Dejte si Férovou snídani!

Dejte si Férovou snídani!

Tisk

ferova snidane 200Férová snídaně ve vašem městě je happening na podporu fair trade a odpovědné spotřeby. Koná se při příležitosti Světového dne pro fair trade, což je svátek, který slaví druhou květnovou sobotu tisíce lidí na celém světě. V roce 2012 posnídalo v 57 městech České republiky na 1800 lidí. Přidejte se k nim, pozvěte rodinu, přátele, známé nebo sousedy, udělejte si piknik a posnídejte taky! Letos se snídá v sobotu 11. května 2013.


Fair trade – radost kdykoli a kdekoli

Myšlenka Férové snídaně je velmi prostá: sejít se v parku, na nábřeží nebo na náměstí se známými, sousedy, kamarády nebo rodinou a společně posnídat fairtradové a lokální suroviny. Tím jednoduše a zároveň moc příjemně, stejně jako tisíce lidí na světě, oslavit Světový den pro fair trade a dát najevo zájem o téma spravedlivého obchodu a odpovědné spotřeby vůbec. Spousta lidí vyjadřující společnou snídaní podporu fair trade bude signálem, že jim nejsou lhostejné podmínky, za jakých se produkuje a obchoduje zboží, které běžně spotřebováváme.

Mnoho českých prodejců nevěří, že etické výrobky mají své místo na jejich regálech. Pokud nechcete spoléhat na to, že tito prodejci sami od sebe porozumí jasným trendům běžným v Západní Evropě, dejte jim Férovou snídani jasně najevo: chceme kupovat fair trade a máme zájem o výrobky vyrobené v důstojných podmínkách!

Co s sebou na snídani?

Fairtradové dobroty se rády kamarádí s těmi lokálními. Můžete si upéct buchtu z fairtradového kakaa a cukru, biomouky, medu od místního včelaře a vajíček od souseda a k tomu si uvařit do termosky fair trade čaj nebo kávu. Nemáte čas ani chuť na pečení? Pak stačí chleba namazaný marmeládou z jahod z vaší zahrádky, fairtradovou čokoládovou pomazánkou nebo sýrem od místního farmáře.

Deka, hrníček, talíře, ubrousky, nože a lžičky by ve vašem košíku taky neměly chybět!

ferova snidane

Kde koupit fairtradové potraviny?

V České republice každým dnem roste počet míst, kde lze zakoupit fairtradové výrobky. K malým prodejnám se pomalu připojují i velké supermarkety, roste dostupnost i šíře sortimentu. Na stránkách www.ferovasnidane.cz se můžete podívat na seznam prodejních míst a najít si obchod s fair trade ve vašem městě.

Týden pro fair trade

Organizací, zastřešující všechny komerční i neziskové společnosti v ČR zabývající se fair trade, je Fairtrade Česká republika. Všichni její členové i další organizace pořádají u příležitosti Světového dne pro fair trade spoustu různých akcí – besedy, přednášky nebo ochutnávky. A protože se všechny nevejdou do jediného dne, slaví se rovnou celý týden – Týden pro fair trade.

Letošní Týden pro fair trade proběhne mezi 6. a 12. květnem. Kromě oslav v podobě happeningu Férová snídaně ve vašem městě se v celé České republice uskuteční řada dalších drobných akcí. Všechny akce konající se v rámci Týdne pro fair trade najdete pěkně přehledně na webu Fairtrade Česká republika: www.tydenprofairtrade.cz.

Týden pro fair trade ale nebyl vymyšlem zde, v České republice! Inspirace přišla ze zahraničí – třeba v Německu nebo ve Velké Británii fanouškům fair trade nestačil týden, a tak slaví rovnou dva :).

ferova snidane2

Zdroj informací: www.ferovasnidane.cz a www.nazemi.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Iva Pekárková: „Pro předlohy postav knihy S orlem na zádech jsem tlumočila dva roky.“

Iva pekarkova200Iva Pekárková (* 15. února 1963, Praha) je je česká publicistka, prozaička a překladatelka z anglického jazyka. Autorka vystudovala přírodovědeckou fakultu v oboru mikrobiologie a virologie. Před tím, než školu dokončila, emigrovala do ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nenechte si ujít 33. ročník Podzimního knižního veletrhu

podzimni knizni veletrh20033. Podzimní knižní veletrh bude už příští týden – v pátek a v sobotu 6. a 7. října 2023 v Kulturním domě Ostrov a v Krajské knihovně Vysočiny v Havlíčkově Brodě.

...

Literatura

Román Svěžest vody se okamžitě stal světovým bestsellerem

Svěžest vody

Mezi novinky nakladatelství prostor patří také román Svěžest vody, který se hned po svém vydání stal světovým bestsellerem. Autorem je Nathan Harris, jehož je to první a prozatím jediný román, který již sklidil takový úspěch. Určitě js...

Divadlo

Velký Gatsby v režii Petra Gábora poprvé na českém jevišti

Gatsby 200Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského čeká v divadelní sezóně poslední titul – česká premiéra dramatizace jednoho z nejslavnějších románů moderní americké literatury Velký Gatsby. Očekávaná inscenace, kterou připravil kmenový režisér a...

Film

BELLA A SEBASTIÁN, PŘÁTELÉ NAVŽDY

Sebastian 1Příběh chlapce a jeho psa odehrávající se v savojských Alpách pokračuje. Je rok 1948, Sebastianovi je už dvanáct let, Bella má tři nádherná štěňátka a otec Pierre, kterého si kluk našel, se žení s Angelinou a odjiždějí na svatební cestu do Kanady...