Poslední tažení cenzury v komunistickém panství

Poslední tažení cenzury v komunistickém panství

Tisk

big doporuceno-nezverejnovat-fungovani--eTE-487722 (2)Zajímavým a jistě stále aktuálním tématem cenzury za minulého režimu se zabývá nová kniha autora Davida Klimeše. Mladý badatel se v ní zaměřuje na výzkum médií, konkrétně zkoumá činnost Československé tiskové kanceláře, převážně během posledního roku panování komunismu v Československu, tedy v době, kdy se komunistický narativ už postupně rozpadal. Popis myšlenkových obzorů v tehdejším Československu představuje nelehký úkol a nutnost projít spousty textů plných balastu a hlušiny.

Kniha začíná otázkou o čem se smělo a nesmělo mluvit dne 17. května 1989. Datum není vybráno náhodně. Tohoto dne byl z vězení propuštěn Václav Havel. Mohlo by se tedy zdát, že zpravodajství skutečnosti, že byl z vězení uvolněn na základě ponížené žádosti o podmínečné propustění, rádo využije. Opak byl ale pravdou, jelikož všechna média se v tento den zabývala návštěvou prezidenta a prvního muže Rumunska Nicolae Ceauşesca a s tím spojeného rozvoje vztahů s druhou největší zemí východního bloku. Veškeré zmínky, které by dobré vztahy zpochybňovaly, měly být naopak vypuštěny.

Následující kapitoly vysvětlují, jak fungovala komunistická cenzura s omezováním dříve běžné předběžné cenzury a její proměnu spíše v autocenzuru, při níž si sami novináři dávali pozor, co píšou, aby se nedostali do problémů. Věnuje se také tématu vytváření souhlasu, spočívajícího ve společnosti přijaté veřejné shodě. Žádná cenzura totiž nemůže fungovat jednosměrně (tedy z vrcholu dolů), je nutné, aby společnost cenzuru do jisté míry přijímala. Zdůrazňuje také, že bylo nutné, aby část novinářů tvořili bezpartajníci.

V poslední kapitole se obrací k příkladům z tehdejší mediální krajiny a provádí analýzu archivních textů Československé tiskové kanceláře. Klade si otázky Jak se proměňovaly propagandistické narativy v produkci ČTK během roku 1989. Již názvy jednotlivých podkapitol jsou všeříkající.

Jak se prohrál boj za mír kupříkladu shrnuje, kterak československý lid opouštěla idea boje proti imperialismu. Boj za mír se měnil v boj za odzbrojení, což bylo spojeno s postupným sbližováním USA a SSSR. Jak se klid na práci změnil v protest mluví o vyhasínání narativu o propagandisticky nadřazované práci pro dobro kolektivu nad prací pro vlastní obohacení. V důsledku ekonomické stagnace došlo totiž ke změně v systém služeb a protislužeb a korupce. S tímto souvisí i další podkapitola Jak společnost nedostatku ztratila perspektivu zdůrazňuje, že v této době i sami občané v průzkumech veřejného mínění přiznávali, že za služby musejí dávat úplatky, na což nezabraly ani výmluvy vlády na údajné hromadění zboží občany.

Text knihy může být místy hodně těžkopádný a probírání se dlouhými citacemi z dobových textů (archivních zpráv ČTK) mohou býti únavné. Zaráží také absence jmenného rejstříku. Kniha je ovšem cenou zprávou o tom, jak může fungovat propagandistický aparát v době již křehkého a končícího se panování jedné strany a otevírá možnosti dalšího výzkumu, kterým by mohlo být například podrobné srovnání fungování cenzury v posledním roce ve všech zemích socialistického tábora.

O autorovi:

Vystudoval historii, žurnalistiku a mediální studia, vyučuje na Katedře žurnalistiky IKSŽ FSV UK. Zároveň působí jako novinář.

big doporuceno-nezverejnovat-fungovani--eTE-487722

Název: Doporučeno Nezveřejňovat
Autor: David Klimeš
Počet stran: 284
Nakladatelství: Academia
Rok vydání: 2022

https://www.academia.cz/doporuceno-nezverejnovat-fungovani-propagandy-cenzury-a-medii-v-pozdne-normalizacnim-ceskoslovensku--klimes-david--academia--2022


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Praha-Klánovice


brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vyzdobte si domácnost a pomožte dobré věci

lukas200V tomto článku bychom vám chtěli představit Lukášovy hračky - ručně šité hračky s příběhem. Jde o originální kousky, které mohou sloužit na hraní vašim dětem, vnoučatům, sourozencům nebo jako ozdoba domácnosti. Krásné sluníčko roztomilé kočky zajisté v...


Literatura

Poznejte, jak se u nás žije mladé Vietnamce

bananove dite 200Vydavatelství BizBooks vydalo podle autorky Duong Nguyen Jiráskové „1. vietnamskou politicky nekorektní autobiografii v češtině“ s názvem Banánové dítě: Vietnamka v české džungli. Kniha má moc pěknou grafiku a její četbu si určitě uži...

Divadlo

Zábava, zážitky, emoce. Léto ve Švanďáku nabídne oblíbené komedie i čerstvou novinku, hrát se bude za každého počasí

svandak 200Úspěšné inscenace, které zaručeně pobaví, i jednu chytlavou novinku nabídne v létě divákům pražské Švandovo divadlo, kde se letos plánuje hrát i o prázdninách. „Léto ve Švanďáku“ potrvá 30 večerů a uskuteční se od 25. června do 10. července a pot...

Film

Let’s Dance: Revolution aneb filmová inspirace pro ctitele tanců „free style“

lets danceStačí krok a svět se změní. Do kin přichází čtvrté pokračování americké taneční série Let’s Dance, tentokrát s titulem Let’s Dance: Revolution. A taneční revoluce na pozadí rozpálených ulic v Miami plné úděsnýc...