Další várka inspirace na čtení

Další várka inspirace na čtení

Tisk

kk 200Podívejte se, jaké knihy vycházejí v těchto dnech v nakladatelství Euromedia Group a inspirujte se!

 

 

Alžběta II. – jako mladá se stala královnou, jako královna se stala legendou

Už v okamžiku, kdy se Alžběta setkává s okouzlujícím řeckým princem Filipem, cítí, že právě s tímto mužem chce spojit svůj život. V Evropě se však zrovna schyluje k druhé světové válce a rodina sňatku s nemajetným šlechticem nepřeje. Alžběta přesto stojí pevně za svým a roku 1947 se koná velkolepá svatba.

Bezstarostné období ale netrvá dlouho – v únoru 1952 nečekaně umírá Jiří VI. a Alžběta se v pouhých pětadvaceti letech musí ujmout role anglické královny. Mladé manžel­ství tak čeká první velká zatěžká­vací zkouška.

Román ze zákulisí britské královské rodiny přibližuje Alžbětino dospí­vání a dobu, v níž se z mladé dívky stává královna.

Eva-Maria Bastová (* 1978) je novinářka, vedoucí společnosti Bast Medien GmbH a spisovatelka na volné noze. Jako reportérka získala několik ocenění včetně ceny Nadace Konráda Adenauera a je autorkou řady úspěšných knih. V autorském týmu s Jørnem Prechtem píše rovněž pod pseudonymem Charlotte Jacobi. Žije v Überlingenu u Bodamského jezera a je matkou pěti dětí.

Eva-Maria Bastová: Královna – Na cestě k trůnu, přeložila Marta El Bournová, vydává nakladatelství Ikar v edici Významné ženy, 272 stran

kk kralovna Na ceste k trunu

Petr Horký: HAUSBOT – ROZHOVORY O ŽIVOTĚ A SPOKOJENOSTI

Myslíte si, že přemýšlet nad životem je ztráta času? Jak dlouho může trvat takové štěstí – a lze ho vůbec zkoumat? Skutečně vědí domorodci lépe než my, jak se má žít? Sledování pohrom ve zprávách otravuje život – nemělo by být na jejich začátku podobné varování jako na obalech od cigaret? A může být Dán opilý jako Dán?

V knize najdete výběr z talkshow televizní stanice Prima ZOOM Hausbot Petra Horkého a z jeho youtubového kanálu. Petr Horký vybral ty nejzajímavější rozhovory s českými i světovými osobnostmi o jejich přístupu k životu.

Jan Hnízdil, Václav Cílek, Jane Goodallová, Anna Hogenová, Radůza, Robert Fulghum, Miroslav Zikmund, Jan Hartl, Krzysztof Zanussi či kouč Steva Jobse John Mattone a další hovoří o tom, kam je dovedl jejich vlastní život nebo třeba vědecké výzkumy. Nad osobitými debatami se nejen zamyslíte, ale také pobavíte.

Petr Horký je český režisér, polárník a spisovatel. Vystudoval pedagogiku na Masarykově univerzitě v Brně, filmovou režii na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku a na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy získal titul Ph.D. na Institutu komunikačních studií a žurnalistiky. Založil youtubový kanál a natáčí podcast Hausbot Petra Horkého. Režíroval asi sto dokumentárních filmů, mimo jiné se v kinech v České republice i v zahraničí promítaly jeho celovečerní filmy Století Miroslava Zikmunda a Civilizace – Dobrá zpráva o konci světa. Jako první Čech došel na lyžích na tři póly – severní a jižní spolu s nejchladnějším obydleným místem na Zemi, pólem chladu na Sibiři. Jeho cestovatelské a filmové projekty jsou veřejnosti známé, stranou mediální pozornosti je jeho výuková, teoretická, konzultační a poradenská činnost v oblasti médií, mediální a krizové komunikace. Více se o něm dozvíte na https://www.petrhorky.cz/

Petr Horký: Hausbot – Rozhovory o životě a spokojenosti, vydává nakladatelství Universum ve spolupraci s FTV Prima, agenturou Solootions a PiranhaFilm s.r.o., 288 stran

kk hausbot

Kniha doplňující úspěšný film o lásce a vztazích v 21. století

Co s sebou přináší žití v polyamorii? Může být dlouhodobý milenecký poměr šťastný? Jak snadno se člověk stane závislým na internetové seznamce? A jde mít trvalý vztah a zároveň další sexuální partnery...?

Velmi intimní rozhovory v časosběrném dokumentu Jany Počtové Šťastně až na věky (2022) dávají nahlédnout do radostí, strastí i nejistot, které nezvyklé podoby soužití přináší. Pět silných příběhů zaznamenávaných v horizontu čtyř let poodkrývá, jaké podoby může mít láska a vztahy ve 21. století.

Knižní podoba unikátním způsobem rozšiřuje stejnojmenný dokumentární film o materiál, který se na plátna kin již nevešel. Beletrizované reportáže vycházející z desítek hodin videí a přes tisíc stran rozhovorů přináší ještě hlubší náhled do milostných svazků a vypráví i další osudy protagonistů snímku po skončení natáčení.

Jana Počtová (*1980) je dokumentární režisérka, scenáristka a kameramanka. Studovala Katedru divadelních, filmových a mediálních studií na UP a Katedru dokumentární tvorby na FAMU. Ve své tvorbě se zaměřuje na projekty orální historie, cestopisy či společenské dokumenty. Dlouhodobě pracovala na televizních projektech jako třeba Příběhy slavných, Gen, Na cestě, Vesnicopis nebo Filantrop. Velký ohlas zaznamenal její dokumentární film Generace Singles (2011), kde reflektovala svobodné a nezávislé lidi, nemající potřebu se realizovat v páru. Posléze byl do kin uveden její snímek Nerodič (2017) o rodičovství a partnerství dneška. Šťastně až na věky (2023) tak uzavírá pomyslnou trilogii dokumentárních filmů mapující vztahy ve 21. století. Ve své práci se ale věnuje i řadě jiných témat: třeba úspěšný dokument K2 vlastní cestou (2020) o první české horolezkyni na K2, který získal řadu ocenění, nebo film Tornádo – rok poté (2022), o ničivém tornádu na Hodonínsku. Její vášní je cestování, lidské příběhy, border teriér Hugo a Malá Strana, kde žije.

Michal Beck (1993) je publicista, scenárista a copywriter. Studoval tvůrčí psaní na Literární akademii a Vysoké škole kreativní komunikace. Při studiu zakládal univerzitní magazín Povstalec, který následně dva roky vedl jako šéfredaktor. V roce 2015 byl nominován na Cenu Jana Opletala za hájení akademických práv a svobod. Publikoval ve sbírce povídek Instantní životy (2013). Byl členem literárního spolku Dobrá čeština, se kterým mj. vydal sbírku populárně naučných textů o českém jazyce Moje řeč: Fejtónky Dobré češtiny (2016) a popularizoval dílo Jakuba Demla a Karla Pecky. Podílel se na tvorbě několika scénářů rozhlasových her z dokudramatického cyklu Česká kronika (2018), který uvedl ČRo ke stému výročí založení republiky. Je spoluautorem knihy Ten den: 17. listopad 1989 (2019), která zpřítomňuje historický okamžik našich dějin očima více než dvou set pamětníků. Neobejde se bez knih, filmů a hokeje. Rád pozoruje život na náměstí Jiřího z Poděbrad. Miluje svého psa boxera Franze a pražské Vinohrady.

Jana Počtová, Michal Beck: Šťastně až na věky, vydává nakladatelství Listen, 328 stran

kk stastne az na veky

I MINUTA BEZ TEBE JE DLOUHÁ

Honza miluje Aničku, Anička chce Tondu, Augustinu okouzlil číšník Vladimír. Pro Dana je středobodem života Blanka. Nalezený kufřík s penězi odhalí pravdu o lásce mezi Davidem a Dominikou a skialpinistický výlet do slovenských hor prověří vztah mezi Rejko a jejím mužem. Malířka Viola svého milence používá jako model ke skicování… Jiné ženě zas po mrtvém nevěrném manželovi zůstal jen tukan v kleci. A jak se vlastně babička seznámila s dědečkem, jehož v rodině nikdy nikdo neviděl...?

Deset známých autorek a autorů napsalo povídky na nevyčerpatelné téma milostných vztahů a zastihuje své hrdiny v různých stadiích lásky, od nejistých prvních krůčků a seznamování přes milenecká vzplanutí, zásnuby, zápasy o vztah až po kouzlo i úskalí trvalých vztahů. Zachytili čas před láskou, v jejím průběhu i po jejím konci a ukazují nám, jak nekonečně se vleče čas bez milované bytosti, ať je to manžel, přítelkyně, spolužák nebo exotický mazlíček.

Obsah:

• Alena Mornštajnová: Klobouk
• Petra Dvořáková: Alabastrová
• Michaela Klevisová: Mimo plán
• Bianca Bellová: Jak se Sledge zasnoubil
• Irena Hejdová: I minuta bez tebe je dlouhá
• Josef Moník: Prodaný model
• Markéta Pilátová: Bello
• Lucie Hušková: Flambované palačinky
• Marek Epstein: I minuta bez tebe byla dlouhá
• Marie Vejvodová: Dokud nás smrt nerozdělí

Alena Mornštajnová, Petra Dvořáková, Petra Soukupová, Michaela Klevisová, Bianca Bellová, Viktorie Hanišová, Anna Bolavá, Marek Epstein, Kateřina Rudčenková, Stanislav Beran, Jakuba Katalpa, Markéta Pilátová: I minuta bez tebe je dlouhá, vydává nakladatelství Listen v edici Česká povídka, 216 stran

kk i minuta bez tebe je dlouha

Okouzlující román s nádechem magie

Mezi světem skutečným a imaginárním existují příběhy, jež se odvíjejí neobyčejným způsobem.

Nedaleko pobřeží Jižní Karolíny leží ostrov Mallow, na němž se nachází rezidence Chmýříčkov – úchvatná stará kamenná budova, pojmenovaná podle drobných tyrkysových ptáčků – chmýrek tyrkysových –, kteří do života tamních obyvatel vnášejí prvky magických tajností.

Když se sem Zoey Hennesseyová nastěhuje do bytu po své zesnulé matce, setkává se se svéráznými a záhadnými sousedy, mezi než patří dívka na útěku, truchlící kuchař, dvě sestry ve středních letech a tři duchové. Každý z nich má svůj příběh, jehož konec ještě nebyl napsán.

Hned té noci, kdy Zoey dorazí, však jeden z jejích nových sousedů za podivných okolností zemře. Zoey brzy zjistí, že se lidé kolem ní se potřebují uzdravit z křivd minulosti stejně jako ona. Aby k sobě našli cestu, musí se naučit důvěřovat jeden druhému, čelit svým nejhlubším obavám a zbavit se toho, co je pronásleduje.

Okouzlující román plný magického realismu a momentů tak čiré lásky, že nebudete moci knihu odložit.

Sarah Addison Allenová se narodila a stále žije v Severní Karolíně, kde se také odehrává mnoho jejích románů, které jsou kombinací magického realismu a hřejivé romance. Vystudovala literaturu a do vydání svého debutu Zahrada kouzel (č. 2010) se živila jako novinářka a sloupkařka. Od té doby napsala ještě několik dalších úspěšných románů, mj. Cukrová královna a Dívka, která sahala po hvězdách, jež sklidily stejně příznivý ohlas jako zmíněná prvotina. Jejích knih se prodalo již pres milion výtisků a byly přeloženy do třiceti jazyků. Více se o autorce dozvíte na https://www.sarahaddisonallen.com/

Sarah Addison Allenová: Neobyčejní, přeložila Michaela Melíšková, vydává nakladatelství Ikar, 288 stran

kk neobycejni

Chceme to. I když bychom neměli...

Když se Jordan nastěhuje k otci svého přítele, má to být jen dočasné řešení komplikované situace. Jenže Pike Lawson se jí brzy začne dostávat pod kůži.
Je laskavý, naslouchá jí a ochraňuje ji. Jak dny plynou, také Pike zjišťuje, že mít doma mladou a krásnou přítelkyni svého syna není vůbec jednoduché. Nemůže na ni přestat myslet.

Oba vědí, že by se svým touhám neměli poddat, a snaží se s nimi bojovat. I kdyby to nebyl Coleův táta, pořád je mu osmatřicet a jí jen devatenáct. V jedné domácnosti se však vzájemné blízkosti vyhnou jen těžko...

Penelope Douglasová je autorka bestsellerů z žebříčků New York Times, USA Today a Wall Street Journal. Její knihy byly přeloženy do devatenácti jazyků, v češtině zatím vyšly romány Nádech, Jiskření, Láska na hraně a nyní Troufalá vášeň. S manželem a dcerou žije v Nové Anglii.

Penelope Douglasová: Troufalá vášeň, přeložila Zuzana Hanešková, vydává nakladatelství Ikar, 424 stran

Láska píše nepředvídatelné scénáře...

Kate Garfieldová a Anderson Walker jsou nejlepší přátelé a tráví spolu veškerý čas. Navzdory všeobecnému přesvědčení na sobě ale rozhodně nejsou závislí. Jezdí spolu na divadelní zkoušky a zpět? Ano, ale protože je to ekologické a efektivní. Radí se navzájem o každém životním rozhodnutí? Ano, ale to snad každý, kdo má všech pět pohromadě. Stýskají si po stejných klucích z druhého konce planety? Jasně, ale mít společný crush je přece legrace. Dokud se ve škole neobjeví Matt Olsson a všechno se nevymkne z rukou.

Matt je talentovaný a milý a Kate se líbí. Opravdu se jí líbí. Problém je, že to i Andymu. Ukáže se, že společné vzdychání nad hezkými kluky není tak zábavné, když se do toho zapletou skutečné city, a Kate s Andym si uvědomí, že tenhle crush by mohl být pro jejich přátelství fatální...

Doporučený věk 13+

Becky Albertalli je americká spisova­telka knih pro teenagery. Za svůj de­butový román Já, Simon (vyšlo také jako Probuzení Simona Spiera) ob­držela Cenu Williama C. Morrise, byla nominována na Cenu Andrewa Car­negieho a americkou Národní cenu za literaturu. Na knihu Já, Simon na­vazuje román Holka mimo rytmus, ve kterém se autorka soustředí na Simo­novu nejlepší kamarádku Leah. Nakladatelství YOLI vydalo dále také titul Podělaným navrch.
V současné době Becky žije se svou rodinou v Atlantě. Více se o ní dozvíte na www.beckyalbertalli.com

Becky Albertalli: Kate v záři reflektorů, přeložila Tereza Dubenská, vydává nakladatelství Yoli, 352 stran

kk kate v zari reflektoru

Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Chutná vražda vždy sladce?

vodni meloun200V nakladatelství Kalibr vyšla mladému autorovi Marku Ottovi detektivka s názvem Vodní meloun. Stojí za to?

...

Divadlo

Hezky německy?

200divPřed několika dny skončil 18. ročník Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Je tedy čas probrat se dojmy a pokusit se o shrnutí. Můj nejsilnější pocit je podobný hořké pachuti na jazyku – nějak mi to prostě nesedlo. Jsou takové divadelní festiva...

Film

Festival francouzského filmu

festival franouzskeho filmuFestival unikátní francouzské kinematografie opět čeká další ročník. Tentokrát jubilejní, patnáctý! Deset předpremiérových titulů z celkových padesáti tří snímků, velké filmové hity, krátkometrážní ...