Královský průvod z Prahy na Karlštejn 2013 je třídenní a s novým císařským párem

Královský průvod z Prahy na Karlštejn 2013 je třídenní a s novým císařským párem

Tisk

kralovsky pruvod 200Sedmý ročník tradiční historické akce přináší řadu novinek, především přesunutí začátku průvodu na pátek 31. května večer, a také nový císařský pár. V rolích císaře Karla IV. a jeho čtvrté manželky Elišky Pomořanské se představí herci David Suchařípa a Iveta Jiříčková.



Císař Karel IV. (David Suchařípa) vyrazí v doprovodu své manželky Elišky Pomořanské (Iveta Jiříčková), rytířů a dvořanů z Pražského hradu tentokrát už v pátek 31. května večer, a to v 19:30 z katedrály sv. Víta. Jeho cesta s císařskými klenoty pak povede ulicemi historického centra Prahy na Karlovo náměstí, kde tuto část průvodu zakončí historický program. Na návštěvníky čeká spousta středověké hudby, dobové tance, napínavý rytířský souboj a na závěr dech beroucí ohňová show.

„Zakončením pražské části průvodu na Karlově náměstí chceme více připomenout historickou tradici vystavování císařských korunovačních klenotů. Právě zde, v centru největšího pražského náměstí, totiž stávala kaple Božího těla, kde císař Karel IV. nechával klenoty a další svátostiny vystavovat. Přesnou polohu této kaple doložil nedávný archeologický výzkum,“ říká starostka MČ Praha 2 Jana Černochová.

kralovsky pruvod1

Průvodu se každoročně účastní na tři sta dobrovolníků v dobových kostýmech. Přidat se může úplně každý, s kostýmem, nebo bez! Kostým si můžete půjčit vlastní, nebo se zaregistrujte na internetových stránkách Královského průvodu www.kralovskypruvod.eu, a my vám ho půjčíme!

kralovsky pruvod2

Víkendová část programu průvodu (1. – 2. června) se přesune do středních Čech. V sobotu 1. 6. v 10:00 vyrazí průvod z Chuchle přes Radotín a Černošice do Dobřichovic, odkud se následující den, tedy v neděli 2. 6. v 9:30 vydá podél Berounky přes Lety, Řevnice, Zadní Třebaň a Hlásnou Třebaň na Karlštejn. Ve všech obcích a městech na trase průvodu je pro návštěvníky akce přichystán bohatý program. Na louce pod Karlštejnem je v neděli připraven celodenní doprovodný program.

Závěrem průvodu bude uložení korunovačních klenotů Karlem IV. a jeho chotí do Kaple sv. Kříže na hradě Karlštejn.

kralovsky pruvod3
Královský průvod z Prahy na Karlštejn je volně inspirován středověkou tradicí. Císař Karel IV. nechával vždy týden po Velikonocích vystavovat císařské korunovační klenoty a další svátostiny v kapli Božího těla na dnešním Karlově náměstí. Poté byly klenoty navráceny zpět na Karlštejn, kde byly po zbytek roku uloženy v kapli sv. Kříže. A právě návrat klenotů na nejslavnější český hrad je námětem této historické akce.

Přeneste se do středověku a zúčastněte se velkolepé historické podívané. Královský průvod z Prahy na Karlštejn 2013 se letos koná od pátku 31. května do neděle 2. června. Přijďte se pozdravit s císařem Karlem IV. a jeho chotí!

kralovsky pruvod plakat


Veškeré informace o průvodu a doprovodných programech naleznete na www.kralovskypruvod.eu
www.facebook.com/KralovskyPruvodZPrahyNaKarlstejn


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je potřeba neustále tvořit a snažit se být lepší a lepší, říká výtvarník Pavel Oparty

oparty 200Od pátku 25. února představuje ve foyer v Domě kultury v Kroměříži svou tvorbu bohumínský výtvarník Pavel Oparty. Jeho výstava nese název Melodie barev a přináší kromě obrazů také umělecké fotografie a digitální grafiku. Kroměřížská výstava tohoto kr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Přípravy na Chillibraní jsou v plném proudu

chillibrani perexLoni v září se konal první ročník festivalu milovníků pálivého Chillibraní spojený s druhým ročníkem mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého Chilližrout. Organizátoři byli tehdy mile překvapeni návštěvností a atmosfé...

Z archivu...


Literatura

Kdopak se baví - všechno je propojené

Kdo se baviAčkoliv se hlavní postavy vůbec neznají, jsou z jiných krajů a společenských vrstev, přesto se jejich životy až osudově protnou. Jejich příběhy jsou jeden absurdnější než druhý - nejdříve se s nimi seznamujeme v jednotlivých, napohled spolu nesou...

Divadlo

Lucie Trmíková: „Přijďte si poslechnout krásná slova plná barvy, života, touhy, lásky i bolesti.“

Dvoji domov 200V Experimentálním prostoru NoD se dnes odehraje premiéra inscenace Nebeský-Trmíková-Prachař: Dvojí domov / z Čepa, a proto jsme oslovili paní Lucii Trmíkovou, která je zde herečkou i scenáristkou. Co má předat toto dílo Jana Čepa a proč bys...

Film

Láska bez bariér - romantická komedie, kterou musíte vidět

laskabezbarier-perex-novyJocelyn (Franck Dubosc) je úspěšný a bohatý podnikatel a nenapravitelný sukničkář. Aby ženu okouzlil, používá osvědčené postupy: vytahuje se, přetvaruje se a především neustále lže. Když jej nová he...