Nastal konec takzvaných normálních časů? A je nějaká naděje na jejich návrat?

Nastal konec takzvaných normálních časů? A je nějaká naděje na jejich návrat?

Tisk

Hranicni doba perexPro každou dobu je charakteristická nějaká populární diagnóza. Bezesporu to souvisí se vztahem k tomu, co je ve společnosti důležité. Psychiatrickou diagnózou této doby je hraniční porucha osobnosti.

U každého diagnostického vodítka této nemoci se najdou příznaky, které jsou typické nejen pro lidi trpící touto nemocí, ale i pro typické jedince naší společnosti. Patří mezi ně například nestabilní vztahy, narušená identita, impulzivita, ztráta smyslu a prázdnota. S touto diagnózou souvisí i dnešní nekonečná honba za svobodou, slastí a úspěchem. Zdá se, že normální časy skončily, avšak naděje, ta je tady pořád…

O autorovi

Kniha Hraniční doba – Konec normálních časů, kterou v českém překladu vydalo Nakladatelství Portál, se v Belgii a Nizozemsku stala fenoménem a mnohokrát dotiskovaným bestsellerem. Jejím autorem je Dirk de Wachter, belgický psychiatr a psychoterapeut v Univerzitním psychiatrickém centru na Katolické univerzitě v Lovani. Specializuje se zejména na systemickou a rodinnou terapii a v tomto oboru působí také jako školitel a supervizor. V Portálu vyšla i jeho kniha Umění být nešťastný.

Znepokojivé a náročné čtení

Tato kniha se opravdu nečte snadno. Autor negativně hodnotí všechny společenské trendy a přirovnává je k příznakům hraniční poruchy osobnosti. Některá připodobnění jsou trefná, další zas nedávají moc smyslu, avšak celkově je tento znepokojivý text plný pesimismu. Jako by úplně všechno na světě bylo špatné. Jistě, nežijeme v ideální době, ale upřímně, která doba byla ideální? Odpověď zní: žádná. Každá generace čelila určitým specifickým problémům, které na ni měly negativní dopad, a ani ta současná není výjimkou. Tak proč vše vidět tak černě?

Trochu naděje na závěr

I navzdory pesimistickému podání však v knize najdete spoustu podnětů k zamyšlení, které vás mohou inspirovat ke změně v oblastech, s nimiž ve vašem životě nejste spokojeni. Tečkou za analýzou současného světa a jeho připodobňováním k hraniční poruše osobnosti je kapitola o naději, v níž se konečně dočkáte i špetky opatrného optimismu.

Celkově se ale jedná o komplikovanou a rozporuplnou knihu, která vás vyzve ke konfrontaci s jejím autorem a přinutí vás přehodnotit vaše postoje ke světu. Část z nich změníte, v dalších se zas utvrdíte a o jiných zjistíte, že jste nad nimi nikdy nepřemýšleli. Vedlejším, avšak důležitým efektem této konfrontace je pak fakt, že lépe poznáte, kdo vlastně jste a jaké hodnoty vyznáváte.

Hranicni doba

HRANIČNÍ DOBA – KONEC NORMÁLNÍCH ČASŮ
Autor: Dirk de Wachter
Originální název: Borderline Times
Překlad: Milena Nováková
Žánr: psychologie
Vydáno: Portál, 2023
Počet stran: 304

Hodnocení: 65 %

https://obchod.portal.cz/psychologie/hranicni-doba/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Naše písničky vznikají jako bouřka – rychle!

Maxim Turbulenc 200Psal se rok 1994, když v Praze vzniklo nové hudební seskupení, které si dalo název Maxim Turbulenc. V tom roce mi bylo třiadvacet a tahle trojice mi připadala pěkně praštěná. Dokázali ale rozesmát a získat si náklonnost napříč ge...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zahrádkáři, zbystřete! Je tu Netradiční zelenina a ovoce

netradicni zelenina a ovoce 200V květnu vydalo nakladatelství Esence naprosto geniální knihu Netradiční zelenina a ovoce britského autora Matthewa Biggse. Chcete-li si rozšířit obzory o všechno možných a nemožných plodinách, které jsou ...


Literatura

Do Číny z pohodlí vašeho gauče

couchsurfing v cine 200Nakladatelství Kazda přineslo na český trh další knihu novináře a nadšeného cestovatele Stephana Ortha Couchsurfing v Číně.

 

...

Divadlo

Sen noci svatojánské promění jeviště v magickou džungli

sen noci svatojanskeV malírně zlínského divadla vzniká jeden z největších bubnů v republice! Pro nesmrtelnou Shakespearovu komedii o zběsilé touze po lásce a milování Sen noci svatojánské, která bude mít pre...

Film

Podzimní schéma České televize klepe na dveře

ctv 200Zatímco letní měsíce slouží k provětrání archivu a na obrazovkách se objevuje jeden evergreenový seriál a film za druhým, bývá září startovní čarou pro nové televizní projekty. Česká televize se rozhodla v boji o diváky s konkurenčními te...