Dětský festival VyšeHrátky proběhne tento týden na Vyšehradě

Dětský festival VyšeHrátky proběhne tento týden na Vyšehradě

Tisk

vysehratky perexNa pražském Vyšehradě v termínu od 1. do 4. září 2022 proběhne devatenáctý ročník festivalu pro děti a jejich rodiče VyšeHrátky. Čtyřdenní akce nabídne koncert kapely Bombarďák, workshopy a divadelní představení Studia Damúza, souboru Buchty a loutky nebo studentů DAMU. Během festivalu bude probíhat sbírka školních potřeb pro děti samoživitelek a samoživitelů.

 

ČTVRTEK 1. ZÁŘÍ: Hudební workshop, storytelling a tři pohádky

Program festivalu odstartuje první školní den odpoledne představením Detektiv Lupa a tajemná věž Studia Damúza, které celý festival pořádá. Divadelní program doplní představení Pohádky z lesa, Špílmachr - Jenovéfa a storytelling na téma Pohádky ze všech koutů světa s vypravěčem Justinem Svobodou. Dětští hudebníci (ať už začátečníci, nebo pokročilí), mohou také navštívit workshop Hudební uši. „Workshop je předvojem nedělní pohádky Uši pro princeznu, který tematizuje hudbu a přístup k ní. Chtěli jsme toto téma více rozvést a umožnit dětem prohloubit jejich vztah k hudbě nebo rozvinout jejich dovednosti,“ doplňuje koordinátorka doprovodného programu Františka Jesenská.

vysehratky hry

PÁTEK 2. ZÁŘÍ: Koncert kapely Bombarďák, Bajaja a jóga pro batolata

Hlavním lákadlem druhého festivalového dne je interaktivní koncert populární kapely Bombarďák, která se na VyšeHrátky vrací už třetí rok v řadě. Chybět nebude ani cenami ověnčený Bajaja (např. Skupova Plzeň 2018 - cena za režii, cena za herecký výkon, čestné uznání za hudbu) a oblíbené Buchty a loutky s Norskou pohádkou. Na své si ale v dopoledních hodinách přijdou i batolata, která mohou rodiče vzít na představení Řeka nebo si společně s nimi zacvičit BabYogu.

„Divadelní program se každoročně snažíme stavět tak, aby byl přístupný co nejširší věkové skupině děti. Proto nabízíme představení pro děti různého věku od batolat po školáky,“ přibližuje divadelní program jeho koordinátorka Veronika Čefelínová. „Součástí pátečního programu bude také výtvarný workshop, v rámci kterého si dětští návštěvníci mohou vyrobit svou vlastní loutku a odnést si ji s sebou domů,“ doplňuje.

vysehratky usi

SOBOTA 3. ZÁŘÍ: Animační dílna Aeroškoly, workshop znakového jazyka a imerzivní bojovka

Sobotní dopoledne bude na Vyšehradě opět věnováno nejmenším návštěvníkům od 10 měsíců do 3 let. Kromě dvou workshopů BabYogy rodiče a jejich děti čeká trashpunková inscenace Moment! nebo Kočička z kávové pěny Divadla Na Kárce. Speciálně pro letošní ročník pak byla vytvořena imerzivní minibojovka s názvem Stroj času: Vyšehrad, kterou doplní divadelní představení Otěstánek, Medvědí princ a Neboj, houbo. Součástí programu bude také animační dílna Aeroškoly, kterou spolupořádají pražská kina Aero, Světozor a Bio Oko. Po roce se také na VyšeHrátky vrací oblíbený workshop znakového jazyka s neslyšící lektorkou.

vysehratky dilna

NEDĚLE 4. ZÁŘÍ: Dvě divadelní novinky a workshop canisterapie

Poslední festivalový den opět zahájí “batolecí” program v podobě představení Batosnění a poslední várky BabYogy. Pořádající Studio Damúza v neděli představí své dvě novinky uplynulé sezony - Pohádku z krosny a Uši pro princeznu. Nedivadelní část nedělního dne zajistí workshop s asistenčními psy, který děti naučí, jak správně komunikovat s cizími psi, které potkávají na ulici, a také o jejich pomoci lidem - např. v oblasti canisterapie.

Plenérová herna i dobročinná sbírka

Kromě divadelního programu a workshopů bude v areálu festivalu tradičně přístupná Plenérová herna plná stavebnic, skákadel a jiných atrakcí, které návštěvníkům zkrátí volnou chvíli při čekání na začátek vybraného programu. Po celou dobu konání akce bude na pokladně probíhat také dobročinná sbírka pro samoživitelky a samoživitele.

„Uvědomujeme si, že současná situace je náročná pro všechny, proto jsme se rozhodli během VyšeHrátek uspořádat sbírku školních potřeb pro samoživitelky a samoživitele. Budeme moc rádi, pokud rodiče při nákupu školních potřeb zakoupí sešit, penál, kružítko, pravítko, nebo balení pastelek navíc a donesou je na VyšeHrátky. Po skončení festivalové sbírky odevzdáme všechny školní pomůcky nadačnímu fondu Šatník,” doplňuje závěrem ředitel VyšeHrátek Jakub Philipp.

________________________________________

Devatenáctý ročník festivalu VyšeHrátky se koná od 1. do 4. září 2022 v prostorách Knížecí a královské akropole na pražském Vyšehradě. Vstupenky na placenou část programu je možné zakoupit v síti GoOut. Během festivalového víkendu bude pokladna otevřena také ve festivalovém areálu. Více informací naleznete na www.vysehratky.cz.

vysehratky banner

Festival vzniká za podpory Ministerstva kultury ČR, Hlavního města Prahy, Městské části Praha 2 a hlavního partnera festivalu - České pošty.

FB událost: fb.me/e/2qZKz3fWi

www.vysehratky.cz  - www.fb.com/vysehratky  - www.instagram.com/vysehratky 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Muzika naplňovala vždycky celý můj život, říká hudební skladatel Vítězslav Hádl

vita hadl perexHitmaker. To je hudební skladatel a aranžér Vítězslav Hádl, který je podepsán pod šesti stovkami písniček, z nichž se mnohé staly hity a posléze evergreeny. Stačí vzpomenout písničky jako Já jsem tvá neznámá, Znala p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Město Sušice přivítá 2.ročník alternativního Festivalu Inspirace

susice festival200Mezi širokou a bohatou nabídkou hudební produkce v letních měsících v Sušici a okolí by neměl zapadnout festival, který svou náplní zcela vybočuje z běžné mainstreamové zábavy.

...

Literatura

Zařaďte do jídelníčku chilli a inspirujte se s Red Hot Chilli kuchařkou

red hot chilli kucharka 200Vydavatelství CPress ve společnosti Albatros Media vydalo útlou, ale moc pěknou kuchařku zaměřenou na pálivé pokrmy s názvem Red Hot Chilli kuchařka. Už obálka láká na to, že v ní najdete kultovní pokrmy, pestré sv...

Divadlo

Hmyzí revue ve Zlaté kapličce

ze zivota hmyzu perexZáměrem alegorických děl bylo odjakživa nastavovat společnosti zrcadlo a pomocí jinotajů přesně, i když převážně skrytě, poukazovat na palčivé problémy, které jsou ve většině případů přehlíženy. Ve Zlaté kapličce se ale tvů...

Film

Festival ANIFILM zveřejnil výběr soutěžních snímků a představuje svůj letošní vizuál

anifilm 2022 perexMezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne letos v Liberci od 10. do 15. května. Představí se to nejlepší i nejnovější z animované tvorby, přijede řada tvůrců i fanoušků animace. Nyní skončila práce výběrové komise a ...