Můj repertoár je široký a rád odbočuji i do jiných stylů, říká houslista Pavel Šporcl

Můj repertoár je široký a rád odbočuji i do jiných stylů, říká houslista Pavel Šporcl

Tisk

sporcl 200Fůru zajímavé a krásné práce má před sebou špičkový houslista Pavel Šporcl. Výjimkou není ani tato sezóna stejně jako ta příští. A pracovat bude, jak tvrdí v následujícím rozhovoru, i přes léto. Ještě před prázdninami - 11. června od 19 hodin - bude mít v nádherných prostorách Španělské synagogy v Praze koncert, na kterém vzdá hold hned dvěma hudebním velikánům. Svůj kumšt předvede rovněž během dalších týdnů, kdy ho čeká účast zdaleka nejen na festivalech ve Znojmě či v Českém Krumlově.

 

V čem se bude lišit váš recitál ve Španělské synagoze  od ostatních vystoupení?
Půjde o poctu dvěma úžasným osobnostem klasické hudby – Niccolóa Paganinimu a J. S. Bachovi. Paganinimu coby jednomu z nejlepších houslistů minulosti a Bachovi coby jednomu z nejlepších skladatelů, od jehož narození letos uplynulo 330 let. Koncert si budu uvádět mluveným slovem a budu mít skvělého hosta, Jana Měšťáka.

Kdo stojí za nápadem, že hostem vašeho recitálu bude plastický chirurg Jan Měšťák?
Producentka a pořadatelka koncertu, Alena Hájová, majitelka agentury VIP osobnosti.

sporcl 1

Co vás čeká v létě – relax a odpočinek s rodinou,  anebo bude i nějaká práce, koncerty?
Spíše práce, ale i čtrnáctidenní dovolená. Budu koncertovat hodně v Česku,  a jako každý rok na mém festivalu ve Znojmě či na festivalu Českém Krumlově. Také mne čekají koncerty ve Francii a povedu houslové kurzy v Praze. Co se týká dovolené, ještě nejsme rozhodnuti, jestli pojedeme k moři nebo zůstaneme na našem mlýně v Posázaví.

Když se ohlédnete za touto sezonou, která za chvíli končí, jaká byla? Co všechno jste zvládl, co se povedlo?
Byla to náročná sezóna s mnoha krásnými koncerty. Před Vánoci vyšlo CD Gipsy Fire, za nějž v červnu na koncertě obdržím Platinovou desku  a se kterým jsem objel republiku na turné. Hrál jsem s mnoha orchestry, mimo jiné také v Japonsku a Thajsku a připravil nové album, které právě dotáčím, a to nádherné Sonáty a partity pro sólové housle J. S. Bacha.

Jaké máte plány a cíle od příštího podzimu? Chystáte nějaký nový projekt?
V září by mělo vyjít právě bachovské album. S ním pak vyjedu na turné „Bacha na Šporcla“, na kterém zahraju v jakýchsi bachovských maratonech kompletní dílo nejen sólové, ale i s doprovodem orchestru.

sporcl 2 

Co vaše koncertní činnost v další sezoně? Kde budete všude vystupovat?
Nejen u nás, ale také na Slovensku, v Koreji, Japonsku, USA…

Jak při vaší náročné práci zvládáte rodinný život, děti?
Je to samozřejmě náročné, ale svou rodinu miluji a tak se všem snažím věnovat co nejvíc. O běžný chod se nejvíc a skvěle stará moje žena Baruška, které se to snažím co nejmíň ztěžovat a pomáhám, jak se dá.  To znamená, že občas jdu s dětmi do školy, uvařím něco dobrého atd… Hodně ale s dcerami cvičím na nástroje - s Violetkou na housle a se Sophinkou na flétničku. S Violetkou nám to zabírá hodinku denně, což není málo.

Jak to máte s cvičením a studiem nových skladeb? Kolik hodin denně vás to stojí?
Cvičím tři až čtyři hodiny denně. Nad to hodně pracuji i u počítače. Nové skladby se učit musím, protože například v září bych měl účinkovat na inauguračním koncertě nového šéfdirigenta orchestr FOK, na kterém budu hrát Koncert č. 1 Bohuslava Martinů, který jsem nikdy nehrál. Příští sezónu se také budu učit jeden z nejtěžších houslových koncertů, který napsal romantický skladatel Henryk  Wieniawski.

sporcl plakat

 

Co patří k tomu nejžádanějšímu na vašich koncertech?
Určitě projekt Gipsy Fire, ale i komorní díla s klavírem či sólové housle. Můj repertoár je široký a rád odbočuji i do jiných stylů, takže se rozhodně nenudím.

Kdo je vaším největší fanouškem?
Fanoušků mám opravdu hodně a moc si jich vážím. Vždyť jen na Facebooku jich mám takřka patnáct tisíc. Nejvíc mi ale samozřejmě fandí moje dcery.

Foto: archiv Pavla Šporcla

http://www.pavelsporcl.cz
http://www.hudbaznojmo.cz/2011/festival/umelci/pavel-sporcl
http://www.viposobnosti.eu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Každej knižke třeba pomocť a naučiť ju lietať, pripadne ju potom navigovať na ceste k čitatelovi,“ říká slovenský výtvarník Juraj Martiška

200 knizkaPřed dvěma lety touto dobou tvořil Juraj Martiška ilustrace ke knížce Jiřího Holuba Jak se zbavit Mstivý Soni. Letos si před létem střihl opět „Holuba“ – vytvořil obrázky pro slovenské vydání příběhu Kolik váží Matylda. Co je nového u Juraje Ma...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Je cukr zdraví škodlivý? Aneb když se dva pustí po stopě mýtu - rozhovor s MUDr. Jonášem

jonas perexU nás je toto téma skoro tabu. Konspirační teoretici se nebojí bílý cukr označit za legální drogu s devastujícími účinky na lidský organismus. MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař se rozhodli, že na toto téma napíší knihu...


Literatura

Jack London si svůj sen tvrdě vydřel
ImageJack London strávil na tomto světě pouhých 40 let. Přesto je ale nesmrtelný. On a jeho hrdinové v románech a povídkách, které napsal, svou nadčasovostí stále plní police knihoven nejen ve školách, al...

Divadlo

Měli bychom se na svět dívat růžovými brýlemi

ruzove bryle 200V Divadle Ungelt se v březnu představily v české premiéře dvě výjimečné herečky – Hana Maciuchová a Zuzana Byndžovská. Milan Hein pro ně vybral hru Růžové brýle...

Film

Léto s Best film fest

altJiž podruhé se uskuteční ve čtyřech vybraných pražských kinech filmová přehlídka toho nejlepšího za posledního půl roku. Nejúspěšnější a divácky nejnavštěvovanější snímky budou na týden opět nasazeny do programů promítání a kdokoliv tak má možnost shlédnout to, c...