasy. Vzpomínal, jak v zimě spadl do pivovarského rybníku a jak mu okamžitě zmrzly tepláky. Ale nešel se domů převléct, dál si venku hrál. „Šumavu jsem pokořil, tam byla povinnost lyžovat. Byl jsem stále venku a věděl, že v sedm je večeře, a to se nesmělo prošvihnout. Jakmile zazvonilo klekání, tak jsme přišli i z Německa na sedmou hodinu na večeři,“ vypráví herec a všestranný sportovec. Dále mluvil o šťastném dětství v Železné Rudě, kde vyrůstal. „Měli jsme báječnou učitelku, nepamatuji si, že bychom se něco učili, ale na konci první třídy jsme všichni uměli číst, psát a počítat. Doma jsme jedli německé houby, proto umím německy,“ žertoval umělec. Nezapomněl zmínit, že má doma medaili za bavorsko-české přátelství.

s tebou me bavi svet 2

„Byl Matýsek opravdu namočený do šípkového čaje?“ zaznělo z publika. Herec prozradil, že čaj byla nabarvená voda a tato scéna se točila v atelieru. Natáčeli ji celkem na pětkrát. Malého Matýska během natáčení nosíval v krosně na chalupu v Beskydech. Při této příležitosti si oživil vzpomínky na dobu, kdy se ve slovenských Vysokých Tatrách živil 7 let jako nosič a každý den vystupoval na vrcholy velehor, a to v jakémkoliv počasí.

Konkurzu na dětské role ve filmu se zúčastnilo přibližně 6 000 dětí, nakonec jich vybrali 450. Došla řeč na kluka, který hrál Pepína. V atelieru na Smíchově bylo narváno a malí předškoláci dostali za úkol říct nějaký sprostý vtip. V pořadí pátý z nich zaujal Pavla Nového tak, že se za něj přimluvil u režisérky, protože vypadal jako herec, když byl malý. A tak Cyril Křůpala alias Pepíno získal svoji životní roli. Vzpomínal, jak Pepínovi utíral „zadek“ jehličím, kvůli požadavku Marie Poledňákové, aby dítě ve scéně brečelo. Když Cyril Křůpala odrostl dětským létům, tak se s hereckým mistrem Novým kvůli této scéně odmítl bavit. Marie Poledňáková si nepřála, aby se děti učily scénáře, anebo dopředu znaly děj, ale aby reagovaly bezprostředně a improvizovaly.

Od filmu přešla řeč k jeho milovanému pivu. Pochvaloval Plzeň, odkud je ten nejlepší světoznámý ležák. „Můj tatínek vládl pivovaru a já jsem odkojený pivem,“ tvrdí herec, jenž se považuje za znalce zlatého moku. „Pokud půjdete do pivovaru na exkurzi, ochutnejte mladinu a k ní si vemte lahev rumu, je to velká dobrota,“ lákal posluchače.

Publikum vzneslo dotaz, jak prožil Břetislav Sekáč Čaňo a jeho kapela dobu Covidovou. Odpověděl, že natočili 2 CD, z nichž to první nese název „A rád žít dál...!“ Najdeme na něm folk rock popové písně ze života, o jeho dceři a kamarádech. Zpěvák jimi vzdává hold muzikantovi Petru Opočenskému. Druhé CD zatím název nemá, ale pozvolna navazuje na to první. Hostuje Dana Horáková a zpěváci, kteří již nejsou mezi námi (Milan Černohouz, Petr Opočenský), o aranžmá se postaral Ondřej Toul. Mimo jiné kapela doprovází například Vlastimila Harapese při jeho vystoupení.

Pavel Nový razí heslo „Cokoliv děláš, rehabilituješ.“ A vyprávěl o svém léčebném pobytu v Kladrubech, kde ho doslovně řečeno „postavili na nohy“. Jiný divák se zeptal, zdali herci během natáčení tušili, že film se stane výjimečný. „Tušili jsme to, ale nevěděli, v jakém směru,“ odvětil herec. A hned vyprávěl příhodu, kdy Eliška Balzerová hlavou rozbila lustr a vznikl zkrat. Na otázku, proč se film natáčel i v Karlově Studánce odvětil, že jsou zde nízko balkony a daly se pronajmout prostory na koncert Zdeny Studénkové. Pak vyprávěl o svém památném skoku z okna. „Pod levý balkon úplně na konci Slezského domu jsem si naskládal krabice a do nich pak skočil.“ Poté Pavel Nový žertoval s divačkami, ptal se jich, zdali také skáčou z okna a zároveň vysvětloval, jak se skáče do krabic.

s tebou me bavi svet 3

Nezapomněl na scénu se zlomenými luxusními lyžemi Rossignoly, považované v té době za vzácné lyže a které na natáčení propůjčil producent, Jan Balzer, manžel Elišky Balzerové. Když se rozbily pan Balzer hořce zaplakal.

V kulturním pásmu zazněly písně Život, Pohoda v lázních, Píseň o těch náročných procedurách v lázních Karlova Studánka a Óda na lázeňskou jídelnu. Na závěr pořadu se umělci rozloučili za dlouhých ovací publika, jenž vyžadovalo opakování pořadu.

„Další vystoupení v Karlově Studánce naplánované nemáme, respektive nemáme konkrétní termín, ale v létě by měla proběhnout větší akce ke 40. výročí filmu S vámi mě baví svět, které se doufám zúčastníme,“ zakončil manažer projektu. Ať už je nám deset, dvacet anebo šedesát let, musíme uznat, že skvěle natočenou komedii můžeme vidět pořád dokola. Popřejme jí do budoucna stále tolik fanoušků, kolik má dnes. Zároveň popřejme mnoho štěstí a zdraví režisérce a scénáristce Marii Poledňákové, která letos v září oslaví osmdesát let. Herci z filmu Július Satinský a Václav Postránecký se na nás už dívají z hereckého nebe. Všem ostatním protagonistům filmu i zmíněného pořadu přejeme mnoho štěstí, zdraví a dalších úspěchů.

Podívejte se na další fotografie do galerie:

Zdroj foto: autorka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mít svůj „dream team“ je opravdu „dream“, říká zpěvačka Tereza Černochová

Cernochova perexŠiroké publikum ji prvně zaznamenalo, když se ještě vlnila v dívčím triu Black Milk. Později na sebe Tereza Černochová upozornila prvním sólovým albem Small Monstrosities, kde zpívala hlavně cover verze písniček z přelomu sedmdesátých a...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Švédské drama zobrazuje téma nelegálních přistěhovalců po svém

deportace 200Filmový severský čtvrtek v Komorním kině Evald v Praze tentokrát zabrousil na téma ilegálních přistěhovalců ve Švédsku, kteří jsou ve filmu internovaní v odlehlém podivném stavení daleko od civilizace. Ponurou atmosféru dotváří hned v úvodn...


Literatura

Dům s vypůjčeným výhledem

dum perexDům s vypůjčeným výhledem je románovou prvotinou české autorky Martiny Leierové (*1967). Nejedná se však o její první vydaný text – M. Leierová se velkou část svého života věnovala publicistice a její př...

Divadlo

„Dělat si srandu z blbců, na tom není nic špatného“

blbec k veceri 200Inscenace Blbec k večeři má podtitul gurmánská komedie na cizí účet a v minulé sezóně ji uvedlo Městské divadlo Zlín. Režie se ujala Hana Mikolášková a život ji vdechli především Marek Příkazký a Josef Koller.

...

Film

Filmaři odhalují první ukázku z filmu Tancuj, Matyldo inspirovaného skutečnou událostí

Regina Rázlová jako Matylda LRKdyž se scenáristka Nataša Slavíková a režisér Petra Slavík rozhodli natočit film o příběhu rodiny, do jejíhož osudu vstoupila vážná nemoc, dotýkalo se jich to přímo osobně....