Duna: Lynchova óda na prostor

Duna: Lynchova óda na prostor

Tisk

lynch 200Pokud filmový fanoušek uslyší nebo přečte jméno David Lynch, zcela jistě ho to nenechá chladným. Ať už jsou emoce z jakéhokoli bodu celého spektra, tak vždy tam jsou, protože jméno tohoto svérázného režiséra snad ani nedokáže emoce nevyvolat. A pokud David Lynch si pro svůj film vybere knižní předlohu, o níž čtenáři mimo jiné tvrdí, že je nepřevoditelná na filmové plátno, tak je o publicitu postaráno. „Pocty“ ve formě Lynchova zájmu o zfilmování se dostalo románu Franka Herberta Duna.

 

Rok 10 191. Život na více planetách. Složité a vyhrocené meziplanetární vztahy. Souboj o vzácné koření a o moc. Předpovídaný příchod spasitele, který nastolí meziplanerátní mír a ukončí boje. Námět na sci-fi je to skvělý. Stejně jako skutečnost, že boj o přežití, nadvládu a zdroje je věčný jako lidstvo samo, probíhal dávno před naším letopočtem, probíhá v dnešních dnech, a to že hypoteticky v roce 10 191 nebude jen zmínkou v historických publikacích, je vysoce pravděpodobné. Filmový tvůrce má v tomto ohledu jednoduchou práci, stačí na něj naroubovat výše zmíněné a příběh se rýsuje sám.


Přidaná hodnota, která je rukopisem Davida Lynche a poznávacím znamením jeho filmů, to je vizuálně fantastická forma. Kupodivu v případě Duny k tomu nepotřebuje mnoho, vystačí si s omezeným počtem barevných odstínů. Vždyť pouštní planeta Arrakis stejně nemůže divákovi moc co nabídnout po vizuální stránce. Kámen, písek a kov, život svým způsobem popírají i kyborgizované postavy a stvoření. David Lynch i z toho mála dokázal vydolovat maximum. Pokud on sám tento svůj film nazývá „symfonií prostoru“, jedná se místy o takovou symfonií, že nejeden agorafobik tento film pravděpodobně chvilkami nebude dávat.

lync 1


Co se při vyslovení názvu filmu Duna dozajisté vybaví, je zvuk a hudba. Monotónní vibrace tlouku, která přitahuje pozornost červů, kovový zvuk ocelových měst, vibrující dunění, to vše představuje mistrovskou složku filmového díla. Složku, díky níž Duna nezůstává uvězněna na filmovém plátně nebo na obrazovce, ale proniká k divákovi a obklopuje jej, zapasuje jej do křesla nebo židle. A nejspíš to bude zvuk, který zanechá na divákovi největší dojem z filmu.
Jednostranné a striktně vymezené charaktery postav, přísné rozdělení na kladné a záporné hrdiny působí poněkud lacině. Vyvolává to dojem „odfláknutí“ a nutkání zjednodušovat. Divák je tak sice ušetřen větší mozkové činnosti (na kterou je jinak u Lynchových filmů zvyklý), vše je mu servírováno v plném znění. Tato zjednodušenost a neměnná definovanost ubírá filmu na kvalitě. Ani hvězdné herecké obsazení a fakt, že postavy svým hereckým představitelům sedí, charakterovou plochost nezachraňují.
Při sledování se musí honit divákovi hlavou názvy jiných filmů, neboť Duna jako by byla jejich syntézou. Hvězdnými válkami počínaje a přírodopisným dokumentem o červech olgoj chorchoj z mongolské pouště konče. A ještě tak možná libovolná lovestory, protože láska je kořením života i v daleké budoucnosti. Každopádně je Duna dílem „toho zběsilého režiséra“, které skousnou i diváci-nečlenové fanklubu Davida Lynche.

lych 2


Název filmu/název filmu v originále: Duna/Dune
Žánr: sci-fi
Původ: USA
Režie: David Lynch
Scénář: David Lynch
Hrají: Francesca Annis, Brad Dourif, José Ferrer, Linda Hunt, Freddie Jones, Richard Jordan, Kyle MacLachlan, Virginia Madsen, Silvana Mangano, Everett McGill, Kenneth McMillan, Jack Nance, Siân Phillips, Jürgen Prochnow, Paul L. Smith, Patrick Stewart, Sting, Dean Stockwell, Max von Sydow, Alicia Witt, Sean Young, David Lynch, Ernesto Laguardia, Angélica Aragón, Danny Corkill, Ana Ofelia Murguía, Margarita Sanz
Stopáž: 133 minut
Distributor: Magic box
Hodnocení: 55 %

Zdroj foto: Magic box, Blue ray.com, csfd.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Textař skupiny Kabát: „Texty se tak nějak cenzurujou samy.“

kabat logoSkupina Kabát je pro mnohé synonymem nejlepší české kapely. Ať si o nich každý myslí co chce, není snad nikoho, kdo by neznal její texty a nevybavil si Pepu Vojtka za mikrofonem. My jsme zpovídali basistu, k...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Všechno, úplně všechno
vsechno perMadeline ráda čte. Nic jiné ani dělat nemůže, protože její imunita nedokáže bojovat s venkovním světem. A tak je stále zavřená doma, ve svém sterilním pokoji. Všechno se ale změní, když se do sousedního domu nastěhuje nová rodina a s ní i klu...

Literatura

Křest povídkového románu Intr – Praha, 17. 4. 2013

INTR karpanius 200Právě v těchto dnech se narodila nová kniha. Napsal ji Ladislav Karpianus a jmenuje se Intr. Je zvláštní, šitá na míru mladým, plná odkazů, fotomomentek a dokonce i škrtů perem. Ale toto všechno jsem...

Divadlo

Hledá se vrah

posledni vikend 200V české premiéře se ve Východočeském divadle v Pardubicích představila detektivní hra Agathy Christie Poslední víkend.

...

Film

Twilight sága: Rozbřesk – 2. část: Dívejme se do očí zpříma

twilight saga rozbreskVe čtvrtek 15. listopadu 2012 byl uveden do 11 českých multikin nový americký film Twilight sága: Rozbřesk (2. část). V této (druhé) závěrečné části světoznámé upírské ságy (prý) už naposl...