Behind The Door vstupují do třetí dekády s novým singlem a chystaným turné

Behind The Door vstupují do třetí dekády s novým singlem a chystaným turné

Tisk

Behind The Door 200Jazzfusion formace Behind The Door složená z hudebníků z předních českých stálic oslavila koncem roku etapu dvou desetiletí existence živou nahrávkou skladby Chebzí 9 ze studiové live session. Novým singlem Cross z téhož natáčení v pražských FirstFloor Studio Barrandov nastavují kurs do dalších let. Spolu s novinkou oznamují jarní a podzimní turné po České republice a Slovensku.

 

„Cross je o vnitřním konfliktu mysli a srdce, o neschopnosti učinit životní rozhodnutí. Původně banální dilema, zdali jít po proflámované noci jamovat do holešovického klubu Cross, či nejít, nakonec přerostlo do osobní roviny, vztahy nevyjímaje. Není-li člověk schopen říci A nebo B v tak triviální záležitosti, jak chce potom být v životě vnitřně šťastný a naplněný? Celá tato původně absurdní situace se nakonec přelila až v zoufalství, nespokojenost, vnitřní neklid a vyplynula z ní místy depresivní píseň s pracovním názvem Cross, který už potom zůstal,” říká Ondřej Valenta, klávesista a autor skladby.

Mixu se zhostil hudebník Jakub Šindler, masteringu pak Miroslav Chyška, kytarista J.A.R. či Illustratosphere Dana Bárty.

Šestičlenná sestava z Frýdecko-Místecka spolu koncertuje od útlého mládí. Skupina tak působí dvacet let, i když jejím členů je lehce přes třicet. Během té doby se všichni uplatnili v kapelách jako Vltava, Čechomor, Slza či Bandjeez. I přes vytížené koncertní kalendáře spolu šestice tvoří a vystupuje.

„Svým způsobem je to zázrak, že jsme schopni si těch pár dní v roce udělat na Behind the Door čas, vzhledem k vytíženosti a vzdálenosti bydlišť nás všech. Osobně tvorbu v kapele vnímám jako takovou hudební laboratoř, kde si vyzkouším věci a postupy, na které v ostatních projektech nezbývá prostor. A i proto mi čas a energie investovaná do Behind the Door za to setkávání a tvoření stojí,” popisuje saxofonista Ondřej Klímek.

Spolu s Klímkem (Vltava, Kamil Střihavka, Dara Rollins či Maxiband Jana Maxiána v pořadu Máme rádi Česko na FTV Prima) a autorem skladby klávesistou Ondřejem Valentou (Slza, Tereza Mašková, Petr Kolář) tvoří Behind the Door kytarista Radim Přidal (Point of Few a další), bubeník Matěj Drabina (Bandjeez - dříve s Davidem Stypkou, nyní s Kateřinou Marií Tichou, Mario Šeparovič trio), baskytarista Lukáš Čunta (Čechomor) a flétnista Ladislav Muroň (Musica Balkanika, Cotatcha Orchestra).

Behind the Door2

Behind The Door vystoupí na jaře v Rychlebských horách v Tančírně v Račím údolí 3. března, v ostravském Klubu Parník 5. března, v Klubu Vrátnice v Rožnově pod Radhoštěm 6. března a nakonec v Praze v Radiocafé Vinohradská 12 v rámci pořadu JAZZ CLUB stanice Český rozhlas Jazz 7. března. Na podzim je čeká dalších osm českých a jedna slovenská zastávka.

Klip vznikl za podpory OSA - Ochranný svaz autorský a Statutární město Frýdek-Místek.

JARO 2024
3.3. Rychlebské hory/Jeseníky - Tančírna v Račím údolí
5.3. Ostrava - Klub Parník
6.3. Rožnov pod Radhoštěm - Klub Vrátnice
7.3. Praha - Radiocafé Vinohradská 12/ budova Českého rozhlasu

PODZIM 2024
9.10. Hranice na Moravě - Divadlo Stará Střelnice
10.10. Bratislava (SK) - Pink Whale
11.10. Frýdek-Místek
12.10. Zábřeh na Moravě - festival Jazz in Hall
13.10. Brno - Klub Alterna
24.10. Uherské Hradiště - Klub Reduta
25.10. Kyjov - JazzKlub Kyjov
26.10. Vysoké Mýto - bubenický festival Vysoké Mýto
27.10. Znojmo - GaP - Galerie a Prostor

Zdroj foto: Jiří Staněk, Zuzana Bönisch

Multilink Cross: https://songwhip.com/behindthedoor/cross-live


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Dokonalá detektivka: Dokonalá kořist

Dokonala Korist 200V říjnu vyšel v nakladatelství Plus drsný detektivní příběh Dokonalá kořist britské autorky Helen Fieldsové. Jde o druhý díl série Inspektor Luc Callanach, která nám představí dvojici vyšetřovatelů – krasavce Luca Callanacha a ...

Divadlo

Olomoucká muzikálová Dolly má kouzlo, osobitost a řadu překvapivých momentů

dolly200Hello, Dolly! je jeden z nejpopulárnějších broadwayských muzikálů, jehož děj se točí kolem šarmantní a podnikavé vdovy Leviové. Jak známo, živí se jako dohazovačka a dokáže téměř cokoliv - i podmanit si srdce nedostupného muže. A ačkoliv má muzikál plejá...

Film

Na dovolenou kolektivně, se zpěvem a hrami

Dovolena perexUž jsme asi pozapomněli, že ještě před čtvrtstoletím byly běžné kolektivně organizované závodní dovolené, přidělované odbory (jednotné, komunistické nadvládě podřízené Revoluční odborové hnutí - neboli ROH) pr...