Jaký byl rok 2013? Ostravská ZOO bilancuje

Jaký byl rok 2013? Ostravská ZOO bilancuje

Tisk

zoo perexZoologická zahrada v Ostravě může rok 2013 plným právem považovat za úspěšný. Během uplynulých dvanácti měsíců se tady totiž narodilo 590 mláďat. Kromě hrošího samečka, který přišel na svět v červnu, mohou být pracovníci ZOO pyšní například na tři selata vzácných prasat visajánských, dvě koťata pardálů obláčkových, nebo dokonce pět mláďat vyder malých.

 

 

Velkou chloubou zdejší ZOO je i sloní samička Rashmi, která se narodila 12. dubna 2011 a je vůbec prvním odchovaným slůnětem v Česko-Slovenské historii. Momentálně má sloní slečna už víc než tisíc kilogramů a svým ošetřovatelům dělá jen samou radost.

zoo

Někteří odchovanci ostravské ZOO se v roce 2013 vydali vstříc novým domovům. Například sameček žirafy Rothschildovy Manu, který se narodil v roce 2010, odcestoval do Jihlavy, aby ve zdejší ZOO (spolu se dvěma dalšími samci) položil základy chovu žiraf. Tygří bratři Eda a Elton už taky mají své domovy jinde. Eda se usadil v Litvě, Elton zakotvil v Anglii.

zoo hroch

I nadále pokračuje v ostravské ZOO stavba nových pavilonů, která byla započata již v roce 2012. Když všechno dobře dopadne, mohli by se v roce 2014 přestěhovat například šimpanzi. Návštěvníci také dozajista ocení zrekonstruované parkoviště, na které se (za finanční spoluúčasti města Ostravy) podařilo získat dotace z Evropské unie. Parkoviště je již téměř dokončeno, a co nevidět bude uvedeno do provozu. Co se týká stavebních prací, byl rok 2013 mimořádně úspěšný. Návštěvníci se dočkali nové restaurace Saola a slavnostně otevřena byla také zrekonstruovaná expozice „Nová Amazonie“, ve které přibylo unikátní akvárium o objemu 5000 litrů vody. Momentálně se v něm prohání tisíc neonek.

zoo ostrava

Pokud jde o návštěvnost, v loňském roce se do ostravské ZOO přišlo podívat více než 430 tisíc lidí. Pracovníci ZOO tímto všem svým příznivcům děkují a těší se na shledání i v letošním roce.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miloslava Erika Veselá: „Ten, kdo pro mě točí sny, je docela profík.“

erika 200Jako dítě chtěla být literární nebo výtvarný kritik, spisovatel, psychoanalytik nebo diplomat. Kritika jí rodiče zakázali s tím, že se má živit slušně. Neposlechla a v současnosti pracuje jako zahraničně-politický analytik. V lednu vychází její fan...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Kodaňská trilogie: Dětství. Mládí. Závislost

big kodanska-trilogie-4zU-487637 (2)

Kodaňská trilogie, kterou vydalo v roce 2022 nakladatelství Host, je niterná zpověď jedné z nejvýznamnějších dánských autorek dvacátého století. Začtěte se do ...

Divadlo

THE SOUND OF MUSIC – LIVE!

TeSoundOfMusic perexKaždá nová adaptace muzikálu by v sobě měla mít to pověstné „něco“, co diváky přesvědčí, že právě ona by se měla stát jejich nejoblíbenější. Pořad „The Sound of Music - Live!“, který odvysílala ...

Film

O drogové závislosti až na dřeň

magnea200Přiznávám se, že v dnešní rychlé době jsem si přečetla anotaci k filmu Nech mě padnout velmi zběžně. V paměti mi utkvělo, že jde o výpovědi lidí, kteří se potýkali se závislostí nebo se závislými. Očekávala jsem tedy hraný dokument, který se bude ...