Kuchařka kořeněná životem může být i skvělým dárkem

Kuchařka kořeněná životem může být i skvělým dárkem

Tisk

kucharka-korenena-zivotem200V nakladatelství Mladá fronta vyšla kuchařka Marka Fichntera, šéfkuchaře pražské restaurace Červený jelen známého například také z pořadu MasterChef Česko.

 

 

 

V poslední době jsem neměla štěstí na nějaké dobré kuchařky. Občas je v nich jen málo receptů a naopak mnoho doprovodného textu, jindy jsou až příliš běžné. Někdy má člověk zase velká očekávání a i když se chce naučit něco nového, recepty vypadají příliš složitě nebo jsou plné méně běžných surovin. Jsem moc ráda, že v tomto případě se nic z toho nestalo, ale nepředbíhejme.

Marek Fichtner v úvodu kuchařky přiznává, že se při vaření zaměřuje na sezónní, pokud možno lokální suroviny, má respekt k živým tvorům, hledá možnost, jak minimalizovat odpad a vyhýbá se polotovarům nebo náhražkám. Už tím si získal mé sympatie a dále dodal, že se na základě toho snažil připravit i tuto kuchařku s tím, že recepty jsou tak snadné, že je zvládne i nadšený amatér a jsou doslova tisíckrát vyzkoušené.

Líbilo se mi i rozdělení kuchařky na čtyři části nazvané: dvorek, zahrádka, voda a les. Reflektuje to jak základní dělení surovin, tak pilíře osobního života autora. Ocenila jsem také, že tyto části byly uvozeny textem, ale jen krátkým a smysluplným, který neubíral místo receptům.

U každého receptu je název, rozepsané suroviny jako to bývá běžné v luxusních restauracích (například jalovcová omáčka, rakytník, slanina), dále kuchařův krátký popis a suroviny a postup rozepsaný podle jednotlivých částí receptu. Na to jsem si musela zvykat, ale ve výsledku to je super, když si chcete udělat jen část pokrmu jako třeba omáčku ze šťávy z kysaného zelí, která by jinak doplnila candáta s fenyklem, nebo pivní rohlíky. Nechybí ani ikonky s dobrou přípravy, vaření a počtem porcí.

Jak jsem zmiňovala výše ohledně očekávání u kuchařek, i tady jsem byla zvědavá, jestli recepty nebudou příliš složité nebo exotické. Opak byl pravdou a já si napsala spoustu tipů, co bych chtěla vyzkoušet. Například loveckou polévku z bažanta, krevety s chorizem, jáhlové koláčky s modrým sýrem a špenátem, masové kuličky s meruňkovým dipem nebo třeba řecké pastitsio.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Získejte Kuchařku kořeněnou životem

Kuchařka kořeněná životem mě velmi mile překvapila, moc se mi líbila a klidně bych si dovedla představit i její pokračování. Mám v plánu z ní vyzkoušet spoustu receptů a určitě by podobně potěšila nejednu kuchařku nebo kuchaře.

Marek Fichtner se během své bohaté kariéry vypracoval mezi nejuznávanější šéfkuchaře na domácí i mezinárodní gastronomické scéně. Od nejnižších pozic postupoval až na ty nejvyšší, vyžadující invenci, píli a nekonečnou pracovitost. Po začátcích v rodném Adršpachu působil jako kuchař a záhy jako šéfkuchař na pětihvězdičkových výletních lodích a v luxusních hotelech. Vařil i v Saúdské Arábii, kde chystal menu pro saúdského krále nebo hostinu pro 4 000 hostů. V rámci stáže zamířil mimo jiné i do nejlepší restaurace světa, Noma v Kodani. Po návratu do České republiky své zkušenosti zúročil v kuchyni pražského hotelu Kempinski, restauraci Le Grill a Augustine Restaurantu na Malé Straně. Aktuálně je šéfkuchařem pražské restaurace Červený Jelen, která je považována za špičku české gastronomie. V letech 2015 a 2016 byl jedním z porotců MasterChef Česko. V roce 2022 zvítězil v 7. ročníku ankety Zlatý kuchař. Je prezidentem Bocuse d`Or Czech.

kucharka-korenena-zivotem

Kuchařka kořeněná životem
Autor: Marek Fichtner
Žánr: kuchařka, hobby
Nakladatelství: Mladá fronta (Albatros Media)
Rok vydání: 2025
Počet stran: 192
Hodnocení: 93 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/82691786/kucharka-korenena-zivotem/


 
Banner

Přihlášení



Nebe mělo modrou: příběh o lehkosti bytí

V listopadu loňského roku vyšla Tomáši Sedlákovi u nakladatelství Bohemica Books doslova kouzelná kniha Nebe mělo modrou. V rámci vyprávění o jednom obyčejném Newyorčanovi zkoumá život z různých stran, hledáme jeho smysl a snad jej i nacházíme…

Prokleté

Netradiční román s poutavou obálkou zaujme především ženy. Americká autorka Marcela Fuentes zpracovala příběh jednoho rodinného prokletí a osudy žen napříč generacemi v prostředí latinsko-amerických dávných tradic Mexika a Texasu. Knihu s názvem Prokleté vydalo nakladatelství Ikar. Je plná emocí, vášní a rodinných tajemství, určitě se vám bude líbit.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Načítám nejnovější video z playlistu...

Rozhovor

Mistryně ČR v Pole Dance Lucie Šimková: „Šplh na tyči jsem ve škole nenáviděla.“

simkova5 200Pole dance, neboli tanec u tyče, je moderní taneční disciplína, která spojuje dohromady hned několik prvků jako jsou např. balet, akrobacie nebo gymnastika. Tento netradiční sport si na svou stranu získává stále více nadšenců. Svědčí o tom i ...

Naučte se kreslit Manga

Manga komiksy jsou naprosto kultovní záležitostí, kterou potkal alespoň párkrát za život každý. Zejména u mladší generace jde o silný trend, kterým se děti a teenageři inspirují stylově i módně. Kniha “Kresli Manga” od nakladatelství Bambook jim dá možnost naučit se tyto oblíbené postavičky kreslit i vytvářet.

Čtěte také...

Jak se dožít stovky ve zdraví

Prezit 200Lidé kolem nás umírají a my se s rostoucím věkem začínáme ptát, jak to zařídit, abychom žili déle, než je nám pravděpodobně vyměřeno. Někdo řekne, že se ani nijak zvlášť nemusíme snažit, že to s sebou přináší moderní doba, jiný se nad tím zamýšlí z...


Divadlo

Zlín kráčí Za kulturou krok za krokem

krok 200Za kulturou krok za krokem je název unikátní losovací akce, která sdružuje podnikatele s podobným zájmem a hlavně dělá radost. Firmy si navzájem přeposílají své klienty a dělají radost těm stávajícím. My vám v tomto článku představíme, co nabízí Městsk...

Film

Zombák, zombice ... Zombieland

altZombieland (2009) je předělávkou známých filmů, kde nemrtví požírají živé a jejich infekce se šíří všude možně. Na rozdíl od svých předchůdců však není děj filmu tak jednotvárný a předvídatelný, jak by se mohlo zdát. Mezi chodícími vraždami totiž je...