Ohlédnutí za festivalem Všemi směry

Ohlédnutí za festivalem Všemi směry

Tisk

vsemi smery200Mediálním směrem zaměřený festival, který každé jaro pořádají studenti posledních ročníků z Vyšší odborné školy publicistické, se letos dočkal již devátého ročníku. 4. dubna v prostorách Divadla Komedie se sešlo přes 450 návštěvníků zajímajících se o mediální dění. Všemi směry za jedním cílem, tak zněl podtitul letošního ročníku. Bohatý program, významní hosté a zajímavé workshopy rozhodně směřovali jen za jedním – přiblížit, poznat a ponořit se do mediální scény.

 

Všichni příchozí návštěvníci obdrželi podrobný program a za symbolickou částku si mohli zakoupit i festivalové noviny připravené speciálně pro tuto událost s mnoha zajímavými informacemi. Už před jedenáctou hodinou dopolední se začaly prostory divadla hemžit mediálními nadšenci, kteří si nechtěli nechat ujít velkolepé zahájení, po kterém následovala první diskuze s názvem Letem absolventským světem. Pozvání přijali tři bývalí studenti VOŠP, kteří přišli s publikem popovídat o tom, jakým směrem se vydali po ukončení studia. Robert Břešťan vyprávěl o své práci komentátora v týdeníku Ekonom, Ondřej Sláma přiblížil divákům svou agenturu Inborn a Pavlína Nečásková zase práci redaktorky v Českém rozhlase.Dalším zajímavým momentem pro návštěvníky pak bylo povídání a projekce dvojice Lukáš Veverka a Vojtěch Frič, jenž jsou autory nového designu hudební stanice Óčko. Ačkoliv tato diskuze nesla název Nové směry v televizní produkci, profilově byla vymezena primárně této dvojici. Díky ní, se publikum ovšem mohlo více dozvědět, jak funguje zákulisí této televize a o nejrůznějších obtížích či radostech, které dvojici při tvorbě designu provázeli.

vsemi smery1

Snad nejočekávanější diskuzí byla Všemi směry ve veřejném zájmu. Marek Wollner z České televize (Reportéři ČT) se zhostil role moderátora v debatě, která byla zaměřena na citlivé a zároveň ostře sledované téma: podplácení. Kdo přijímá v médiích peníze, za co a proč? A přijímají je investigativní novináři vůbec? Na tyto ožehavé otázky přišel odpovědět Jaroslav Kmenta, jeden z předních českých publicistů, který se nebojí skandálních odhalení a bahna české politiky. Po jeho boku usedla veřejnosti snad nejznámější osobnost této scény, Josef Klíma. Na první pohled by se mohlo zdát, že diskuzi možná ovlivní lehká konkurence investigativních pořadů (Česká televize vs. Nova), přesto se všichni diskutující shodli, že oni žurnalistiku provádějí s čestnými zájmy.

I následující diskuze byla velmi očekávanou. Jakými směry se vydají média v blízké době? bylo otázkou, na kterou se snažil Lukáš Dolanský v roli moderátora spolu s hosty Robertem Čásenským, Evou Hanákovou, Milanem Fridrichem a Miroslavem Škodou najít odpověď. Krátce po této části programu následovalo slavností ukončení devátého ročníku a vyhlášení studentské AVD soutěže.

vsemi smery2

Ovšem ani letošní ročník, stejně jako ty předchozí, nebyl jen o diskuzích. V programu měli své místo i neméně důležité workshopy. Novinkou bylo to, že neprobíhaly po celý den, ale startovali v předem ohlášený čas.

Nejvíce na sebe strhl pozornost workshop s názvem Jak se ptát a něco se dozvědět. Tři mediální osobnosti Martin Kézr, Aneta Vojtěchová a Vojtěch Krasnický se hodinu věnovali všem, kteří se přišli přiučit řemeslu interview. O tom, že to vůbec není snadný publicistický útvar, každý novinář ví své. Zájemci rozhodně neměli jednoduché zjišťování o imaginárních příbězích nebo smyšlených celebritách, přesto si však z workshopu odnesli cenné rady do praxe.

Nejočekávanějším workshopem se stalo Fotografování Smartphonem. Dnešní fenomén focení chytrými mobilními telefony pohltil celou řadu nadšenců. Otázkou workshopu bylo, zda se takto dá vyfotit kvalitní fotka, která by našla své uplatnění v publicistice. Zájemci se na dílnu registrovali již předem a byla zcela obsazená.

Jedním z dalších zajímavých workshopů beze sporu bylo čtení ze čtecího zařízení V kůži televizního hlasatele. Tuto disciplínu představili už loňští pořadatelé a díky své oblíbenosti našla své místo v divadle i letos. I další lákavá workshopová aktivita z loňska se dočkala reprízy a to sice sportovní komentování. Béla Nemeshegy, komentátor sportovních událostí z Eurosportu, zájemcům vysvětloval jak zajímavě okomentovat přenos.

Nemůžeme opomenout ani workshop, který přilákal nemalé množství nadšenců, tentokrát těch, kteří holdují reklamě nebo PR. Kreativní battle v tvorbě sloganu vedly Jana Kneschke a Adéla Jansová, copywriterky s mnoha zkušenostmi, které se během hodinky snažili předat zájemcům.

I ostražitý divák lačnící po informacích ze světa médií, který si nenechal utéct žádné dílny ani diskuze, potřeboval během dne na chvíli „vypnout“ hlavu. Nenechat si ujít hodinku humoru se souborem Improvariace bylo tedy v plánu snad každého návštěvníka. Tato divadelní partička se bez zábran a strachu vrhá do možných i nemožných situací a za pomoci publika se kousky předváděné čtyřmi dvojicemi stávali skutečně raritní podívanou, kdy smích nebral konce. Soubor na chvíli diváky vytáhl z hloubavého poslouchání diskutujících a osvěžil všechny přítomné notnou dávkou úsměvů a veselí. Divadelní osvěžení ovšem nebylo jediným časem k „pouhé“ zábavě, po oficiálním ukončení se totiž organizátoři postarali o pravou párty. Pro ty, kteří se chtěli bavit dál, pozvali kapelu Love Makers a DJ´ské duo King Sound Steppaz.

vsemi smery4

Letošní ročník měl skutečně jediný cíl a ten se rozhodně podařil. Přes 450 spokojených návštěvníků se s úsměvem účastnilo diskuzí a workshopů, chodilo si odpočinout do divadelní kavárny a sdělovalo si navzájem dojmy. Organizátoři průběh celé akce rozhodně zvládli na výbornou, moderátorská dvojice Marta Sovová a Milan Radosta taktéž, a hosté byli k publiku i návštěvníkům sympaticky vstřícní. Nadšencům nezbývá nic jiného než se na festival těšit zase za rok a nechat se překvapit, co si studenti přichystají na jubilejní desátý ročník.

Všemi směry (za jedním cílem)
4. dubna 2013 Divadlo Komedie

Zdroj foto: FB stránky Všemi směry (http://www.facebook.com/VsemiSmery) , VOŠP
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&;v=4Zw7SQmY7vo
http://www.youtube.com/watch?v=SsSXimfbSbg&;feature=player_embedded


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ladislav Plecitý: Divadlo je živé, ale iluze filmu je dokonalá!

Plecity perexRežisér a scénárista Ladislav Plecitý, pod jehož taktovou vznikl absolventský film Poslední odměna, adaptace stejnojmenné povídky slavného spisovatele Terryho Pratchetta, se podí...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vánoční překvapení Felixe Slováčka

slovacek 200Vánoce jsou kvapem za dveřmi a v kulturních sférách panuje optimistická nálada. Vznikají nové pohádkové filmy, vánoční příběhy jsou v knihkupectvích vyprodávány nadzvukovou rychlostí a ani na hudební scéně nechtějí být umělci pozadu.

...

Literatura

C. D. Payne a jeho Helena

dedictvi helena payne 200Americký spisovatel C. D. Payne, otec Nicka Twispa a série Mládí v hajzlu, přišel po knize Neviditelný s dalším poutavým čtením. Jedná se o knihu Dědictví aneb jak Helena ke št...

Divadlo

Vánoční čas s Louskáčkem a Hej Mistře i komedií Bolka Polívky online na Dramoxu

Louskáček a Myšák PlyšákP

Na Vánoce dává Dramox Louskáčka z Národního divadla i vánoční představení Osel na něj funěl z Městských divadel pražských. Krásně zasněžené představení Rybovy České mše vánoční i Hurvínkovo přání pro děti. A vůbec nevadí, pok...

Film

Dlouhý příběh ve zkratce

sfz 200Znáte to - žijete v menší či větší skupině lidí, se kterou podnikáte různé akce a znáte se už tak dlouho, že je těžké to spočítat. I v té vaší skupince se dějí změny, zvraty, novinky. I Ellen, hlavní protagonistka Dlouhého příběhu ve zkratce, má takovou s...