Na Smíchovské náplavce zakotvily sochy s názvem Lifeboats

Na Smíchovské náplavce zakotvily sochy s názvem Lifeboats

Tisk

sculptureline200Sochařský festival Sculpture Line se v samém závěru rozrostl o dílo Lifeboats (Záchranné čluny) německého umělce Johannese Pfeiffera, které vytvořil přímo pro Prahu. Včera zakotvilo na Smíchovské náplavce mezi kobkami 16 a 17. Jedná se o soubor 5 lodí, vytvořených z perforovaného plechu.

 

 

Jedinečnost díla a vizuální zážitek podtrhuje i fakt, že jeho povrch je natřen fluorescentní barvou a v noci svítí. Dílo je symbolem obtížného období, které zastihlo celé lidstvo nepřipravené, v němž se jakýkoli záchranný člun nejeví jako dostatečně pevný pro záchranu všech. Díky své fluorescenční barvě budou lodě vidět i z velké dálky a promění se v majáky naděje, které utěšují a označují existenci nové životaschopné cesty. Sochařské dílo Lifeboats bylo instalováno ve spolupráci s Česko-německým fondem budoucnosti. Sochařská linka festivalu se včera rozšířila ještě o jedno dílo. Jedná se o monumentální kovovou sochu s názvem Rozpad-Rozklad od Jakuba Flejšara, která našla své místo na Pankráci před budovou Empiria Tower.

Doposud posledním přírůstkem festivalu v hlavním městě byla socha německého umělce Martina Steinerta s názvem s názvem Wooden Cloud na Smetanově nábřeží. Autor toto dílo tvořil 14 dní na místě před zraky kolemjdoucích, kteří mohli napsat svá přání na dřevěné laťky, ze kterých je Dřevěný mrak vytvořen.

sculptureline1

Sochařský projekt Sculpture line, který již šestým rokem umisťuje umělecká díla do veřejného prostoru a proměňuje ho tak v galerii pod širým nebem, se rozrůstá i za hranicemi. Mezi zeměmi, kam se letos linka festivalu vede je Německo, Velká Británie, Rakousko, Švýcarsko, Polsko, Lucembursko, Belgie, Itálie, Španělsko, Čína, Brazílie, Vietnam, Írán a Uruguay. Například díla výše zmiňovaného umělce Johannese Pfeiffera mohou lidé obdivovat v rámci festivalu v Tuttlingenu. K zahraniční lince festivalu se mohli umělci přihlásit na základě výzvy Virus sochy nezastaví do poloviny srpna na webových stránkách festivalu. Pořadatelé tak symbolicky propojují i v dnešní nelehké době, kdy se cestovatelské podmínky každým dnem mění, celý umělecký svět.

Sochařská linka SCULPTURE LINE letos kromě Prahy vede i do Brna, Ostravy, Plzně, Liberce, Olomouce, Hradce Králové, Pardubic, Broumova, Vratislavic nad Nisou, Dolních Břežan, Ratměřic italských Benátek. Na veřejných místech představuje díla umělců jako jsou Jaroslav Róna, Lukáš Rittstein, Jakub Flejšar, Kurt Gebauer, Stefan Milkov, Alexandra Koláčková, Tomáš Medek či Jan Dostál.

Sochařský projekt pravidelně rozšiřuje umělecký potenciál a zvelebuje řadu měst po celé České republice. Obyvatelé i jejich návštěvníci se mohou těšit opět na avantgardnější a méně obvyklá díla renomovaných českých i zahraničních umělců. Instalace budou na jednotlivá místa umísťovány postupně v průběhu června. Festival oficiálně potrvá do konce září, některé sochy však zůstávají na svých místech i poté.

sculptureline2

O festivalu

Festival SCULPTURE LINE je nejrozsáhlejší akcí v České republice, která podporuje symbiózu sochařství a veřejného prostoru. Sculpture Line je dlouhodobý umělecký projekt, jenž instalací soch do veřejného prostoru rozšiřuje kulturní a umělecký potenciál dané lokality. Vnáší do ní emoce, dává jí novou tvář a ukazuje nové souvislosti. Jeho základní ideou je přiblížit současné umění všem bez rozdílu a napomoci veřejnosti socializovat veřejný prostor. Umělecká díla napřímo komunikují s kolemjdoucími. Zanechávají v nich estetickou i sociální stopu a přímo tak posouvají kvalitu života obyvatel měst i jejich návštěvníků. Festival se nesoustředí jen na centra a frekventovaná místa. Naopak instalace mimo hlavní tepny umožňují vytvořit nové optické dominanty a oživit i méně známá místa.

První ročník proběhl v Praze v roce 2015 a iniciovali jej sami umělci, kteří cítili přirozenou potřebu svá díla vytrhnout z víceméně sterilního prostředí galerie a nabídnout je širokému publiku. V uplynulých ročnících festivalu zaujala v Praze například bronzová socha Čtenář v křesle od Jaroslava Róny, která již druhým rokem zdobí Nám. Franze Kafky či klíčová socha Jiřího Davida REVOLUCE vytvořená z 80 tisíců klíčů, která byla nainstalovaná v zámeckém parku v Mikulově. Pozornost vzbudili Průzkumníci či obří Chobotnice vznášející se na hladině Vltavy nebo instalace významného současného britského sochaře, držitele Turnerovy ceny, Tonyho Cragga na náměstí Republiky.

Více informací včetně mapy, anotace jednotlivých soch i přehledu autorů jsou k dispozici a průběžně aktualizovány na www.sculptureline.cz.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Daron: Metaloví fanoušci jsou ti nejlepší!

Jiří Daron, Pragokoncert a Tarja TurunenPřesto, že datum v kalendáři a nevlídné počasí za okny naznačují, že festivalovému řádění je pro letošní rok konec, není to docela pravda. Už zítra propůjčí hokejoví fanoušci svůj zlíns...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Traja umelci – každý z inej krajiny

traja umelci 200Na pôde galérie Lampy v Bratislave sa 9.júla stretli na vernisáži traja umelci z troch rôznych krajín sveta. Ako prvého predstavili na výstave s názvom Keby som mal 95 kurátor výstavy Ľuboslav Moza a riaditeľka galérie Kafé Lampy And...


Literatura

Temi Oh: Sníš o druhé Zemi?

snis o druhe zemi 200Milujete-li četbu spíše atmosférickou, trošku sci-fi, trošku temnou a hlavně hluboce beznadějnou, pak je tohle ta pravá kniha pro vás. Ano, má dějovou linii, kterou lze pozorně sledovat a která budí čtenářovu pozornost, ale tr...

Divadlo

Zabíjejte popírače klimatických změn. Švandovo divadlo chystá satirickou komedii o střetu politiky a ekoteroristů

Zabijejte popirace 200Co se stane, když se mocná síla klimatické změny střetne s nepružnými osobami z nejvyšší politiky? Ministryně životního prostředí se ocitá v největší morální krizi za svoji kariéru a koncert v australském parlamentu, který je...

Film

Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě

holubMožno si myslíte, že už ste videli svoj najabsurdnejší film, ale tento snímok dokáže vyvrátiť celý zmysel absurdity.

...