Vodní elektrárna Dlouhé stráně vyrábí elektřinu už 25 let, za tu dobu vyrobily 10 milionů MWh elektrické energie

Vodní elektrárna Dlouhé stráně vyrábí elektřinu už 25 let, za tu dobu vyrobily 10 milionů MWh elektrické energie

Tisk

dlouhe strane200Téměř každý turista mířící do jesenických hor touží spatřit přečerpávací elektrárnu Dlouhé Stráně, jež má přezdívku Magické oko Jeseníků. Horní nádrž ve výšce 1350 metrů nad mořem je prostě nepřehlédnutelná a všem učaruje. Zájem budí nejen architektonická stavba elektrárny obklopená okouzlujícím horským prostředím, ale především technické zázemí jejího chodu.

Elektrárna má tři prvenství. Je vybavena největší reverzní vodní turbínou v Evropě o instalovaném výkonu 325 MW, je elektrárnou s největším spádem v České republice – 510,7 m a je vodní elektrárnou s největším celkovým instalovaným výkonem v ČR 2 x 325 MW.

Za 25 let provozu se vyrobilo na Dlouhých stráních přes 10 milionů megawatthodin elektrické energie, z toho samotná přečerpávací elektrárna vyrobila 9.972.999 Mwh a přidružená malá vodní elektrárna 10.697 Mwh elektrické energie. Svou operativností, možností rychlého najetí do ostrého provozu a velkou kapacitou nádrží pomáhají Dlouhé Stráně už čtvrt století udržovat stabilitu české přenosové soustavy a předcházet možným blackoutům.

„Výstavba elektrárny začala v roce 1978, ale v 80. letech byla převedena do útlumového programu. V roce 1985 se rozhodlo o modernizaci původního záměru a po roce 1989 se daly práce do pohybu opět naplno. Nejkritičtějším okamžikem výstavby byla havárie turbosoustrojí v červnu 1994, po níž se dokonce zvažovalo zastavení projektu. Po důkladné analýze se ale nakonec elektrárna dokončila a v roce 1996 postupně uvedla do plného provozu,“ přiblížil historii výstavby Vladislav Sobol, mluvčí Skupiny ČEZ. 

dlouhe strane1

Elektrárna, jejíž strojovna i další technologie jsou hluboko pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. Zatímco dříve ji část ekologů zatracovala, teď sklízí její tvůrci uznání, například cenu hejtmana Olomouckého kraje za přínos pro životní prostředí. „Ta cena patří všem, kteří před desítkami let elektrárnu vyprojektovali a postavili, ale i dnešním inženýrům a technikům ze Skupiny ČEZ a provozním zaměstnancům elektrárny. Díky nim prošly technologie v posledních letech rozsáhlou modernizací, která účinnost, a tedy i prospěšnost našeho největšího vodního akumulátoru ještě zvýšila,“ řekl ředitel Vodních elektráren ČEZ Petr Maralík.

Energetici si význam Dlouhých strání uvědomují, a proto pravidelně investují do zvýšení účinnosti, spolehlivosti provozu a navýšení bezpečnosti elektrárny, jen v posledních pěti letech šlo o stovky milionů korun. Mezi největší a nejdůležitější investice poslední pětiletky patří výměna obřího oběžného kola nebo rozsáhlá rekonstrukce dolní nádrže, která byla vůbec poprvé od zahájení provozu elektrárny vypuštěná. 

dlouhe strane2

„Letošní novinkou je zvýšení provozní hladiny horní nádrže o 70 centimetrů, což umožnilo zvýšení akumulované energie v horní nádrži z 3500 MWh na 3700 MWh. Pro elektrárnu je to velký přínos, který umožní efektivní využívání nových obnovitelných zdrojů a přispěje k dalšímu zvýšení stability v české přenosové soustavě. Za svou krátkou historii se Dlouhé Stráně staly oblíbeným turistickým cílem, zavítalo na ně už přes 1,2 milionu návštěvníků. Horní nádrž si každoročně prohlédne kolem 90 tisíc lidí a zhruba třetina z nich si nenechá ujít exkurzi v podzemních útrobách elektrárny. Další fanoušci industriálních staveb mohou Dlouhé stráně navštívit virtuálně na webu http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-virtualni-prohlidky/,“ dodal mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Po rozvolnění koronavirových opatření opět začaly exkurze do elektrárny, ČEZ nabízí nový koutek pro děti s edukativní stěnou, která jim pomůže pochopit princip vodivosti nebo fungování elektrárny. Novinkou pro ty úplně nejmenší je obkreslovací světelný stůl s motivem elektrárny a skřítků Enerů. Zpestřením prázdninových exkurzí je letní soutěž s názvem Za zelenou energií se Skupinou ČEZ zaměřená na čistou energii. Na začátku prohlídky dostane každé dítě tužku a kvíz, který v průběhu prohlídky vyplní podle umístěných nápověd a na závěr za něj dostane odměnu. Ani kvízový papír nepřijde nazmar. Z něj si budou moci děti složit praktickou krabičku jako vzpomínku na návštěvu infocentra. 

dlouhe strane3

„Těší nás možnost znovu otevřít naše Infocentrum návštěvníkům, ale stále musíme být obezřetní. Proto bude počet návštěvníků ve skupině omezen a návštěvníci budou muset i nadále dodržovat platná preventivní opatření,“ zakončil šéf elektrárny Vítězslav Chmelař.

Podívejte se do galerie na více autorčiných fotek:


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav Neckář - rozhovor pro festival Benátská! s Impulsem

neckar 2Na jedinečném festivalu Benátská! s Impulsem, který se bude konat 25. – 28. července 2019 v areálu ve Vesci u Liberce, vystoupí také Václav Neckář i s jeho kapelou Bacily a v doprovodu smyčcového kvarteta! Na co se těší a jaká vystoupení si rozhodně...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Hrob kolibříka: magické i podmanivé vyprávění


Hrob kolibrika 200V nakladatelství Jota vyšla velmi zajímavá kniha s názvem Hrob kolibříka. Jedná se o závěrečnou práci na San Francisco State University od autorky Jennifer Skutelsky, která byla oceněna Clark-Gross Award v kategorii román. Pusťte se do toho magického rom...

Divadlo

Studio Marta uvede inscenaci ve znakovém jazyce

denik divky200Dne 10. 11. 2022 uvedou studentky Ateliéru divadlo a výchova pro Neslyšící inscenaci Deník dívky. Dílo je adaptací deníků Ruth Maierové, oběti holocaustu, od jejíhož narození uplyne v den premiéry 102 let. Scénář zpracovala pedagožka Adéla ...

Film

Prima love přinese divákům hned tři novinky

prima Nespoutany andel200Prima love se rozhodla zakončit leden velkolepě, a to třemi novými pořady. Milovníci seriálů se mohou těšit na telenovelu Nespoutaný anděl mysteriózní drama Pomsta. Na ...