Otužování jako jeden z pilířů zdraví

Otužování jako jeden z pilířů zdraví

Tisk

Otuzovani perexOtužování je celkové systematické zvyšování odolnosti organismu. Nejčastěji tento pojem používáme ve spojitosti s tréninkem zaměřeným na zlepšení schopnosti organismu reagovat na teplotní změny a lépe odolávat chladu. Právě teď, na sklonku léta, je ideální doba, kdy s otužováním začít.

 


Svou schopností vzdorovat chladu se jedinci výrazně liší. Otužování však prospívá všem bez ohledu na věk a pozitivně ovlivňuje fyzickou i psychickou pohodu. V případě pochybností, jestli je otužování vhodné i pro vás, se poraďte s lékařem. Nejvýznamnějšího účinku docílíme pouze v souladu s dodržováním principů zdravého životního stylu, který zahrnuje správnou výživu, dostatek spánku, pravidelný pohyb a duševní hygienu.

Rekreační otužování pro každý den
V běžném, každodenním režimu se můžeme otužovat úplně jednoduše a přirozeně. Při sportu, procházkách či výletech, ale i při práci a pobytu doma se oblékneme tak, abychom umožnili co nejsnadnější přístup vzduchu ke kůži. Dopřejte si vzdušnou lázeň a dovolte vzduchu působit na co největší plochu. Na cestu do práce, do školy i do přírody se pokud možno oblékneme lehce (vezmeme si třeba o vrstvu méně než obvykle) a kráčíme svižně. Při pobytu v uzavřené místnosti bychom měli často větrat. Optimální teplota v ložnici je 12 stupňů Celsia, v obývacím pokoji, pracovně nebo v kanceláři kolem 20 stupňů. Doporučuje se po většinu roku spát při otevřeném okně a pod lehčí přikrývkou.

Otuzovani 4

Ráno se nastartujte cvičením při otevřeném okně, na balkóně nebo venku v lehkém cvičebním úboru. Potom si dejte studenou sprchu nebo se omyjte minimálně do půlky těla studenou vodou. Začátečníci mohou tento krok nahradit otíráním mokrým froté ručníkem a pak suchým. Máte-li možnost, brouzdejte se ranní rosou, chladným potokem nebo vodou podél břehu jezera či moře. V zimě se můžete projít čerstvě napadaným sněhem nebo se v něm rovnou vyválet, a potom se dejte třeba saunu.

Postupnost, přiměřenost, soustavnost, pravidelnost, trvalost
Při otužování dbáme na postupnost. Od méně intenzivních prostředků pokračujeme k intenzivnějším a dobu otužování krok za krokem prodlužujeme. Trénink otužilosti probíhá dlouhodobě, nejlépe je začít od dětství a otužovat se celoživotně. Pro udržení stavu otužilosti je velmi důležitá soustavnost. První příznivé účinky otužování se projeví zhruba za 21 dní. Pokud s otužováním na nějakou dobu přestaneme (nemoc, zranění, ztráta motivace…), zvýšená otužilost během několika týdnů opět poklesne. Proto je dobré „otužileckou paměť těla“ posílit alespoň kratičkou studenou sprchou, lépe se pak bude navazovat.

Otuzovani 2

Přínos otužování
- Lepší přizpůsobivost teplotním změnám a odolávání chladu
- Zlepšení činnosti kardiovaskulárního a lymfatického systému
- Zvýšení obranyschopnost organismu, úleva od bolestí, léčba zánětů
- Vyplavení endorfinů, pocity štěstí, posílení psychické odolnosti a sebevědomí
- Zvýšení produkce adrenalinu a noradrenalinu (povzbuzují radost ze života a chuť k pohybu)
- Prevence nemocí z nachlazení, pomáhá také při některých nervových onemocněních či psychických poruchách (deprese), při alergiích

Pozor na nebezpečí podchlazení a omrzlin při zvýšené vlhkosti a proudění vzduchu v zimě
Krev proudící v našem organismu je vodičem, tuková tkáň je tepelným izolantem. Tělesné teplo přechází do vzduchu a předmětů, které jsou v bezprostředním kontaktu s povrchem lidského těla. Takhle si například zahříváme postel nebo židli. Pokud však bude okolním prostředím voda nebo hodně vlhký a rychle proudící vzduch ztratíme tepla víc a mnohem rychleji. Děje se tak vlivem kondukce (vedení – voda přebírá tepelnou energii našeho těla) a konvekce (proudění – s prouděním voda nebo vzduch odvádějí tělesné teplo do okolí). Vodní prostředí má zhruba 26 krát vyšší vodivost než vzduch, a tak nastává 2 až 4 krát rychlejší ztráta tepla při stejné teplotě.

Otuzovani 3

Faktory ovlivňující ztráty tělesného tepla
- Věk, velikost a složení těla
- Teplota okolního prostředí, oděv
- Proudění vzduchu, vodní prostředí
- Alkohol, léky

Otužování studenou vodou
Nejúčinnější formou otužování, se kterou můžeme začít kdykoli, je pravidelný a soustavný kontakt se studenou vodou. Není třeba pobývat v ní příliš dlouho. Zpočátku úplně postačí krátká, zhruba 20 vteřinová sprcha nebo omytí do půli těla, ideálně ráno na závěr běžné ranní hygieny. Pokud se nemůžete odhodlat k razantnímu zchlazení, sprchujte se nejprve teplou vodou, pak vlažnější a kohoutek s teplou stále utahujte. Časem se propracujete ke studené spršce trvající 1 až 3 minuty. Důležité je, abyste proceduru nevnímali jako utrpení, otužování se pak míjí účinkem. Na závěr se pořádně osušte ručníkem a užívejte si pocit svěžesti a radosti z překonání sama sebe.

Polehávání nebo sedací koupel ve vaně se studenou vodou se nedoporučuje. Vzhledem k nedostatku místa není možné se příliš pohybovat a tělo tak snadno nežádoucím způsobem prochladne.

Až se na to budete cítit, můžete zahájit další fázi tréninku a přejít ke koupelím ve venkovní nádrži, ať už na zahradě, na koupališti nebo ve volné přírodě. Právě konec léta je k tomuto kroku ideální. Pokud jste chodili plavat přes léto, nepřestávejte a pokračujte i v období, kdy se voda postupně ochlazuje. Pokud vytrváte, plynule tak překlenete období podzimu až k zimním měsícům a teplotní rozdíly nebudete vnímat nijak dramaticky.

Otuzovani 5

Před vstupem do chladné vody v sobě vydolujte co nejvíce pozitivních emocí, zhluboka a klidně dýchejte. S důvěrou v sebe i vodní prostředí se ponořte. Prvotní nepříjemné pocity podobné bodání tisíce jehliček jsou způsobené stahováním povrchových cév a po chvíli odezní. Při jejich překonávání vám pomůže, když se zaměříte na dech. Můžete se pustit do plavání, ale nevzdalujte se příliš od břehu. Důležité je, abyste se ve vodě pohybovali a nepobývali v ní příliš dlouho, ať neprochladnete. Teplota tělesného jádra klesá ještě několik minut po výstupu z vody. Hlavu si nenamáčejte, dokonce se doporučuje plavat v čepici. Na břehu se osušte, zahřejte se třením ručníku, poskakováním, dynamičtějšími cviky se zapojením větších svalových skupin, oblékněte se a dejte si teplý nealkoholický nápoj. Pokud nemáte rukavice a zebou vás ruce, je dobrým místem pro jejich zahřátí podpaží nebo prostor mezi stehny.

Pro výstup z komfortní zóny si zajistěte dostatečný komfort
Ať už se budete otužovat v zahradní nádrži nebo v rybníce, pomůže vám při překonávání počátečních obav a nepříjemných pocitů, když si předem připravíte pár nezbytností. V blízkosti si nachystejte osušku a župan (koupací plášť). Osvědčila se koupelnová předložka nebo karimatka, na kterou si stoupnete po opuštění vody, anebo pantofle z PVC. Zejména v mrazu si rozhodně nestoupejte na kovovou rohož. Vhod vám jistě přijde termoska s teplým čajem a kousek čokolády nebo energetická tyčinka. Při otužování na zahradě nebo v přímé blízkosti bydliště nemusíte pospíchat s přesunem dovnitř a můžete si venku ještě zacvičit. Ve volné přírodě raději počítejte s variantou rychlého a bezpečného transportu do pohodlí vašeho domova, ať už svižnou chůzí nebo vozem.

Otuzovani rybnik

Deset tipů pro zdravé a bezpečné otužování vodou v přírodě
1) Otužujte se raději v partě nebo alespoň ve dvojici
2) Usměrněte své ego a soutěživost, nepřehánějte délku pobytu ve vodě
3) K otužování přistupujte s radostí, důvěrou a vědomím jeho prospěšnosti
4) Vnímejte své pocity a signály, které k vám tělo vysílá
5) Nepřeceňujte svou trénovanost a otužilost, nechte si rezervu
6) Únik tepla omezíte, když si necháte na hlavě čepici
7) Statický pobyt ve studené vodě není to pravé, pohybujte se
8) Vyvarujte se konzumace alkoholu
9) Zmrzlé ruce si můžete ohřát třením, vložením mezi stehna nebo do podpaží
10) Nikdy si po koupání ve studené vodě nedávejte horkou sprchu nebo vanu, je zde velké riziko selhání oběhového systému.

Otužování jako droga
Pamatujte, i ti největší otužilci pociťují chlad, jenom méně intenzivně, než ostatní. Nenechte se tedy odradit a ve své snaze vytrvejte. Postupně budete i vy schopni chlad snášet o mnoho lépe. Odměnou vám bude euforický pocit pokaždé, když vylezete ze studené sprchy nebo rybníka, a navrch získáte lepší imunitu a další zdravotní i osobnostní benefity.

Použité zdroje:
www.caspv.cz 
www.otuzilci.cz
http://medicina.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tleskač: „My nejsme apriori veselá kapela.“

altSkupina pyšnící se podtitulem Pilsner Ska Orchestra Tleskač má před sebou festivalovou sezonu, novou vokalistku Karolínu Jägerovou a rok staré album Never die songs. Na různé názory jsme se zeptali kapelníka ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Cesty duše v číslech a znameních z pera regresní terapeutky

Ester Davidova3Regresní terapeutka Ester Davidová vydala svou další knihu. Tentokrát se zaměřila na význam čísel a dvanácti zvířetníkových znamení, které propojuje se zkušenostmi ze své regresní praxe. Pokud patříte k těm, kteří jsou tomuto poznání otevření...


Literatura

Slyšíš, jak mluví stromy? Nádherná kniha pro malé i velké milovníky lesa

slysis jak mluvi stromy 200V nakladatelství Kazda nedávno vyšla kniha Petera Wohllebena určena malým čtenářům, s názvem Slyšíš, jak mluví stromy?. Nenechte se odradit, i dospělý si tuto knihu opravdu užije!

...

Divadlo

„Psaní je líbání v hlavě“

dobry proti severaku200Únor začal v Městském divadle Zlín premiérou půvabného díla Dobrý proti severáku od Daniela Glattauera. Já jsem se do Dílny vydala hned na první reprízu, protože mě tato kniha dostala a byla jsem moc zvědavá, jak se s ní di...

Film

Tomáš Mašín začne v srpnu natáčet film o bratrech Mašínech. Do kin zamíří na podzim 2023

Masin 200Jeden z největších příběhů studené války se po dlouhých letech konečně dočká filmové podoby. Celovečerní film o bratrech Mašínech začne v srpnu letošního roku podle scénáře Marka Epsteina natáčet režisér Tomáš Mašín. Hlavní role v něm ztvární Oskar Hes...