Zázračná imunita

Zázračná imunita

Tisk

Imunita perexCo je to imunologie? Zodpovědět tuto otázku široké veřejnosti se rozhodl Matt Richtel svou knihou „Zázračná imunita“. Ta je vrcholem jeho popularizátorské dráhy. Vypracoval si pro ni specifickou formu literatury faktu, která se čte jako román. Vychází přitom z několika detailních případových studií, kterými oživuje teoretické i praktické výdobytky imunologie, vědy, jež se rozvinula zejména v posledních letech. Složité teorie ozřejmuje vypracovaným metaforickým aparátem, a proto je jeho text čtivý, zábavný a zároveň poučný.

Čtyři případové studie, na nichž staví, mají společného jmenovatele – autoimunitu. Náš imunitní systém, totiž mechanismus, kterým nás naše tělo chrání před tím, co je mu cizí, před patogeny, se občas „zblázní“ a zaútočí na to, co je nám vlastní. Dlouho trvalo, než věda dokázala autoimunitu diagnostikovat, a obtíže v tom směru přetrvávají, i když imunologie, která ji studuje, se vyvíjí mílovými kroky. Stávalo se tak, že lidé prožívali příznaky, ale jejich příčiny nebyly zjistitelné, a tedy ani léčitelné, a zejména ženy byly definovány jako „hysterické“.

Mezi hrdiny Mattových případů je hlavní Jason, autorův přítel. Jeho příběh je páteří knihy. Richtel líčí dramatický periodický vývoj jeho nemoci střídající období uzdravování, jeho zápas o záchranu, jak se vyvíjel v závislosti na pokrocích imunologie.

Podobně jsou podány příběhy Lindy a Merredith. Vyprávějí, jaké to je, když je imunitní systém příliš silný a destruuje vlastní tělo, i o mezích léčby, jež Merredith vedly k tomu, že se stala „vlastním kapitánem“ a spoléhá spíš než na medikaci na jiné vědecky podložené postupy, jako je soustředění se na spánek, cvičení, meditaci a výživu.

Bobův příběh pak ukazuje, že na výjimečných vlastnostech jeho imunitního systému je možné založit léčbu takové nemoci, jako je AIDS.

Knížku lze doporučit všem, kdož chtějí získat základní vhled do toho, co je to imunita a co si s ní počít.

Imunita

Zázračná imunita. Pochopte fungování imunitního systému a zlepšete své zdraví
Autor: Matt Richtel
Původní název: An Elegant Defense (2019)
Žánr: populárněvědná literatura
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Rok vydání: 2023, měkká vazba
Počet stran: 360

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: nakladatelství
www.melvil.cz/kniha-zazracna-imunita/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lenka Pavlovič: Dokážu se zamilovat do každé role

archiv Lenka PAvlovič jako HELENA Polská krev (Jihočeské divadlo, Č. Budějovice) (2)Původně se chtěla věnovat hře na klavír, ale místo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Návod na odmítání vám zlepší život

ne je moje superschopnost perexPokud patříte mezi lidi, kteří se neustále potýkají s kulturně podmíněným vzorcem chování, kvůli němuž jsou přesvědčeni, že musejí za každých okolností všem vycházet vstříc na úkor vlastních potřeb, v...


Literatura

Klaudie na rozcestí: chce dítě a je jedno s kým

klaudie200Nakladatelství Motto ve společnosti s Albatros Media přináší čtenářkám, které mají rády příběhy o partnerských a rodinných vztazích, již třetí knihu Beáty Matyášové. I tentokrát začíná jméno hlavní ...

Divadlo

KoresponDance 2012

KoresponDance 2012V Praze a Brně se letos uskuteční již 4. ročník Mezinárodního festivalu současného tance KoresponDance 2012. Zahajovací večer se koná dnes 27. listopadu v pražském Divadle Archa a...

Film

Opět zavládne Scandi

Scandi 2024 perexS každoročně pořádanou přehlídkou severské filmové tvorby SCANDI se setkáme i letos, a to opět zásluhou distribuční společnosti Film Europe. Všechny zařazené snímky zakoupila pro tuzemské promítání, takže je v příštích měsících budou m...