14|15 BAŤŮV INSTITUT nabízí zábavu a poznání pro děti i dospělé

14|15 BAŤŮV INSTITUT nabízí zábavu a poznání pro děti i dospělé

Tisk

14 15 200Krajské kulturně vzdělávací centrum 14|15 BAŤŮV INSTITUT nabízí spoustu zábavy i poučení. Kromě prohlídky jedinečných stálých expozic muzea a galerie jsou pro návštěvníky připraveny i poutavé krátkodobé výstavy s doprovodným programem a další akce pro celou rodinu.

 

Děti zajisté zabaví tvořivé dílny, které jsou připraveny k aktuálním muzejním výstavám Nomádi Evropy a Od Kosmy přes Dalimila a z nichž si mohou brát inspiraci k tvorbě. První dílna se uskuteční ve čtvrtek 10. února. V ní si děti vytvoří drátěné šperky jako pro princeznu. Další dílna 26. února naučí, jak si vyrobit tkané a drátěné záložky do knihy. Obě dílny se konají v čase 10.00 - 12.00 a 14.00 - 16.00 a jsou určeny dětem od 5 let i jejich doprovodu.

Tvoření nabídne také výtvarné hřiště Galeřiště, kde děti ve věku 2 - 5 let můžou v doprovodu rodičů tvořit a hrát si. Nejbližší Galeřiště se uskuteční ve čtvrtek 10. února v 10 hodin pod vedením lektora Petra Nýdrleho. Pro starší děti je připravena 19. února od 14 hodin Sobotní dílna v galerii aneb divadlem k výtvarnému umění, která nabídne čas ve světě fantazií a pohádek malíře Petra Nikla.

14 15 galeriste

Hlavně dětem je určena také výstava Komenský v komiksu v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně. Výstava Kláry Smolíkové a Lukáše Fibricha originálním způsobem provází životem a dílem Učitele národů. Výstava, která zaujme svým komiksovým zpracováním i interaktivními prvky, je k vidění v 2. podlaží budovy 15 do 26. února. „Edukační programy našich paměťových institucí jsou naplněním představy o vzdělávání mimo školu. Je to způsob, jak přivést děti k umění a současně jim nabídnout informace jinou – a často i zábavnější cestou než ve školní lavici,“ uvedla Zuzana Fišerová, radní pro oblast kultury a školství.

Dospělé návštěvníky zve Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně a Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně na komentované prohlídky výstav.

Ve středu 16. února v 17 hodin provede galerijní výstavou Rozum versus cit²: Zlínský průmyslový design 1959–1992 její kurátor Vít Jakubíček a ve čtvrtek 24. února v 16 hodin je připravena komentovaná prohlídka muzejní výstavy Nomádi Evropy – příběh slovenského drátenictví s jejím kurátorem Ondřejem Machálkem. Jedná se o poslední komentované prohlídky těchto výstav, které budou - stejně jako ostatní krátkodobé výstavy muzea a galerie umístěné v 1. podlaží budovy 14 - k vidění už jen do 27. února.

Zajímavosti o nové výstavě galerie Francisco Goya: Caprichos – Rozmary (1793-1799), cyklus grafických listů, která představuje vrcholné grafické dílo tohoto španělského malíře, přiblíží její kurátorka Ladislava Horňáková v úterý 22. února v 17 hodin. K této výstavě jsou připraveny samoobslužné pracovní listy, kde se lidé mohou prostřednictvím různých úkolů ať už výtvarných nebo dramatických seznámit s tvorbou i životem F. Goyi.

14 15 goya

Všem milovníků cestování je určený čtyřdílný cyklus přednášek muzea. První přednáška věnovaná exotickému Thajsku se uskuteční 17. února. Průvodcem na cestě bude Jakub Greschl, který se navzdory hendikepu dětské obrny intenzivně věnuje cestování a má za sebou návštěvu více než 30 destinací. Posluchačům představí turisty oblíbené Thajsko ve výjimečné atmosféře, která před pár lety zavládla v zemi po úmrtí tamního krále. Následovat budou přednášky k neméně zajímavým místům, jako je Libanon s Michalem Štěpánkem (10. 3.) a Skotsko s Janem Husákem (31. 3.). Rozhodně originální dojmy z cest pak bude prezentovat Marek Tkáč z Klubu H+Z v přednášce „Třaskavý Afghánistán“, kdy představí tuto málo známou zemi tak, jak ji měl možnost poznat jako pyrotechnik na misích Armády ČR (7. 4.).

Zdroj foto: Dalibor Novotný (archiv KGVU)

Více informací na www.muzeum-zlin.cz, www.galeriezlin.cz, www.kfbz.cz a www.14-15.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Recyklované pohádky pohledem VIP patronů

2qO projektu Recyklohraní a Recyklovaných pohádkách jste se na našem webu mohli dozvědět více z tiskových zpráv a také z rozhovoru s ředitelkou, paní Ilonou Johnovou Koukalovou. Nyní máte možnost podívat se na projekt očima jeho VIP patronů, mezi které patří fotograf...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Francouzský román k zasnění i oddechu

stastni lide200Pokračování románu autorky Agnes Martin-Lugand nám vrací Francouzku Diane, která propadla kouzlu irského ostrova, který se stal jejím útočištěm po smrti její dcery a manžela. Chytila zde nový dech a chuť do života za velkého přispění neoma...

Divadlo

Soumrak monster: Zrození apokalypsy

Apokalypsa diskPražské divadlo DISK uvádí čtvrtou inscenaci studentů absolventského ročníku katedry činoherního divadla DAMU pod názvem Soumrak monster: Zrození apokalypsy. Tento projekt představuje hned dvě hry v jeden večer.

Film

Pro někoho životní styl, pro druhého experiment. Česká televize natáčí druhou sérii Osady

osada perexNatáčení komediálního seriálu Osada osvědčeného tandemu scenáristy Petra Kolečka a režiséra Radka Bajgara je opět v plném proudu. Poslední klapka druhé řady, čítající deset nových dílů, padne v říjnu. S na první pohled nesourodou komunitou chatařů, ...