Knížka pro Lucinku i jiné holčičky

Knížka pro Lucinku i jiné holčičky

Tisk

lucinka perexKdyž Milena Lukešová před čtyřmi desítkami let tuhle knížku psala, netušila, jak oblíbenou a generacemi vyhledávanou se stane. Tehdy totiž zvolila úplně obyčejné téma, řekla bych nadčasové. Knížka pro Lucinku vypráví úplně obyčejný příběh o Lucince – malé holčičce, která začíná vnímat svět a život kolem sebe. A protože je to seznamování od základu, mohla by to být k(K)nížka pro kteroukoli holčičku, třeba pro Rozárku, pro Janičku, pro Jindřišku …

 

 

Tahle knížka vyšla úplně poprvé, když mi byly dva roky. O rok později jsem ji dostala jako dárek, a jak se úplně vzadu píše, je určená právě pro děti od tří let. Když mi ji maminka četla, chvíli mě mrzelo, proč není pro Renátku, protože to, co prožívala a poznávala Lucinka, to jsem prožívala a poznávala já. A ta ty dlouhé roky, během kterých se tahle knížka většího formátu objevuje na pultech knihkupectví, se v ní našly všechny holčičky. Musí. Protože každá má dvě oči, pod očima nos, pod nosem pusu a pod pusou bradu. Každé holčičce občas maminka říká, že si sedí na uších a každá se seznamuje se vším, co zatím ještě nezná.

Milena Lukešová vsadila na obyčejnost a jednoduchost. Její koncepci doplnila mnoha líbivými ilustracemi Jana Sigmundová. A tak vznikla barevná, velmi poučná a lákavá knížka, která nesmí chybět v žádné holčičí knihovničce. 

Já jsem se k ní vracela i na základní a dokonce i na střední škole. Občas jsem si ji vzala do ruky jen tak, z pocitu nostalgie, a listovala v ní na přeskáčku a vzpomínala na dětství a jednoduchost života. Básničky jsem uměla nazpaměť snad všechny. Mají pravidelný rytmus, jsou líbivé, logické a naučné. Ta moje knížka byla mnohem větší, než je tahle, ale obsah zůstal úplně stejný. Proto jsem ji s velkou chutí vzala opět do ruky a vrátila se, spolu s ní, ve vzpomínkách o čtyřicet let zpátky. Myslím si, že i maminky velmi ocení tohle pěkné knižní zpracování.

Děti se s Lucinkou hodně naučí. Na každé stránce je modrý okraj, kde je heslovitě napsáno, o čem kapitola pojednává. Například Vezeme se autobusem nebo Přijeli jsme na chalupu či Čekáme na babičku. S Lucinkou jsem i já poznala celou její rodinu a samozřejmě i jejího čtyřnohého kamaráda - kocourka Dominika. V zadní části knihy je Obrázkový slovníček, který je opravdu obrázkovým slovníčkem. Říká, co už Lucinka umí, co naopak ještě neumí, co se dává do ledničky, co má tatínek v dílně, nebo co má ráda babička. 

Já jsem touhle knížkou nadšená. A nejen proto, že i se mnou strávila kus života a dodnes ji mám v knihovně, i když je její hřbet kapánek opotřebovaný. Jsem nadšená z těch knížek z těch knížek, které jsou stále živé a neskončí v zapomnění někde na dně skříně. Knížka pro Lucinku je nesmrtelná a věřím, že se stane často vyhledávanou i u vás doma!

Knížka pro Lucinku 

lucinka

Autor: Milena Lukešová 
Žánr: Dětská literatura 
Nakladatelství: Albatros Media a.s.
Ilustrace: Jana Sigmundová a Marcela Walterová 
Rok vydání: 2013, publikace č. 16 719, vydání třetí, 1. upravené vydání, vázaná
Počet stran: 88
ISBN: 978-80-00-03078-4 
Hodnocení: 100%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Smutná-Braunová – dva rozhovory v jednom

altKdyž spisovatelka Petra Braunová připravovala křest své knihy Kalvárie, požádala Jitku Smutnou o kmotrovství. Společně zdramatizovaly pasáže tohoto kontroverzního románu o vztazích mezi ženami a Jitka Smutná...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Josef Fousek v kapse je k nezaplacení

Fousek do kapsy200Když vám na čele vyvstanou chmury, je třeba se „nakopnout“ na veselejší notu. Přestože nám média zprostředkovávají jednu katastrofální zprávu za druhou, jsou mezi námi tací, kdo dokážou z těchto zpráv vytáhnout podstatné, trefit h...


Literatura

Jak chutná Zakázané ovoce Jojo Moyesové?

zakazane ovoce 200V nakladatelství Ikar vyšel ryze letní titul, další kniha z edice světový bestseller – Zakázané ovoce od Jojo Moyesové.

 

...

Divadlo

ImproEvents Prague - Daniel Lepkoff a Wendy Houstoun

altTřetí ročník mezinárodního festivalu taneční a divadelní improvizace ImproEvents Prague proběhne od 28. května – 8. června 2012 ve Studiu ALTA v Praze. Hosty letošního ročníku jsou americký tanečník, choreograf a improvi...

Film

Paddington 2 je film pro celou rodinu

paddington perexPaddington, medvídek z peruánské džungle, se zabydlel v Londýně u rodiny Brownových. Stal se součástí místní komunity a zbožňuje ho celá ulice. Pod čepicí pořád nosí ukrytý toust s pomerančovou marmeládou pro případ nouze, který nastane,...