Mezi vlky – zima je zpátky!

Mezi vlky – zima je zpátky!

Tisk
ImageParta vrtařů z aljašské ropné rafinérie se po několikatýdenní šichtě vrací letadlem zpátky domů. Cestou je ale zasáhne sněhová bouře a těch pár, co mělo to štěstí a havárii přežilo, se pokouší přežít ještě jednou, tentokrát mezi vlky. Nový snímek Joe Carnahana (Narkotika, Sejmi eso, A-Team) vrátil zimu zpátky do Česka, alespoň do kin na filmová plátna. Film byl natočen podle krátké povídky Ghost Walker, kterou napsal Ian Mackenzie Jeffers, který se podílel také na scénáři filmu.




Liam Neeson (Neznámý, A-Team, Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba) je hlavní hvězdou dobrodružného thrilleru Mezi vlky z mrazivé pustiny zapomenuté někde v Aljašské tundře. Neeson ztvárnil Johna Ottwaye, ostrostřelce, který v rafinérii zahání a odstřeluje medvědy, vlky a další divoká zvířata útočící na dělníky během směny. Jeho postava je výjimečná nejen tím, že se dokáže přiblížit zákonům divočiny, ale také svou ohromnou vnitřní sílou, která ho žene bojovat a žít.

Vydáni na milost a nemilost rozmarům přírody

Pouze sedm mužů přežilo tragický pád letadla. Kromě silných mrazů a prudké vánice se trosečníci musí potýkat také se smečkou vlků. Krásný námět však pohořel na přízemním scénáři a malém citu pro detail. Každá postava vyniká pouze kýčovitou charakterovou typizací a jednání ve vypjatých situacích jsou často dost proti zdravému selskému rozumu. Inu, člověk hozený do mrazů dvacet pod nulou, odkázaný přežít v divočině bůh ví jak dlouho, si pravděpodobně zapne bundu až pod uši a kolem hlavy si omotá jakýkoli cár hadru, jen aby neumrznul. Ve filmovém zpracování se na takové detaily poněkud zapomínalo, což srazilo celý dojem z filmu na podřadnou béčkovou úroveň.

Image


Je velmi těžké předstírat mrazivé počasí, proto se také celý štáb vydal do nehostinných končin Britské Kolumbie v Kanadě, kde herci nemuseli hrát, že je jim zima, protože zima opravdu byla. O to víc zamrzí, kolik námahy a energie celé natáčení muselo v takových podmínkách herce i štáb stát, ve srovnání s tím, jak to nakonec vyznělo na plátně.

Také samotné vlčí chování bylo dosti prapodivné a i laikovi příliš nehrálo s událostmi. Asi nejvíce podezřelý byl fakt, že vlci nenapadali skupinu jako celek, nýbrž si tesáky nabrousili vždy na jednoho konkrétního odpadlíka, který se zrovna scénáristovi nejvíce hodil k odstranění ze scény.


Fascinující audiovize

Povznesete-li se nad neladící detaily a chyby ve scénáři, naskytne se vám opravdu luxusní technická podívaná. Extrémní podmínky a nesnesitelná zima byly surově zachyceny díky pečlivě zvolenému exteriéru. K autentičnosti ostatních částí bylo zapotřebí propracovaných efektů. Hned v úvodu snímku si můžete prožít fikci letecké havárie natolik zvukově-vizuálně reálnou, že se slabším jedincům bude promítat při každém letu na dovolenou.

Image


Vlčímu zjevu byl pochopitelně věnován také velký prostor. Vedle studia vlčí povahy bylo velkým oříškem samotné provedení. Počítačová animace, která mimochodem zůstává stěžejní ve vlčím zjevu, byla doplněna loutkovou imitací vlčí hlavy a akrobaty ve vlčím přestrojení.

Všechny klíčové a zajímavé akční scény jsou ale, bohužel, sestříhány už v traileru. Pokud patříte k těm smolařům, kteří ho už viděli, tak vás na projekci nic nového už asi čekat nebude.

Image



Mezi vlky / The Grey
Žánr: akční/dobrodružný/drama
Původ: USA
Režie: Joe Carnahan
Scénář: Joe Carnahan, Ian Mackenzie Jeffers
Hrají: Liam Neeson, Frank Grillo, Dermot Mulroney, Dallas Roberts, Joe Anderson, Nonso         Anozie, James Badge Dale
Stopáž: 117 min.
Česká premiéra: 8. března 2012
Distributor: Bontonfilm

Zdroj foto: Bontonfilm


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor se Siri Pettersen, autorkou trilogie Havraní kruhy

Siri PettersenSiri Pettesen je norská spisovatelka a designérka, známa především díky své populární trilogii Havraní kruhy, která žne úspěchy i v České republice. Jak se cítila, když svou knihu držela poprvé v rukou? A je nějaká z jejich postav i...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Já robot

ja 200K nočnímu promítání na Prima Cool 4. 4. něco před třetí ráno připomínám film, který si vzal několik témat od slavného sci-fi autora Isaaca Asimova.

...

Literatura

Práce policisty člověka může změnit

dve tvare policisty200Po knize Můj příběh jménem policie od Jana Dudy je zde další zajímavá zpověď z tohoto prostředí. Má název Dvě tváře policisty a sepsána je pod jménem Jonathan Srpen.

 

...

Divadlo

Voskovec s Werichem ve skvělém představení V+W na Dramoxu

KorespondenceVW 1200x1200Nahlédněte do života géniů Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Dramox a Divadlo Na Zábradlí uvádějí představení Korespondence V+W, které se v červnu po 13 letech a 200 reprízách rozloučilo s div...

Film

Do Říma s láskou …a z Říma bez bolesti

Filmová tvorba Woodyho Allena je tak jedinečná a rozmanitá, že než abychom ji nahlíželi jako celek, lépe je si ji nejprve rozdělit do několika (přesněji tří) tvůrčích období. První skupinu tvoří jeho rané filmové grotesky, v nichž prokázal svůj pozo...