Plánujete výlet? Co navštívit nějaký rodný dům slavných

Plánujete výlet? Co navštívit nějaký rodný dům slavných

Tisk

rodne domy slavnych 200V současné době se sice výlety plánují špatně, ale až bude lepší situace, bude se hodit mít k tomu k ruce nějakého pomocníka. Tím může být například kniha Radka Laudina s názvem Rodné domy slavných.

 



Rodný dům je kotva

Takový je název úvodu, kde autor píše, že se děti dnes rodí v porodnicích a pak si je rodiče vozí DOMŮ. „Někdo žije v rodném domě celý život. Někdo jiný se mu postupem let vzdálí. Dál má ale své rodiště jako magnet. Když mu je radostně, či občas pociťuje úzkost, vrací se do něj. Nevadí, když už v jeho rodném domě žije nějaká jiná, neznámá rodina. Někdo na tu neznámou rodinu zazvoní, popovídá si s novými obyvateli, zavzpomíná s nimi. Nesmělejší povaha jen popochází kolem rodného domu, pozoruje jeho nové obyvatele, přemýšlí, vzpomíná. Ať tak či tak, návštěva rodiště člověka obyčejně potěší, občerství, inspiruje. Je uklidňující vědět, že věci jsou na svých místech,“ popisuje zde dále.

Co v knize najdete?

V knize se nachází více než padesát rodných domů nejrůznějších osobností z několika oborů. Nejčastěji se jedná o herce a spisovatele, ale najdete zde i vynálezce, malíře nebo sportovce. Díky knize tak zjistíte, kde se narodil Ferdinand Porsche, Alfons Mucha, Jan Karafiát nebo třeba Emil Zátopek. Osobnosti jsou zde řazeni abecedně.

Jaké informace zde nechybí?

Každá kapitola začíná červenou cedulkou, jakou známe z označení ulic, na které se nachází jméno osobnosti, její zaměření (povolání), doba narození a úmrtí a adresa rodného domu. Tato cedulka je nápaditá a také výrazná. Následuje text, který se věnuje jak osobnosti, tak danému rodnému domu i městu nebo vesnici. Je zajímavé číst o tom, jak danou osobnost místní vnímají. Samozřejmě nechybí údaje o přístupnosti daných rodných domů a zmíněny jsou i pamětní desky nebo busty, případně muzea. Vše je doplněno také názornými, ostrými a povedenými fotografiemi.

Co naopak scházelo?

Texty jsem si přečetla s velkým zájmem a těším se, až se budeme moci k nějakým rodným domům vydat. K takovému plánování bych však v knize uvítala i nějakou mapu, a to buď souhrnnou, nebo alespoň nákres u každé kapitoly. V nich by se hodila i nějaká tabulka či box se souhrnnými informacemi například s otevírací dobou a podobnými daty. To jsou však jen mušky na povedené knize, kterou je radost jen listovat!

O autorovi

Radek Laudin (1969) vyrůstal v Opatově na Třebíčsku, nyní pracuje v Jihlavě jako redaktor a editor v redakci MF DNES na Vysočině. Je autorem knih Nejznámější filmová místa křížem krážem po Česku, Nejznámější pohádková místa, Křížem krážem po stopách Járy Cimrmana nebo Nejkrásnější filmová místa.

Rodné domy slavných
Autor: Radek Laudin
Žánr: cestování, memoáry
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2021
Počet stran: 208
Hodnocení: 84 %

https://www.grada.cz/rodne-domy-slavnych-11718/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Výtvarnice Iveta Autratová: „Výzva je pro mě všechno, co jsem ještě nenakreslila a co se mi líbí“

autratova200Začtěte se do rozhovoru s výtvarnicí a ilustrátorkou Ivetou Autratovou. Je autorkou naší hlavičky, tudíž můžete zjistit, jak kresba vznikala a co tomu předcházelo. Důležitým prvkem rozhovoru jsou i zvířata, která paní Au...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Sklo, to jest Křehká krása

krehka krasa200Nakladatelství Cosmopolis vydalo v červnu poutavý románový příběh Křehká krása německé autorky Petry Durst-Benningové. Jedná se o příběh tří nebojácných osiřelých sester na pozadí sklářského průmyslu v Německu 19. století.

Divadlo

Romeo a Julie … a co jako? aneb To světu svítá a stmívá se v nás

romeo a julie a co jako´Není lhostejné, kde právě jsme. Nebezpečně se k sobě blíží některé hvězdy. Také zde dole dochází k násilnému odloučení milenců jen proto, aby se čas zrychlil o tlukot jejich srdcí. Jen prostí lidé nehledají štěstí… ´(Vlad...

Film

Víly z Inisherinu se jen plouží

Vily 2Přeceňovaný dramatik Martin McDonagh, jenž se u nás proslavil pokrokářským požadavkem, že postavu černocha nesmí hrát nikdo jiný než černoch, se dopustil i několika filmů, které opíral o morbidní humor a různě vyšinuté postavy (V Bruggách, Sedm psychopatů, Tři...