Regionální kuchařka ATLAS CHUTÍ ČECH, MORAVY A SLEZSKA má druhé vydání

Regionální kuchařka ATLAS CHUTÍ ČECH, MORAVY A SLEZSKA má druhé vydání

Tisk

Atlas chuti200Regionální kuchařka ATLAS CHUTÍ ČECH, MORAVY A SLEZSKA má druhé vydání. Po úspěchu Regionální kuchařky připravila Petra Pospěchová s nakladatelstvím Smart Press druhé, rozšířené vydání pojmenované Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska. Kniha nově kromě 130 návodů na tradiční pokrmy z 13 tuzemských regionů obsahuje také 40 tipů na výlety do přírody i za gastronomickými zážitky, ilustrační mapky, popis 13 stále živých regionálních tradic, řadu nových fotografií a 2 bonusové tradiční recepty.

 

Poznejte chuťový místopis Čech, Moravy a Slezska:

  • 13 kapitol podle tuzemských etnografických regionů včetně představení základních surovin
  • 135 receptů na polévky, hlavní jídla i sladké, pokrmy všední i sváteční
  • 40 tipů na výlety do přírody i za gastronomickými zážitky včetně map
  • 13 stále živých regionálních tradic z Valašska, Slovácka, Brna, Haná, Slezska, Podkrkonoší, Horácka, Polabí, Prahy, Jižní Čechy, Šumavy, Chodska a Sudet.

atlas chuti 1

O knize řekly:

Mám vážně ráda, když můžu někam jet a poznávat národopisné rysy toho místa – jít krajinou, zpívat lidové písně, zkoumat kroje, které se zde nosívaly, jíst místní jídlo. Jedeme do Valašských Klobuk na jarmek? Ó, jak se těším na tu jejich kyselicu! Přestup v Uherském Brodě? Bezva, tam mají v nádražním stánku vlčnovské vdolečky! Jsme v Horšovském Týně? Bez chodského koláče nejedu dom.

Jaká je to radost, listovat Petřinou Regionální kuchařkou, která voní už od pohledu. Libuju si, když si nejenom připomenu známé hity lidové kuchyně, ale poznávám další, méně profláklé, a dočítám se zajímavé okolnosti utváření typického jídelníčku regionu. Jídla se mi pak vybarvují v péči tetiček z dob minulých. K chuťovým výletům po naší vlasti jsou skvělým bonusem tipy na turistiku, zvyky a slavnosti.

Anežka Konečná-Heinzlová, muzikantka, labužnice, redaktorka folklorních pořadů ČRo Brno

Atlas chutí Petry Pospěchové je ojedinělé dílo, které vás motivuje zkoumat gastronomické krásy různých koutů naší země, aniž by vás zahltilo přílišnou podrobností – přehledně, vkusně a radostně představuje podstatné speciality. Ať už se jedná o klasiky, jako je valašský kontrabáš nebo kyselica, či chodskou kuclíkovou polévku a krkonošskou semencovou kaši, určitě si najdete něco, co jste dosud neznali a teď nutně potřebujete uvařit. Těší mě i bonusové tipy na výlety, protože úplně nejlepší je nechat se pohostit originálem či nakoupit surovinu přímo v místě vzniku!

Juliana „Maškrtnica“ Fischerová, pekařka, blogerka, redaktorka podcastu Ve vlastní šťávě

Atlas chuti

Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska
Formát: 172 x 240 mm, pevná vazba, barevné provedení, 320 stran

Více informací: https://www.smartpress.cz/atlas-chuti-regionalni-kucharka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem neustále jednou nohou v Česku a druhou v Německu, říká zpívající textař Vlady Gryc

vlady gryc5Je to už několik let, co se zpívající textař Vlady Gryc objevil na scéně české populární hudby. Zatímco před třemi roky debutoval albem Já svý sny mám, kde mu kompletní hudbu složil německý muzikant Hellmut Sickel, za...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Recept: Kmínová polévka pro kamarádovu ženu, aby měla dost mléka

KminTelefonuje kamarád, je v nedalekém autoservisu. Čeká, až mu opraví auto. ”Přijď na kávu,” navrhnu. ”Proto volám,” zasměje se. Vím, že kávu má rád. Teď káva před ním na stole chladne a on roztržitě kontroluje mobil. ”Problém s autem?,” nedá mi. ”Ne, ...


Literatura

Co by se lidé mohli a měli naučit o umírání a o smrti

o smrti a umirani200Dnes jsem nezvolila zrovna radostné téma, nicméně stále více lidí cítí potřebu umět si poradit v situaci, kdy se v jejich blízkém okolí nebo přímo u nich objeví závažná nemoc, navíc v terminálním stádiu. Na tuto situaci nejsme ni...

Divadlo

Nový počin souboru Kašpar: Baterka Miki

baterka miki 200Divadlo v Celetné má na kontě další premiéru. V úterý 19. února divadelní soubor Kašpar odehrál poprvé v České republice monodrama Baterka Miki. Hra z pera současné francouzské spisovatelky je neotřele pojaté vyprávění. Není ovšem na...

Film

Čtyřlístek ve službách krále míří do kin už 31. ledna

ctyrlistek ve sluzbach krale 200Král Rudolf v touze po zlatotvorném kameni mudrců vydává všanc poklad nejcennější - svatováclavskou korunu i blaho celého království. Podle prastaré věštby jedině podivné bytůstky ze vzdálené budoucnosti m...