Emily D. Beňová: Díky příběhům žiji hodně životů

Emily D. Beňová: Díky příběhům žiji hodně životů

Tisk

archiv Emily D. Beňová3

„Píšu dlouho a nedovedu si představit, že bych to nedělala,“ přiznává Emily D. Beňová, autorka řady fantasy příběhů a románů pro ženy. Také vydavatelka a majitelka eshopu 1 000 knih. V současné době připravuje román To najcennejšie a její romance vycházejí rovněž v češtině.


Psaní se věnujete od doby, co jste se naučila písmenka a z nich tvořit slova. Nejdříve to byly básničky, pak krátké pohádky a ve třinácti letech jste napsala svůj první příběh o Luneticu. Ve škole jste měla ráda slohové úlohy. A co další zájmy? Máte ještě své první literární pokusy?

Jsem člověk, který má hodně koníčků. Někdy víc, než času na jejich realizaci. Mimo psaní miluji zahrádku a kytky. Zbožňuji také tvořit, a proto se někdy věnuji vyrábění miniaturních pokojíčků, nábytku nebo nádobíčka do domečku pro panenky. Své první literární pokusy už nemám, na dlouhá léta jsem je odkládala.

První knihu jste napsala ve svých devatenácti letech, byl to upírský fantasy román Temní anjeli – Posolstvo a vydala jste si jej sama jakož i jeho pokračování. Stejně tak sérii Dva kroky do pekla. Svět fantasy je vám velice blízký. Čím vás stále tak fascinuje? A budou další fantasy dobrodružství?

Určité budou i další příběhy. Na fantasy mě hodně fascinuje fakt, že se nemusím držet hranic reality, ale můžu vymýšlet, jak se mi to hodí. Miluji nevázanost a fakt, že tam moji hrdinové můžou létat, nebo třeba zastavovat čas, jak je to v sérii 666 duší. Málokdo to o mně ví, no původně jsem autorkou, která psala jen fantasy. Jenže pět let odmítání ze strany nakladatelství, mě přimělo začít psát také ženské romány. Díky nim jsem se dostala do povědomí čtenářů. S fantasty určitě nekončím. V počítači mám několik příběhů, které čekají na svůj den.

Vaše fantasy příběhy vám nakladatelství dlouho odmítaly, a tak jste změnila žánr a vaši první vydanou knihu přes nakladatelství byl eroticko-romantický román V objatí gentlemana, a je to první díl ze stejnojmenné série a vyšel v roce 2016. Od té doby jste napsala řadu dalších romancí. Připravujete další příběh?

Ano. V této chvíli je na korekci můj nejnovější román s názvem To najcennejšie, který by měl vyjít již v červnu. Půjde o ženský román, jenž bude znovu na pokračování. Dokonce znám už i první „nástřel“ obálky.

Píšete fantasy a romantiku. Inspiraci na psaní, jak jste jednou řekla, nacházíte hodně ve svých snech, máte bujnou představivost a při psaní vám pomáhá také hudba. Svými příběhy – Dokud nás pravda nerozdělí, Až nás pravda spojí, Až pravda zvítězí, Dotek touhy jste obohatila také české čtenáře. Budou i další vaše knížky v češtině?

Ano. Rozhodně se můžete těšit na nový překlad, ale o jakou sérii půjde, zatím neprozradím. Momentálně je ve stadiu korektur a také se chystá obálka. Prozradím alespoň to, že o ni projevilo zájem jedno skvělé české nakladatelství a já jsem se rozhodla, že do toho jdu. První kniha by měla vyjít už v červenci.

Působíte i jako vydavatelka a řadu knížek jste si jako Emilia Beňová vydala sama. Také hodně pomáháte začínajícím autorům splnit si vlastní sny. A co kurzy psaní? Vedete je též?

Bohužel ne. Přiznám se, že ten nápad tam byl, jenže od doby, co nejsem jen autorkou, ale také i vydavatelkou, se můj čas minimalizoval. Okamžiky na odpočinek si najdu jen tehdy, když nic nepíšu, no většinou jsem v jednom kole. Vydávání zabere hodně času a propagace vlastních knih ještě více.

archiv Emily D. Beňová 2

Čím je pro vás psaní? Někde jste řekla, že bez psaní nemůžete být. A dokonce vedete blog Písanie je môj život.

Můj blog je mou odpovědí. Psaní je můj život. Je to ventil duše a také splněný sen. Píšu dlouho a nedovedu si představit, že bych to nedělala. Díky příběhům žiji hodně životů. Jednoduše to miluji.

Stále se řídíte heslem? „Můj čtenář, můj pán.“ O svých čtenářích říkáte, že jsou vašim hnacím motorem a bez nich byste neexistovala. Píšete pro ně a hřeje vás u srdce, že se jim vaše příběhy líbí.

Ano, je to pravda. Jsou mým hnacím motorem, a to heslo je pořád mým sloganem. Hodně mi záleží na názorech mých čtenářů, neboť jsem tím, čím jsem jen díky nim. Píšu srdcem. Do svých příběhů dávám celou svou duši a pak s pokorou a napětím čekám na první ohlasy. To, že se moje příběhy líbí, je pro mě tou největší odměnou. Mám čtenáře, kteří čtou jen fantasy, a tak je pro ne píšu. A zase jsou tací, co čtou jen mé ženské romány, a proto píšu i pro ně.

Jaká jste čtenářka? V jednom rozhovoru jste řekla, že milujete knihy Jany Pronské, která je také tak trochu i vašim vzorem. Je někdo, kdo vás v poslední době zaujal, nebo máte oblíbenou knížku, ke které se ráda vracíte?

Jsem hodně špatná čtenářka. Nebudu lhát, na čtení vůbec nemám čas. Když neřeším rozepsanou knížku, kontroluji knihu na korekci, nebo vybavuji vydání nové knížky či překládám vlastní knihu do češtiny. Je to věčný kolotoč a já často ani nevím, jak mi uplyne den. To vše musím spojit s domácností, rodinou, dětmi a vším kolem toho. Taktéž vlastním eshop 1000 knih, který je nutné spravovat, takže čtu jednou nebo dvakrát do roka. Co se týče oblíbené knížky, několikrát jsem se vrátila k románu Závoj noci od autorky Lydie Joyceové.

A jak ráda trávíte volný čas?

Nicneděláním. Možná to zní zvláštně, ale někdy si jen tak sednu na houpačku v zahradě u rybníka a jen tak rozjímám. Miluji zvuk přírody a úplné ticho. Právě na své zahradě dokážu zcela vypnout a na nic nemyslet. Jen sedět a vychutnávat si zeleň kolem sebe.

archiv Emily D. Beňová

Emily D. Beňová:

  • Celým jménem Emília Dalekorejová Beňová.
  • Vystudovala SOU - obchodní v Košicích.
  • Knihy – série – Temní anjeli (Temní anjeli – Posolstvo, Temní anjeli – Prenasledovaná, Temní anjeli - Oslobodená), V objatí gentlemana (V objatí gentlemana, V objatí nepriateľa, V objatí milenca, V objatí manžela), Dva kroky do pekla (Šepoty zo záhrobia, Navrátený do raja, Výkriky do ticha), Pravá tvár lásky (Pravá tvár lásky, Pravá tvár šťastia), 666 (666 duší, 666 démonov, 666 anjelov, 666 ochrancov), Kým nás pravda nerozdelí (Kým nás pravda nerozdelí, Keď nás pravda spojí, Keď pravda zvíťazí).
  • Samotné knihy – Navždy mojou, Dotyk túžby.
  • Česky - Dokud nás pravda nerozdělí, Až nás pravda spojí, Až pravda zvítězí, Dotek touhy.
  • Vede blog Písanie je môj život.
  • Je vdaná, má dvě dcery a s rodinou žije v malebné vesničce na východě Slovenska.

Foto: archiv Emílie Beňové


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Petrová: Nepříjemnosti života mne obohatily a ozdravily

raw200Kdysi začala s raw food, jako téměř každý, převážně ji k tomu vedly zdravotní důvody. A založila postupně dva weby věnující se především receptům a stravování, které sama považuje za zdraví podporující. A nyní se objevila jako součást knihy, která nejen prop...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Lou Fanánek Hagen: „Kostým Ringo Starra ve mně nevyvolává žádný nadšení, protože nemám rád Beatles“

altSkupina Tři sestry má nové kostýmy, své vlastní pivo a léto plné koncertů před sebou. Jak se ke všemu staví jejich zpěvák Lou Fanánek Hagen si můžete přečíst v tomto rozhovoru.  

 

...

Literatura

Mějte i vy bezodpadovou domácnost

moje zero waste 200V nakladatelství Esence začali poslední dobou vydávat knihy malého formátu plné zajímavých a poučných informací. Jednou z nich je Moje zero-waste kuchyně obsahující jednoduchý návod, jak neplýtvat jídlem.

...

Divadlo

Švandovo divadlo představuje dramaturgický plán na sezónu 2020/2021

Svandovo divadlo 200Klasický titul Cyrano z Bergeracu v novém přebásnění, světovou premiéru původní hry Srpnové světlo napsanou a zrežírovanou Martinem Františákem, adaptaci slavného románu 1984 George Orwella, světově úspěšné drama Ať vejde ten p...

Film

České a italské natáčení historického velkofilmu Il Boemo v hlavní roli s Vojtěchem Dykem je v plném proudu

Il Boemo 200Hlavní část natáčení historického velkofilmu režiséra Petra Václava Il Boemo o Josefu Myslivečkovi, jednom z nejvyhledávanějších hudebních skladatelů druhé poloviny 18. století, právě probíhá mezi Českou republikou a Itálií. Ve skladatelově rod...