Reggiovy dokumenty zachycují stav planety i poměry na ní

Reggiovy dokumenty zachycují stav planety i poměry na ní

Tisk

koyaanisqatsi 200Tato planeta skýtá přenádherné a majestátní kouty panenské přírody, nad nimiž se tají dech. Tato planeta skýtá množství druhů zvířat a rostlin. Na této planetě však žije i člověk. Člověk přetváří tuto planetu k obrazu svému. Přetváří přírodu, stěhuje zvířata, využívá lidí, těží nerosty. A tak tato planeta skýtá i mnohdy zbytečné výdobytky moderní civilizace, které padne za oběť tu pár druhů rostlin, tu pár kusů vzácné zvěře, tu lidská důstojnost…

 

To je jen pár pocitů, které mohou - a koneckonců snad i mají - popadnout diváka při sledování filmových esejů GODFREYE REGGIA. Společnost Magic Box uvedla na trh dva z jeho legendárních dokumentů, které si vystačí beze slov, oslovují jen silou obrazu a podmanivé minimalistické hudby Philipa Glassa. První se nazývá Koyaanisqatsi, druhý Powaqqatsi.

Když se před třemi desetiletími film Koyaanisqatsi poprvé objevil v amerických kinech, zapůsobil jako bomba. Všechny zaskočil, ba ohromil. Jeden z kritiků jej přirovnal k "tripu bez pomoci drog" a Reggio se bavil tím, jak se jeho filmový debut kdekdo snaží mermomocí někam zařadit. "Brali to jako něco divného, jako kočku, co štěká," vzpomíná, "nikdo si s tím nevěděl rady."

Realizace skladebně náročného filmu trvala sedm let, tolik času si vyžádalo prohledávání archivních fondů. Režisérovy vlastní dotáčky tvoří menšinu. Jazykolamný název snímku pochází, stejně jako duchovní inspirace, od indiánského kmene Hopi. Koyaanisqatsi znamená vykolejený život či život vytržený z rovnováhy.

koyaanisqatsi 1

Bez zajímavosti není ani fakt, že ve stejném čase, na druhé straně světa, realizoval duchovně spřízněné dokumenty arménský režisér Artavazd Pelešjan. Oba básníci i myslitelé mezi filmaři přitom dokonce použili místy téměř shodné záběry. Od té doby začal Reggio jezdit po světě vyzbrojen Pelešjanovými filmy a svého generačního i myšlenkového druha, který se bohužel narodil a pracoval v někdejším Sovětském svazu, se snažil všude propagovat. (Ostatně Pelešjana, u nás veskrze neznámého, loni připomenul i karlovarský festival). Reggio zavítal několikrát do České republiky a nebyly to návštěvy náhodné: v týmu jeho spolupracovníků působil i vynikající český střihač (a nyní režisér) Miroslav Janek.

koyaanisqatsi 2

V dalším snímku Powaqqatsi (1988), opět většinou sestaveném z archivních zdrojů, svůj pohled Reggio zaostřuje na rozličné podoby lidské existence a způsobu obživy. Stejně jako ve svém předchozím filmu se i nyní obešel bez jediného slova komentáře, opět použil minimalistickou Glassovu hudbu. A samozřejmě není důležité, odkud jednotlivé záběry pocházejí, režiséra zajímala jen celková mozaika skládající se z bezpočtu plošek, pokaždé vzbuzujících úžas svou výtvarnou krásou i výmluvností svého poselství. Oslovují zpomaleným pohybem lidí nesoucích těžké promáčené pytle i zrychlenými okamžiky dokládajícími až horečnatý tep velkoměst.

Vyprávění se skládá ze tří tematických rovin: v první sledujeme nejrůznější podoby těžké fyzické práce, v druhé dřinu střídá náročné duševní vypětí, aby se posléze oba akcenty slily v jeden mohutný proud - bída se stěhuje spolu se svými nositeli do velkoměst, na jejichž okrajích vznikají chudinské slumy a hromadí se hory odpadků. Ještě k vysvětlení nezvyklého názvu: opět pochází z jazyka indiánského kmene Hopi a bývá vykládán jako kouzlo života, ale také život na úkor jiných.

ko powaqqatsi 2

Škoda, že distributor do nabídky nezařadil ještě s nimi související středometrážní snímek Anima mundi (název pochází z latiny a lze jej přeložit jako "duše světa"), který vznikl na objednávku jedné ekologické organizace, režisér prostě sestříhal archivní materiál, ale výsledek je ohromující. Vytvořil doslovnou obrazovou symfonii o proměnlivosti života na Zemi.

Abychom lépe pochopili souvislosti Reggiovy tvorby, podívejme se do jeho minulosti. Narodil se 29. března 1940 v New Orleansu. Už jako čtrnáctiletý chlapec vstoupil do církevního řádu Křesťanských bratří a později se jakožto duchovní zabýval resocializací problémové mládeže v Santa Fe.

Teprve po překročení "Kristových let", vyvázán z povinností řeholníka, začal s přípravami na své další, nepochybně důležitější poslání - na poslání filmaře. Důležitější proto, že jako mnich by bezpochyby dál šířil dobro mezi mravně pokleslou mládeží, kdežto jako filmař s vytříbenou obrazotvorností a udivujícím duchovním obzorem může promlouvat k miliónům.

ko reggio

Koyaanisqatsi
USA 1982, 83 minut
Režie: Godfrey Reggio
Scénář: Ron Fricke, Godfrey Reggio, Michael Honig, Alton Walpole
Kamera: Ron Fricke, Christine Gibsonová
Hudba: Philip Glass, Michael Honig
Střih: Alton Walpole, Ron Fricke

Powaqqatsi
USA 1988, 99 minut
Režie: Godfrey Reggio
Scénář: Godfrey Reggio, Ken Richards
Kamera: Graham Berry, Leonidas Zourdoumis
Hudba: Philip Glass
Střih: Iris Cahnová, Alton Walpole, Miroslav Janek

Hodnocení: 100 %

Foto: www. pomegranatearts.com, www.toutlecine.com, www.imdb.com, www.internationalartsmovement.org, www.jedinak.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Z VIP večírků jsem šel do fekálií a kanálů,“ směje se Roman Buťa

altČeský rybníček je malý. A každá tvář v něm hned upoutá pozornost. Obzvlášť, když je to někdo mladý, talentovaný a nadšený nejen do práce, ale i do životního optimismu. Roman Buťa rozhodně někým takovým je. Publikum si získává už více než deset let ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Festival Všemi směry očima manažerky Marie Pokorné

altBěhem minulého týdne jste mohli zaznamenat článek o chystaném netradičním publicistickém festivalu Všemi směry, který se uskuteční 12. dubna v pražském Rock Café. Pozvání přijalo mnoho odborníků z oboru, ...


Literatura

Jak inspiruje Voňavý Inspiromat Kačky Tiché

vonavy-inspiromat 200Povím vám, jak mě inspiroval Inspiromat. V běžném životě. Recepty jednoduché a voňavé. Například, máte doma kousek parmezánu a něco madlí nebo mandlové mouky? Tak to máte společně s vajíčky základ receptu na parádní houstičky ...

Divadlo

Klíště. Nová hra Boleslava Polívky

Kliste perexVím, že známý herec, režisér, dramatik, klaun a divadelní principál Boleslav Polívka byl asi před rokem postižen lymskou boreliózou. Je to děsně hloupá nemoc, infekce od klíšťat, u které člověk až do doléčení je téměř ochrnutý. Chápu, že ho to...

Film

Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary, jíž se oceňují významné osobnosti českého filmu, získá na letošním ročníku kameraman Vladimír Smutný

Smutny perexVLADIMÍR SMUTNÝ patří k našim předním kameramanům, nejnověji je s napětím očekáváno válečné drama Nabarvené ptáče, jehož obrazové pojednání ovlivňuje už použití černobílého materiálu. Měl by změkčit děsivé hrůzy, tak zběsile popsané už ve stej...