Den českých řemesel v Úštěku v pondělí 28.října navštíví i T.G. Masaryk na koni!

Den českých řemesel v Úštěku v pondělí 28.října navštíví i T.G. Masaryk na koni!

Tisk

ustek 200Den českých řemesel v Úštěku na Litoměřicku se již pevně zařadil do kalendáře oblíbených a hojně navštěvovaných akcí v tomto malebném městečku. Zároveň se stal největší stylovou oslavou státního svátku v Čechách i v celém bývalém Československu. Potěšitelnou související zajímavostí je nedávné natáčení výpravného seriálu České televize 1.republika přímo v Úštěku. Filmaři se vrátí na dotáčky zrovna v říjnu a tak dobové nápisy na domech vyrobené filmaři možná přispějí k ještě lepší atmosféře celé akce.

Na co se v pondělí 28. října můžeme těšit?

Tradičně na nepřeberné množství vybraných českých, moravských i slovenských řemeslníků. Dále na výstavu prvorepublikových předmětů v zasedací místnosti městského úřadu, dobové řemeslné dílničky na barokní faře. Venku na výstavu historických automobilů a strojů za kostelem nebo na bohatý program na hlavní scéně.

Letos poprvé se v odpoledních hodinách vydá po městě průvod v čele s T.G. Masarykem na koni, s legionáři, místními ženami, cechmistry řemesel, stylovými bicyklisty, šramlovou kapelou a dalšími účinkujícími. Na pódiu kromě staropražské kapely vystoupí poprvé Psohlavci – krojovaná dudácká kapela s lidovými písničkami. Těšit se můžeme i na skvělou a zábavnou 1.republikovou módní přehlídku, na místní pěvecký soubor Zvonek nebo na vystoupení těch nejmenších ze školky Pastelka.

ustek 1

Pan prezident s doprovodem dorazí na náměstí kolem 10. hodiny. Dle počasí buď automobilem z Pražského hradu nebo na svém oblíbeném koni z Lán. Přivítán bude zástupci řemeslných cechů, místních žen /chlebem a solí/, místní samosprávy i svými věrnými legionáři. Po prohlídce města a zhlédnutí celé akce pronese kolem 13. hodiny zdravici, poté bude následovat slavnostní salva a jeho oblíbené písně.

Pro dětské návštěvníky je připravena loutková scéna se soutěžemi a pohádkami Sváťova dividla, dětské dílničky na faře nebo přímo na jarmarku, svezení na koni i ponících, dětský dřevěný kolotoč a jako novinka přetahování lanem se siláky!

Chlapce zaujmou historické automobily a dívky spíše stylové oblečení a hračky. Doporučit můžeme oblíbený 1.republikový fotoateliér nebo ražbu pamětní mince s T.G. M. v šatlavě. Poslední novinkou je malý dárek pro každého návštěvníka v dobovém oblečení. Ten získáte během dne u moderátora a odpoledne se můžete účastnit průvodu s vystupujícími. Všechny Vás srdečně zveme.
Za organizátory Libor Uhlík.

ustek 2

Zdroj informací a foto: http://www.mesto-ustek.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vsetín

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Zjistěte, jak na lahůdky v krmítkách

lahudky200Zrovna ve správný čas, tedy před zimou, kdy je pro mnoho lidí krmení ptáků samozřejmostí, vyšla v nakladatelství Kazda malá, ale praktická kniha Lahůdky v krmítku s podtitulem Recepty a inspirace jak na ptačí krmení.

Divadlo

Zahraj to znovu, Same. Kultovní komedii plnou chytré a osvěžující zábavy uvede Vršovické divadlo MANA

Zahraj to znovu Same 200Komedie, která nezklame. Hra Woodyho Allena plná vtipných, nadčasově platných hlášek o partnerství a smyslu života, která sny staví do kontrastu s životní realitou. To je nová inscenace Zahraj to znovu, Same, kterou od 2...

Film

Nazareth schválili rockument a může do kin!

nazareth rockument 200Rockový dokument, který vám dá nahlédnout do tajů a šíleností, které musí muzikanti cestující napříč zeměmi absolvovat. Režisér Miloslav Šmídmajer se již po třetí v životě rozhodnul o výlet do života slavnýc...