Horký letní den s aktéry filmu Tajemství a smysl života

Horký letní den s aktéry filmu Tajemství a smysl života

Tisk

tajemstvi zivota a smysl 200Píše se sobota 3. srpna roku 2013. Budím se v časných hodinách, celý natěšený, že dnes strávím příjemné dopoledne/odpoledne s herci áčkového formátu na place natáčení filmu Tajemství a smysl života.

 

 

Na plac dorážím krátce po desáté hodině v doprovodu svých kamarádů, fotografa Daniela Horníka a asistentky Barbory Machové. Po chvíli se střetávám i se svojí kolegyní z naší K21 Terezou Blažkovou. Tým je tedy kompletní a můžeme jít na věc.

Filmoví technici lítají ze strany na stranu, prostě tam, kde je jich potřeba. Jeden zkouší kameru, druhý připravuje automobily na scénu, třetí se stará o zvukovou stránku filmu. V dáli vidím Jana Budaře, hlavního herce, hrajícího si s notebookem, Josef Polášek obhlíží dav přihlížečů a nádherná Aneta Krejčíková sedí ve žlutém automobilu, kde si popěvuje skladbu Michaela Jacksona v rádiu a čeká na signál AKCE.

tajemstvi zivota a smysl 1

Ten v jedné chvíli skutečně zazní a celá paráda začíná. Točí se záběr, kdy Anetina postava přijíždí k venkovní restauraci a zdraví ostatní aktéry. Tento záběr se opakuje několikrát. Někdy dokonce zavazí i kolemjdoucí lidé, kteří pendlují z místa na místo, protože chtějí sledovat celé dění okolo, ale nevědí pořádně, kde stát, a z tohoto důvodu jsou přítomni i hlídači, kteří bloudící spoluobčany usměrňují tam, kde stát můžou.

Poté zazní slova z úst režiséra Petra Vachlera: „Stop! Berem! Jdem na další záběr,“ a tak celý cirkus začíná znovu. Přistaví se dodávka, herci si odpočinou s chlazenými nápoji a já mám možnost i dobrou chvíli na to, si popovídat s velice příjemnou herečkou Anetou Krejčíkovou (viz. níže).

tajemstvi zivota a smysl 2

Prodlevy mezi záběry se stupňují, ale to nám ani zdaleka nevadí, protože je to pro nás opravdu vzrušující den, a jde to i poznat na nás samých, protože si ho dokonale užíváme.

Po několika hodinách dochází k hlavní automobilové scéně s figurínami, po které se odebíráme všichni domů, kde jsme sesbíraný materiál začali připravovat a vy jste nyní přečetli jeho finální podobu.

tajemstvi zivota a smysl 3

Rozhovor s Anetou Krejčíkovou

Povězte mi něco o své postavě.

Hraji vedlejší postavu Helenu, což je vlastně druhá manželka nejlepšího kamaráda (hraje Josef Polášek - pozn. aut.) hlavního hrdiny Maxe, kterého hraje Honza Budař. A ona je taková nepozorná, roztržitá, takže se jí vůbec nedivím, že se jí přihodí věci, které se jí ve filmu stanou. Je ale také celkem pozitivní a usměvavá. Doufám, že mi to teda Petr nezmění.

Jak se Vám s Petrem Vachlerem spolupracuje?

Je to taková improvizačka. Dá se říct, že sice jedeme podle nějakého pevného scénáře, ale dost často se změní časová posloupnost věcí, které jsou ve scénáři napsaný. Máme točit rok 2000 a na place se dozvíme, že to je nesmysl, že to musí být rok 2010. Tak se jdeme převléknout do roku 2010. Je to takové dobrodružné.

Natáčíte v létě nějaké další filmové projekty?

Já za léto točím vlastně tři filmy. Tohle je jeden z nich. Druhý je debut Evy Toulové. Třetí projekt se jmenuje Modelky a tento scénář mě velmi zaujal, protože to odráží společnost dnešních rádoby celebrit, což jsou vlastně fotbalisti a modelky. Je to opravdu hodně vtipně napsané a na tento projekt se opravdu moc těším.

Kde byste se chtěla vidět za pět let?

Asi bych chtěla dosáhnout spokojenosti. I když ne, protože to bych mohla za pět let skončit, kdybych byla spokojená. Nevím, asi abych měla hodně práce, hodně pozitivních lidí kolem sebe, protože díky tomu bych mohla být i já sama pozitivní.

tajemstvi zivota a smysl 4

Na natáčení byli a článek zpracovali: Tereza Blažková a Martin Žatecký

Autor foto: Daniel Horník


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisér Tomáš Krupa: „Dúfam, že nikdy nebudem musieť stáť ja alebo niekto z môjho okolia pred takouto voľbou.“

tomas krupa 200Slovenský režisér Tomáš Krupa si pred niekoľkými dňami odniesol ocenenie v rámci udeľovania cien Slnko sieti za najlepší dokumentárny film za rok 2019. Nim je film Dokonalá smrť, ktorý vznikol v slovensko-česko-francúzsko-nemecko-rakúskej ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Herci Oskar Hes a Jan Nedbal představují film BRATŘI

Bratri1Film BRATŘI, který natočil režisér Tomáš Mašín podle scénáře Marka Epsteina, vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratří Josefa a Ctirada Mašínových. Hlavní role bratrů Mašínů v něm ztvárnili Oskar Hes a Jan Nedbal, kteří posk...


Literatura

Mráz stále přichází z Kremlu

putin200V poslední době se přímo roztrhl pytel s tituly zaměřenými především na život tajných agentů. Asi nejhlavnějším důvodem je potřeba vyrovnat se s některými relikty minulosti ve chvíli, kdy už získané informace bezprostředně neohrožují jednotlivé životy....

Divadlo

Příhody lišky Bystroušky. Slavnostní otevření Janáčkova divadla po rekonstrukci

LB perexDalší fáze rekonstrukce budovy Janáčkova divadla je ukončena. Kolik se ozývalo škarohlídů, že se to k výročí sta let republiky nepodaří. Avšak 17.11. byl zahájen Mezinárodní hudební festival, věnovaný dílu Leoše Janáčka, právě operou, která zazněla ...

Film

Odvaha je jediným životním měřítkem, když něco opravdu chceme, uděláme cokoliv

Milovana

Dnes vám nabídnu tip na starší švédský kousek Till det som är vackert, u nás uvedený pod názvem Milovaná. V hlavní roli zde uvidíme Alicii Vikander - tento snímek jí otevřel dveře do světa filmu a upozornila jím na sebe. Za roli Katariny byla ocen...