Skladatel Eduard Parma: Zanechal po sobě tyhle tři krásky!

Skladatel Eduard Parma: Zanechal po sobě tyhle tři krásky!

Tisk

parma perexPoslední rozloučení se skladatelem a producentem Eduardem Parmou, který nečekaně zemřel 27. července 2022 ve věku 72 let, se uskutečnilo v pražském Bio Oko. „Eda sem rád chodil, a tak jsme se rozhodly pozvat rodinu, přátele a spolupracovníky právě do Oka,” prozradila hudebníkova exmanželka Radmila Parmová (47), která toto odpolední setkání zorganizovala společně s dcerami Annou (26) a Adélou (22).

 

Cédéčko s obrazem na obalu už nestihl vydat
Na pódiu nebyla umístěna rakev, ale projekce, na níž se střídaly fotografie z Eduardova soukromého i pracovního života. V levém rohu byl na dřevěném stojanu umístěn obraz nazvaný Eddie jako černoch. Namalovala ho skladatelova kamarádka, výtvarnice Lenka Scheithauerová, kterou Eduard Parma oslovil, aby připravila obal na jeho připravované cédéčko. To už bohužel nestihlo vyjít, rodina ho však hodlá pustit do světa v blízké budoucnosti – mělo by být ke stažení na internetu…

parma 2

výtvarnice Lenka Scheithauerová se svým obrazem Eddie jako černoch

Poslední setkání v Bio Oko uváděl moderátor, spisovatel a zpěvák Richard Sacher, který se s Eduardem Parmou nejen přátelil, ale také spolupracoval. „Složil mi kdysi dvě písně, natáčel jsem u něj také skladby jiných autorů. Když mě Radmila oslovila s prosbou, abych poslední rozloučení s Edou odmoderoval, ani vteřinu jsem neváhal. Jen mi bylo jasné, že se na to musím důkladně připravit,” prozradil Richard, který mimo jiné přečetl 15 zajímavostí ze života Eduarda Parmy. Všechny opatřil vlastním odlehčeným dodatkem, aby atmosféra v sále nebyla příliš tesklivá.

parma

Eduard Parma

„Eda byl průkopníkem nových hudebních stylů na české scéně. Podílel se například na příchodu syntetizátorové hudby, house music i rapu. Když to hodně zlehčím a tak trochu přeženu – česká hudební scéna se díky němu přesunula z pozdního paleolitu do střední doby kamenné,” pronesl během svého proslovu Richard Sacher. Neváhal připomenout ani skutečnost, že Eduard Parma v osmdesátých letech žil a tvořil ve Velké Británii. Do Prahy se vrátil v roce 1991…

Proč nedorazil Jiří Korn?
Na pódiu krátce zavzpomínali hudební skladatelé Pavel Skalický a Petr Hannig, objevitel Lucie Bílé. Poté Richard přečetl několik kondolencí od osobností, které se nemohly osobně dostavit. Tady je jedna z nich: „Dovolte, abych vyjádřila soustrast celé rodině, všem přátelům Edy Parmy, všem lidem dobré vůle… Váš smutek je i mým smutkem… Upřímně s vámi soucítím… S úctou Jitka Molavcová”

parma 1

poslední rozloučení s Eduardem Parmou v Bio Oko

Zpěvák Jiří Korn, pro kterého Eduard napsal písně Žal se odkládá a Ulice Vácí, ve svém vzkazu otevřeně přiznal k tomu, že nedorazil záměrně. “Je mi to nesmírně líto, že nás Eddie opustil. Je to kruté a neměnné. Všichni na konec skončíme a ani se nestačíme s tímto světem rozloučit. Beru to jako skutečnost, která se nedá změnit. Proto se moc omlouvám, ale rozhodl jsem se neobjevovat se na pohřebních akcích. Eddie byl báječný člověk, stále usměvavý a plný života. Tak zůstane v mém srdci a nechci tuto vzpomínku rušit faktem, že už tomu tak není. Buďme rádi, že jsme dostali šanci těšit se z jeho přítomnosti a jeho lásky. Opatrujte se. Jirka Korn”

Také dcery se věnují umění
Rozloučit se se svým bratrem přišel i hudební skladatel, producent a muzikant Jindřich Parma, který je autorem řady hitů, mimo jiné složil Mumuland pro Petra Kotvalda. Veřejnou řeč však nepronesl, dokonce se odmítl vyjádřit do médií, což je v posledních letech jeho standard… Nejvíce obdivných pohledů přitahovaly Eduardovy atraktivní dcery a také jejich matka, která vedle nich působila jako starší sestra.

parma 3

Radmila Parmová s dcerami Annou a Adélou

Anna i Adéla se věnují umělecké činnosti, vystudovaly grafický design. Anna fotografuje, tetuje a vyrábí šperky, Adéla tvoří obrazy a věnuje se modelingu. Obě děvčata měla již několik výstav svých děl v centru Prahy. Manželství s Radmilou, která se v minulosti prezentovala jako zpěvačka Lýgie, skončilo v roce 2014 rozvodem. A málokdo ví, že se Eduard Parma loni stal dědečkem, dcera Adéla přivedla na svět vnučku Taliu Parmovou.

Foto – Petr Brodský a archiv


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Jako baletka bych už na kariéru byla celkem stará, zatímco v literatuře můžu být ‚mladou nadějí‘,“ směje se Vesna Tvrtković

altVesna Tvrtković překvapila v roce 2010 čtenářskou obec hned dvakrát, nejdříve jí vyšla sbírka povídek Ani ve snu a v knize Nauč mě milovat byla zařazena její povídka Ze strachu. Na dva roky se odmlčela, aby letos v dubnu vydala ucelený p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Stoletý stařík a šestero jeho vyvolených

big umeni-politicke-strategie-sest-vudc-YXh-511476 (2)Ve své nejnovější knize Umění politické strategie: šest vůdčích postav moderního světa věnuje 


Literatura

Osudové pouto. Vlčí sága pokračuje

Osudové poutoNakladatelství Cosmopolis vydalo druhý díl knihy Třinácté znamení, tentokrát s názvem Osudové pouto. Kniha je ještě více nabitá erotikou a příběh vášnivé lásky na pozadí světa vlků a magických bytostí pokračuje.

Divadlo

Koktavý Bertie miláčkem pardubických diváků

Kralovarec perexKdyž v roce 2010 spatřil světlo filmového světa snímek Králova řeč, okamžitě si dokázal získat city neurozených diváků a dokonce obměkčit i zkamenělá srdce kritiků a akademiků. Málokdo si však v té době uvědomoval, že...

Film

Bezva ženská na krku vás pobaví i rozněžní

bezva zenska na krku 200V kinech se od 13.října objeví nová česká romantická komedie Bezva ženská na krku od režiséra Tomáše Hoffmana. Jedná se o velice příjemnou záležitost s kvalitním hereckým zastoupením.