Vánoční tradice ve sklepení Betlémské kaple

Vánoční tradice ve sklepení Betlémské kaple

Tisk

vano200V podzemí Betlémské kaple je až do 4. ledna 2016 k vidění tradiční vánoční výstava. Otevřeno bude i přes vánoční svátky. 

 

Atmosféra výstavy v podzemí  Betlémské kaple má své kouzlo a jedinečnou atmosféru.Tradiční vánoční výstava v Betlémské kapli je letos opravdu výjimečná. Kromě přehlídky betlémů a originálních vánočních dekorací nabízí i improvizované řemeslné dílny. V nich pozvaní mistři předvedou návštěvníkům stará, mnohdy zapomenutá řemesla.

vano0

Snahou organizátorů bylo, aby dílny vypadaly jako funkční pracovní prostory a některá řemesla se v nich dala i předvádět. Návštěvníci se tak mohou dozvědět, jak kdysi vypadala bednářská, nebo řezbářská dílna, jak se vyráběly šindele, vázala košťata nebo zhotovovaly kartáče. K vidění je i krejčovská, tkalcovská, krajkářská dílna, sklářská, ševcovská, sedlářská, knihařská nebo provaznická dílna. Těšit se návštěvníci mohou i na expozici výroby košíků.

vano87


Na návštěvníky čekají i nejrůznější historické předměty, které naši předci kdysi běžně používali, ale dnešní generaci už téměř nic neříkají.                                                                    
Také letos mají v Betlémské kapli velký prostor betlémy, jejichž tvorba je u nás velmi pestrá, jak způsobem zhotovení, tak výběrem použitého materiálu. Tím může být dřevo, sklo, kov, papír, textil, dráty, provázky, nebo třeba těsto.

vano99


Atrakcí letošní vánoční výstavy je mlýn poháněný vodou, který skutečně mele zrní. Protože se nachází ve sklepení, jedná se nejspíš o první „podzemní“ mlýn na světě.

ilustrační foto autor, www.vanocnivystava.cz


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Stříbrná cesta – naděje umírá poslední

stribrna cestaLelle jako každou noc usedá do svého auta a vydává se na cestu. Každou noc jezdí často i celé hodiny. Hledá stopy, naději, cokoliv co by mu pomohlo najít jeho dceru Linu. Tu jednoho rána odvezl na autobusovou zastávku a odjel do práce.

...

Divadlo

Premiéra muzikálu MATILDA v Brně

Matilda vizualAutor předlohy úspěšného muzikálu, Roald Dahl (1916 – 1990) původem z norské rodiny, se narodil ve Walesu a zemřel v Británii. Z jeho rozsáhlé tvorby spisovatele a dramatika zůstává do dnešní doby světově známé a inscenované dílo, právě MATILDA...

Film

Dny evropského filmu začínají



DEF perexJiž po osmadvacáté si můžeme vychutnat DNY EVROPSKÉHO FILMU, pořádané od středy 16. června 2021 nejen v Praze, ale i v dalších velkých městech – v Ostravě (od 17.6.) a v Brně (od 18.6). Přehlídka pak se pak shodně uzavírá v tentýž den,...