Máme dva základní psychologické typy – introverty a extraverty

Máme dva základní psychologické typy – introverty a extraverty

Tisk

psychiologicke typy perexNa vydání knížek švýcarského lékaře a psychoterapeuta Carla Gustava Junga (a také literatury o něm) se u nás soustředí nakladatelství Portál. O některých publikacích jsme již psali (Člověk a jeho symboly), nyní následuje recenze nejnovějšího příspěvku PSYCHOLOGICKÉ TYPY.

 


Jung, jenž žil v letech1875-1961, nejprve vycházel z Freudova učení, ale posléze se vydal vlastní cestou. Jeho přínos spočívá v pochopení lidské psychiky na pozadí světa snů, umění, mytologie, náboženství a filozofie. Jeho podrobný popis, jak se projevuje introvertní a extravertní zacílení lidské osobnosti, vyšel poprvé v roce 1921 a zjednal mu zaslouženou pozornost. Introverti se vyznačují otevřeností vůči světu, vyhledávají společnost a silné podněty, jsou hovorní a někdy až unáhlení. Introverti jsou naopak do sebe uzavření, uvážliví, hledají inspiraci ve svém nitru.

Jak to bylo v minulosti
Jung tu prokázal jedinečnou obeznámenost s dějinami, když zjišťoval, jak se příslušné typy chování projevovaly v minulosti, jak je vnímali různí myslitelé snad už od časů antiky. Zkoumá především duchovní koncepty v rané křesťanské církvi, teologické rozepře v ní, scholastické aspekty ve středověké filozofii, spory v protestantském hnutí.

psychologicke typy CarlGustavJung

Carl Gustav Jung

Obrací se ke koncepcím typů v umění, věnuje se Schillerovým úvahám na toto téma, probírá dělení na naivní a sentimentální básnictví. Oceňuje Nietzschův spise Zrození tragédie z ducha hudby, který vnímá jako dopracování tématu, které Schiller otevřel, ačkoli se k němu přímo nevztahuje. Nietzsche vytyčuje dva protikladné typy, které označuje jako apollinský a dionýský. První plodí stav přirovnatelný ke snu, druhý probouzí rozpoložení podobné opojení.

Psychologické typy v umění
Poté Jung probírá koncepce takříkajíc svých předchůdců - Thomasi Furneauxu Jordanovi vytýká předpojatost. Obhlédne problematiku typů v básnictví, zajímá jej třeba Goethe, pohlédne na bráhmanské pojetí v Indii, princip protikladů nachází též v čínské filozofii. A znovu se vrací ke křesťanské symbolice. V dalších kapitolách se věnuje problematice typů v psychopatologii, v estetice i v současné filozofii (v době, kdy Jung tuto látku promýšlel, tedy před více než sto lety). A dodává, že rovněž životopisná literatura poskytuje řadu podnětů k přemýšlení.

Teprve poté, na zbývajících zhruba dvou stech stránkách, předkládá vlastní koncepci typů. A načrtává, jak se introvertnost a extravertnost projevují v myšlení, cítění, vnímání a intuici, a to jak u ženy, tak u muže. Celkově tedy vytvořil osmero základních psychologických typů, které ovlivnily budoucí podobu psychologie. Své pojednání uzavírá rozsáhlým slovníkem užívaných termínů. Jungova kniha, vděčné čtenáře provázející už celé století, je tak k dispozici dalším generacím zvídavých zájemců, i když je možné vnímat ji i jako historický dokument své doby.

psychiologicke typy


Carl Gustav Jung: Psychologické typy
Přeložili Karel Plocek a Petr Babka
Vydalo nakladatelství Portál, Praha 2020. 557 s.

Hodnocení: 100 %

Psychologické typy_Portál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Štefánek: „Je to o tom někoho potěšit, navzájem si dát něco hezkého.“

STEFANEK SLONI 200V listopadu se na nás přes paní Ivetu Autratovou (autorku naší grafiky) obrátil pan Richard Štefánek, čtyřicetiletý muž z Děčína, s prosbou o pomoc. Představil nám jeho zájem – věc, kterou dělá z lásky k přítelkyni. Jedná se o sbí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Recept: Kmínová polévka pro kamarádovu ženu, aby měla dost mléka

KminTelefonuje kamarád, je v nedalekém autoservisu. Čeká, až mu opraví auto. ”Přijď na kávu,” navrhnu. ”Proto volám,” zasměje se. Vím, že kávu má rád. Teď káva před ním na stole chladne a on roztržitě kontroluje mobil. ”Problém s autem?,” nedá mi. ”Ne, ...


Literatura

Co přijde pak? Toť otázky, kterou si kladou Živí mrtví


zivi-mrtvi 200Nakladatelství Crew nás nepřestává zásobovat (už čtyřikrát ročně!) kvalitní postapokalyptickou dávkou v podobě černobílého komiksu Živí mrtví Roberta Kirkmana. V srpnu jsme se dočkali osmnáctého dílu s názvem Co přijde pak, který nám po...

Divadlo

Na podzim do divadla: Divotvorný hrnec

divotvorny hrnec 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Jedním z tipů je Divotvorný hrnec v podání Městského divadla ...

Film

Jarní programová nabídka rozkvete v České televizi již začátkem ledna

CT perexPočasí je natolik nevyzpytatelným jevem, že i přes snahy všech možných odborníků a specializovaných přístrojů, nelze nikdy dopředu odhadnout jeho rozmary. Letošní rok je toho příkladem. Vánoce se překvapivě nezahalily do sněhového hávu, a místo pozorová...