Mimořádná událost pro fanoušky českého humoru i milovníky vlaků

Mimořádná událost pro fanoušky českého humoru i milovníky vlaků

Tisk

MU Jana Plodkova Igor Chmela 01 foto Jaroslav KutheilMimořádná událost je sympatickou českou komedií, jejíž zápletka se inspirovala skutečnou příhodou. Jestli se chcete od srdce zasmát a už vás nebaví velké množství neustále natáčených romantických komedií, tohle by mohlo být něco pro vás.

 

Jiří Havelka byl především divadelním režisérem a hercem, ale v roce 2019 přichází se svým prvním celovečerním filmem Vlastníci. Ten se oproti jiným domácím komediím liší hlavně ve dvou věcech. Většina filmu se odehrává v jedné lokaci (na schůzi nájemníků) a je založen zejména na dialozích zúčastněných herců. Je na něm znát tvůrcova divadelní minulost, která se do toho snímku výrazně promítá.

Aktuální Mimořádná událost použila z Vlastníků jejich základní kameny a po obměně herců opět přichází s mnoha vtipnými hláškami a charismatickými výkony protagonistů. Tentokrát se ocitáme především ve vlaku. Ten se v jeden moment porouchá, jeho strojvedoucí Miloš musí vystoupit a opravit ho. Stojící vlak se ovšem samovolně rozjíždí a vydává se zpět do původní stanice. Zatímco Miloš se ho snaží celou cestu dohonit, mezi cestujícími se odehrávají dramatické i komické momenty.

Jak už jsem se zmínil, i tento film stojí především na skvělých hereckých výkonech. V nich dominuje zejména Jana Plodková, hrající manželku alkoholičku, která nemá ráda svého manžela a na první pohled ji vlastně moc nebaví ani celý život. Svou roli hraje natolik přesvědčivě, jako by snad během natáčení opravdu nasávala.

 DSF8207

Ale rozhodně není jedinou postavou, která stojí za zmínku. Svým výstupem bez textu pobaví i strojvedoucí Miloš zahraný Václavem Koptou. Majitele pohřební služby ztvárnil Jaroslav Plesl a jako by vypadl ze Spalovače mrtvol. Jenovéfa Boková si střihla hektickou, přisprostlou matku. Ctirad Götz zase myslivce s kriminální minulostí. Nechybějí ani kouzelní dětští herci Beáta Mikušová a Oliver Vyskočil.

Tento ansámbl potom dohromady vytváří opravdu vtipnou komedii, na které je zábavný i onen fakt, že se podobný příběh skutečně stal. Režisérovi Jiřímu Havelkovi ovšem samozřejmě nešlo o věrné zrekonstruování situace. Nejedná se přitom o jediný případ, který je ve filmu zmiňován. Celý scénář je přímo prošpikován řadou skutečných událostí. Nechybí tu třeba důchodce-terorista, který pokácel strom na trať, ale i řada dalších.

Tohle je prostě přesně ten druh oddechové komedie, při které nemusíte příliš přemýšlet, ale chcete se především pobavit. Když se takto nesourodá skupina lidí ocitne v samovolně jedoucím vlaku, ani nemůžete čekat nic jiného, než kopec srandy. Dobře, ve skutečnosti by situace mohla být daleko vážnější, ale to by v dopravním prostředku nesměli být Jana Plodková, Igor Chmela, Jaroslav Plesl nebo Ctirad Götz. A to k tomu ještě hraje balkánská dechovka, která onu komičnost ještě zdůrazňuje.

 

Ještě střípek z pozadí novinářské projekce. Následná tisková konference již probíhala, když do ní vpadnul uřícený Václav Kopta, který nestíhal. Netuším, jestli to měli tvůrci přichystané, ale na všechny přítomné to vzhledem k jeho postavě ve filmu zapůsobilo parádně.

Určitě si tedy nenechte tuto Mimořádnou událost ujít a zajděte na ni do kina. Kdy jindy, než v této složité době, se člověk potřebuje pobavit při sledování příjemného filmu. A právě tenhle počin plní tuto úlohu na výbornou.

Mimořádná plakát

Mimořádná událost

Produkce a distribuce: CinemArt

Scénář: Jiří Havelka, David Dvořák

Režie: Jiří Havelka

Kamera: Martin Štěpánek

Střih: Darina Štěpánková

Hrají: Jana Plodková, Igor Chmela, Jenovéfa Boková, Jaroslav Plesl, Alois Švehlík, Ctirad Götz, Tereza Marečková, Václav Kopta, Marie Ludvíková, Robert Mikluš, Fedir Kis, Daniel Horečný, Oliver Vyskočil, Václav Vašák, Magdaléna Sidonová, Agáta Červinková, Milan Koritják

Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: CinemArt, Lukáš Loužecký

https://www.cinemart.cz/filmy/mimoradna-udalost/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vladislava Mlada Jirásková: Je třeba mít v sobě odvahu

VMJ perexMalířka, apatykářka, žena, která měla v životě štěstí najít sebe samu a vášeň k životu, směr a svou přirozenost. A která dostala šanci napsat voňavý Receptář z barokní apatyky. Jaké je životní štěstí? Nejen na to se jí ze...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dokáže Zkáza Dejvického divadla nahradit Most?

5c1252519f2ac63478beddc7Po velkém úspěchu fenomenálního Mostu přichází Česká televize s další seriálem, který má velice dobře našlápnuto. Zkáza Dejvického divadla údajně předčí i kolegu ze severu, kterého už velice brzy nahradí. Viděli jsme prvn...


Literatura

Ladislav Špaček do každé knihovny

Spacek obchodni perexNakladatelství Fragment nedávno vydalo velmi poučnou a praktickou knihu od mistra etikety Ladislava Špačka s názvem Úspěšný obchodní zástupce, která se zabýv...

Divadlo

Divadelní rekonstrukce vraždy Alexandra Litviněnka

Prilis drahy jed perexAlexandr Litviněnko (Petr Lněnička), bývalý agent KGB a FSB, emigroval v roce 2000 do Velké Británie poté, co se stal v Rusku nežádoucím kvůli zveřejnění nezákonných praktik tamějších tajných služeb. S manželkou Marin...

Film

Do Říma s láskou …a z Říma bez bolesti

Filmová tvorba Woodyho Allena je tak jedinečná a rozmanitá, že než abychom ji nahlíželi jako celek, lépe je si ji nejprve rozdělit do několika (přesněji tří) tvůrčích období. První skupinu tvoří jeho rané filmové grotesky, v nichž prokázal svůj pozo...