Noví Transformers přináší dinosaury

Noví Transformers přináší dinosaury

Tisk

tra 200Film Transformers: Zánik (2014) je pokračováním úspěšné série filmů a seriálů na téma robotů měnících se na auta, kteří se mezi námi ukrývají a chrání nás proti zlu. I když se může leckomu zdát, že další pokračování ničím nepřekvapí, nové herecké obsazení tenhle problém vyřešilo.

 

 

Ve čtvrtém díle ságy Transformers potkáme úplně nové lidské postavy. Cade Yager (Mark Wahlberg) je zapálený, ale neúspěšný vynálezce. Jeho sexy dcera (Nicola Peltz) se právě dozvěděla, že nedostane stipendium na školu a o vlastní střechu nad hlavou taky asi brzy přijdou. Stejně jako v předchozích dílech a vlastně i v životě je tedy divák svědky toho, jak někdo nedokáže využít svůj potenciál, i když se moc snaží.

Tvůrci filmu přitom už od začátku poukazují na spoustu problémů s mezilidskými vztahy, které tenhle vynálezce má. Veškerou svoji energii věnuje práci, která mu nepřináší žádný zřejmý užitek, a svou dceru drží doma jako ve vězení. O pár set kilometrů dál přitom další takový, ale mnohem úspěšnější vynálezce extrahuje už nyní z transformerů metalickou esenci, která mu umožní, aby se stal jedním z pánů téhle planety.

I když je hlavní postava, neúspěšný vynálezce Cade, vlastně pozitivní charakter, jeho zápal do práce a bezohlednost v mezilidských vztazích napovídá, že by se na místě šéfa velké firmy choval naprosto stejně. A snažil by se zbavit každého nýmanda, který by mu překážel (tedy sám sebe).

V příběhu je zvláštně a zajímavě propojená celá řada postav a ras. Ty jsou neustále ve vzájemném konfliktu, a i když se může zdát, že jde jen o nějaký souboj „dobro vs zlo“ nebo „my vs oni“, ve skutečnosti je příběh tak komplexní, že se popisuje dost obtížně. Autoboti jsou vlastně mimozemšťané, kteří nedávno v takovém souboji proti těm zlým rozbombardovali půlku Chicaga. Od té doby jsou ve vyhnanství a pár vynalézavých lidí je začalo postupně odchytávat a rozebírat na součástky.

tra 2



Mocné zájmové skupiny přitom zacházejí s mírumilovnými mimozemskými roboty krutě a nelítostně. Jejich souboj proti rostoucí armádě nepřátelských Decepticonů tak dostává úplně nový rozměr. Před miliardami let existovalo tisíce světů, které začaly nejprve jako organické, ale postupem času se všechny změnily na účelnější, silnější a účinnější kovové planety, až jim nezbylo, než proti sobě jenom válčit.

Jak pro takového mimozemského robota, tak i pro obyčejného člověka je smyslem života dosáhnout všeho, co by chtěl on sám nebo ostatní okolo něj. Roboti bývají sestrojení jednoúčelově a říká se, že právě lidé mají jako jediní na tomto světě skutečně svobodnou volbu. Problém a neúspěch ovšem přichází, když je správná volba jenom jedna a ty ostatní musejí stranou.


Transformers: Zánik
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi
USA / Čína, 2014, 165 min
Režie:
Michael Bay
Scénář:
Ehren Kruger
Kamera:
Amir M. Mokri
Hudba:
Steve Jablonsky
Hrají:
Mark Wahlberg, Jack Reynor, Nicola Peltz, Stanley Tucci, Kelsey Grammer, Sophia Myles, Bingbing Li, T. J. Miller, Peter Cullen, Titus Welliver, Victoria Summer, Heather Danner, Cleo King, Michael Wong, Ray Lui, Ken Watanabe, Thomas Lennon, John Goodman, John DiMaggio, Frank Welker, Richard Riehle, Reno Wilson, Mark Ryan, Robert Foxworth, Byron Li, Teresa Daley, Candice Zhao, Abigail Klein

Hodnocení: 100 %

Distributor: Magicbox

Blu-ray k dostání:
http://www.magicbox.cz/blu-ray/transformers-zanik-blu-ray

Foto: www.magicbox.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Znovuotevřený zámek Třešť nabízí nejen elegantní ubytování a wellness, říká Pavla Pěkná

pavla pekna200Co má společného zámek v Třešti se spisovatelem Franzem Kafkou a k čemu zámek slouží, na to odpověděla v následujícím rozhovoru ředitelka zámeckého hotelu Pavla Pěkná. Sama o znovuotevřeném novorenesančním sídle tvrdí, že to byla láska na pr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Léto s Best film fest

altJiž podruhé se uskuteční ve čtyřech vybraných pražských kinech filmová přehlídka toho nejlepšího za posledního půl roku. Nejúspěšnější a divácky nejnavštěvovanější snímky budou na týden opět nasazeny do programů promítání a kdokoliv tak má možnost shlédnout to, c...


Literatura

Sakra čakra: Nebe nebo

nebe nebo 200V nakladatelství Pointa vyšla velmi zajímavá kniha Petra Neckáře s názvem Nebe nebo.

 

...

Divadlo

Přímý přenos derniéry inscenace Korespondence V+W z Divadla Na zábradlí uvidí fanoušci v kinech po celé ČR

Korespondence200Divadlo Na zábradlí se po deseti letech loučí s úspěšnou inscenací Korespondence V+W v režii Jana Mikuláška. Ve spolupráci s filmovou distribuční společností Aerofilms bude vyprodanou derniéru 27. června zároveň živě přenášet do kinosálů ...

Film

Bajkeři nejsou příliš originální, ale pobaví

bajkeri 200Letní komedie Bajkeři vstupuje v těchto dnech do našich kin a slibuje slušnou porci zábavy i romantiky. Ale jak už tomu u podobných filmů bývá, jen pro určitou sortu lidí.

...