Vánoce po Finsku

Vánoce po Finsku

Tisk

Finsko 200Pomalu se nám blíží Vánoce, a protože ty české tradiční známe, vyzpovídala jsem pár mých finských přátel, aby mě zasvětili do těch finských. Jako vždy se tradice liší rodina od rodiny. Někteří vyrazí do kostela, jiní zase do baru na vánoční program.

 

 

V centru Tampere se každoročně pořádá Vánoční trh, na kterém se můžete zahřát tradičním nápojem zvaným  ,,glögi´´, což je velice podobné našemu svařenému vínu. Vyrábí se z vody a koření (hřebíček, skořice a zázvor), které se povaří a postupně se do něj přidá šťáva z černého rybízu, rum nebo jiný alkohol, mandle, také se může přidat pomerančová kůra nebo hrozinky. Samo slovo glögi je odvozeno od švédského slova ,,glögg" ,které vzniklo ze slova ,,glödgat vin", což v překladu znamená ,,hřející či zahřívající víno".

Na tradičním vánočním stole nesmí chybět ,,lanttulaatikko" či ,,porkkanalaatikko" , malý pekáček s dušeným tuřínem nebo mrkví a hlavně bramborová kaše. Tyhle různé ,,laatikko´´ si ve Finsku můžete koupit už hotové v obchodě. Peče se vánoční šunka, nechybí ani různí druhy ryb, například losos nebo sled´, hodně se dělají masové kuličky a salát z červené řepy. Nesmí také chybět víno, různé druhy čokolády (mezi nejoblíbenější patří tradiční finská čokoláda Fazer nebo Panda) a finská verze perníčků.

Finsko

Co se tradic týče, jak jsem již dříve psala, liší se to od rodiny. Věřící většinou vyrazí do kostela na Vánoční mši a doma si před rozbalováním dárků čtou z Bible.  Většina Finů chodí na hřbitov, zapálit svíčku svým rodinám.

Finové hodně rádi tráví čas v rodinném kruhu, takže i během Vánočních svátků, navštěvují své příbuzné anebo slaví Vánoce celá rodina pohromadě.
Taky nelze opomenou velice oblíbenou finskou saunu, která je neopomenutelnou součástí Vánoc. Většinou se chodí do sauny už 23. 12. večer, což je i zároveň skvělá příležitost strávit čas s přáteli, než naplno vypuknou vánoční svátky.


Recept na porkkanalaatikko (mrkvový kastrol):
2,5 dl rýže (z rýže uvařím kaši) a 1l mléka
1kg mrkve
3-4 vejce
4    polévkové lžíce strouhanky
Sůl

Postup:
Z mléka a rýže uvařím rýžovou kaši. Mrkev si nakrájím na menší kousky a vaříme doměkka. Vodu ve které vaříme mrkev trochu osolíme.
Uvařenou mrkev rozmixujeme na kaši a smícháme s rýžovou kaší a vejci. Vše nalijeme do pekáče nebo hliníkových nádobek, co se dají koupit v obchodě přímo na pečení, na jedno použití. Vrch posypeme strouhankou a můžeme poklást i pár plátků másla.
Pečeme na 150 stupňů, asi po dobu 2 hodin.
 

Perunalaatikko (bramborový kastrol)

Asi 2kg bramborové kaše z prášku anebo vlastně udělané z brambor
5    polévkových lžic mouky
3 polévkové lžíce másla
8 dcl plnotučného mléka
2 čajové lžičky soli

Postup: brambory uvaříme doměkka, rozmačkáme a posypeme moukou a mixérem rozmixujeme na kaši. Přidáme máslo, mléko a sůl. Vše nalijeme do vymazaného pekáčku. Nenaplňujte pekáč až po okraj, mohlo by vám to přetéct vrchem.
Pečeme na 150-170 stupňů přibližně 2 hodiny.


Uzený losos na tmavém žitném chlebu

Můžeme použít i normální bagetu či rohlíky, jako na jednohubky
150g uzeného lososa
200g mazacího sýra
¼ šálku kysané smetany
2 polévkové lžíce jemně nasekaného kopru nebo pažitky

Postup:
Sýr a smetanu smícháme a přidáme pažitku nebo kopr (jako pomazánka-já někdy používám pažitkový krém Bonjour). Lososa nakrájíme na kostičky nebo z něj uděláme ruličky a připíchneme párátkem k bagetě či rohlíku.


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Anketa

Která je vaše nejoblíbenější česká vánoční pohádka?
 

Příběh muže, který přežil tři koncentrační tábory a na konci války unikl z hořícího pekla lodě Cap Arcona

Wim prožil dětství v chudé amsterodamské rodině. Když Nizozemsko obsadili nacisté, musel odjet na nucené práce do Německa. Poté, co se situace v jeho práci zhoršila, uprchl zpátky do Nizozemska a nějakou dobu se ukrýval.

Ignis Fatuus je kniha prosycena mytologií a hororovou atmosférou. Na Šumavu už nejspíše chtít jet nebudete

Na Šumavu asi v životě nepojedu. Autorce Petře Klabouchové se vydařil mistrný mysteriózní thriller, místy až horor, který umně vtáhne čtenáře do děje a už ho nepustí. Paní spisovatelka si šikovně pohrává se čtenářem do poslední chvíle jako kočka s myší, takže čtenář do poslední chvíle neví na čem je, vše však má promyšleno do posledního detailu, každá myšlenka má svou perfektně dotaženou pointu.

Banner

Videorecenze knih

Hledat

Rozhovor

Edita Randová. Zpívá v jedenácti jazycích včetně čínštiny

archiv Edita RandováPZpívá široký repertoár po celém světě, a to v jedenácti jazycích. A hudba a zpěv jsou pro ni vším. Přes dvacet let je uměleckou ředitelkou mezinárodního hudebního festivalu Tóny nad městy. A za svoji dlouholetou ...

Dvojalbum Evergreeny Heleny Vondráčkové přináší žánrové vlny a hudební skvosty

V letošním roce, kdy slaví Helena Vondráčková šedesát let pěvecké kariéry a kdy zaznamenala několik nemalých úspěchů, vychází i dvojalbum Evegreeny, jehož podtitul zní 60 let na scéně. Člověk by řekl, že jde o „bestovku“, ale ono je to trošku jinak. I když jde o 160 minut hudby, tentokrát nezní velké Heleniny hity, nýbrž písně, které jste už možná někdy někde slyšeli, ale na nosičích nikdy nevyšly.

Z archivu...


Divadlo

Dramatizace slavné literární klasiky Paní Bovaryová poprvé v Národním divadle moravskoslezském

pani bovaryova perexUž ve čtvrtek 16. listopadu se na jevišti Národního divadla moravskoslezského v Ostravě objeví poprvé dramatizace slavné literární klasiky – románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová, a to v titulní roli s...

Film

Čtyřicátá první ochutnávka filmových lahůdek

LFS 200Letní filmová škola pořádá už nějaký ten pátek ochutnávku toho nejlepšího, co filmoví tvůrci vytvořili. Letošní degustační ročník byl už čtyřicátý první a od 24. července do 1. srpna nabídl filmovým fanouškům 237 filmů na 8 promítacích místech.