Útěk do divočiny. Jak se na všechno vykašlat a odejít splnit si své sny

Útěk do divočiny. Jak se na všechno vykašlat a odejít splnit si své sny

Tisk

wildTaky jste někdy měli chuť na všechno se vykašlat, sbalit si svých pět švestek a odejít někam hodně daleko od lidské civilizace? Těšit se z krásy hor a žít jen z darů přírody? Přežít v divočině však není jednoduché. Kniha Útěk do divočiny, a stejnojmenný kultovní film, vyprávějí skutečný příběh mladého člověka, který dal vale obyčejnému životu.

Into the wild...

Knihu Útěk do divočiny, kterou letos vydalo nakladatelství Portál, jistě není potřeba moc představovat. Většina z nás zná film Into the Wild z roku 2007, který na motivy knihy a skutečného příběhu natočil Sean Penn.

Příběh vypráví o dvaadvacetiletém studentovi z bohaté rodiny, který se rozhodl žít jinak. Po promoci odešel od rodiny, zbavil se majetku a peněz, a vydal se na dobrodružnou cestu na Aljašku podle vzoru Londonových hrdinů. Autor knihy připravil autentické vyprávění dokumentující jeho cestu, na jejíž konci Chris nachází sám sebe a naplňuje svůj osud. Tento příběh se skutečně stal v roce 1992.

Kniha je proložena nádhernými citáty z kniha a úryvky dopisů.

Jon Krakauer - dobrodruh, horolezec a outdoorový autor

Američan Jon Krakauer (12. duben 1954) - "profesionální dobrodruh" - je mimo jiné externím dopisovatelem časopisu Outside, zaměřeného na netradiční sporty, náročnou a dobrodružnou turistiku. V jistém období svého života se živil jako tesař, v současnosti je úspěšným autorem řady bestsellerů. Jon Krakauer přispívá do časopisů tak zvučných jmen, jako jsou National Geographic, Architectural Digest, Playboy, Penthouse a jiné . Se svou manželkou žije v Seattlu. Je též horolezec.

Mezi jeho nejznámější díla patří Peklo blízko nebe 2016, Útěk do divočiny 2007, Vábení hor 2000, Ve jménu nebes 2005

Útěk do divočiny - ukázka z knihy

Věděl jsem, že lidé občas při výstupech v horách umírají. Ve věku třiadvaceti let však byla otázka vlastní smrtelnosti - myšlenka na vlastní smrt - stále z velké míry mimo dosah mého chápání. Když jsem zmizel z Boulderu a vydal se na Aljašku mé myšlenky byly zaplaveny představami vítězství a zadostiučinění spojenými s výstupem na Ďáblův palec a vůbec mě nenapadlo, že bych mohl být jakkoli omezen stejnými vztahy příčin a následků, které řídily kroky všech ostatních. Protože jsem tak strašně moc chtěl na tuhle horu vylézt, protože jsem na Ďáblův palec tak dlouho a inzentzivně myslel, nezdálo se že by mohla existovat reálná možnost, aby nějaká malá překážka jako je počasí, trhlina v ledovci nebo skála pokrytá ijinvatkovou krustou, mohla nakonec překazit mé úsilí,

Divočina přitahovala nejen ty, kteří byli znuděni nebo znechucení člověkem a jeho výtvory. Nenabízela pouze útěk od společnosti, ale pro romantické jedince byla také ideální scénou k uskutečňování kultu, který si tak často utvářejí ze své vlastní duše. Samota a naprostá svoboda divoké přírody vytvářely perfektní prostředí pro jejich melancholii nebo jásavou radost.

(Roderick Nash: Divočina a americké myšlení)

wild


Název: Útěk do divočiny
Autor: Jon Krakauer
Žánr: biografie
Vydáno: 2020
Stran: 256
Vydalo nakladatelství: Portál
Hodnocení: 100 %

https://obchod.portal.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K velkým i malým rolím všech žánrů přistupuji se stejným nadšením i respektem, říká Lenka Kočišová

lenka kocisova 200Zpočátku to byly naivky, ty pak vystřídaly na jevišti komediální a dramatické role. A protože je Lenka Kočišová muzikální, objevuje se i v muzikálu. Už jako začínající herečka si vyzkoušela Lízu Doolittlovou, což je náročná herecko...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Konec nadějím a nová očekávání
ImageLenka Kalinová své vědecké dílo zasvětila průzkumu dějin "socialistického experimentu", jak nazvala komunistickou éru naší novodobé historie. Všímá si, jak mohutné vlny nadšení, ať již se jednalo o těsně poválečnou...

Divadlo

Herec Lukáš Janota slaví významné životní jubileum

Lukas Janota200Ve středu 4. října 2023 oslavil své 40. narozeniny dlouholetá herecká opora muzikálového souboru Městského divadla Brno Lukáš Janota.

...

Film

Albert Nobbs – všichni nosíme masku

albert nobbs dvdMuž, který má tajemství. Žena, která má sen. Stalo se vám někdy, že jste při pohledu do zrcadla sice viděli svůj obličej, ale měli jste pocit, že to je někdo jiný, úplně cizí? Jedna z mých kamarádek má pro tento p...