Premiéra muzikálu MATILDA v Brně

Premiéra muzikálu MATILDA v Brně

Tisk

Matilda vizualAutor předlohy úspěšného muzikálu, Roald Dahl (1916 – 1990) původem z norské rodiny, se narodil ve Walesu a zemřel v Británii. Z jeho rozsáhlé tvorby spisovatele a dramatika zůstává do dnešní doby světově známé a inscenované dílo, právě MATILDA. Je to příběh mladé dívky, kterou její rodiče nechtěli, otec ji nazval nepovedeným chlapcem a dlouhá léta neměla možnost chodit do školy. Učila se sama. To se ovšem změnilo a její pozdější učitelka zjistila, že je Matilda nejen vášnivou čtenářkou, ale také velmi talentovanou, dokonce geniální dívkou.

 

Matilda se však nelíbí sadistické ředitelce školy s diktátorskými sklony, která nenávidí děti a chce novou žákyni srovnat, zvítězit nad ní. Děvče však v sobě najde zvláštní schopnosti a rozhodne se vzepřít svému osudu. Napínavý pohádkový příbeh má potenciál zázračna, který zaujme dětského i dospělého diváka. Hlavně když je podán lákavou formou muzikálu.

Matilda 3

Svižný styl, s akcentem na interpretaci dětských postav

Po řemeslné stránce není muzikálu co vytknout. V inscenaci je totiž znát, že na hře dělali lidé, kteří mají k příběhu velký vztah a na poli hudebního divadla už nasbírali jisté zkušenosti. Muzikál je hravý, má výbornou taneční choreografii a dostatek písní, v nichž dětští herci dokáží bez problémů prodat svůj hudební a pohybový talent. Překladateli libreta a režisérovi Petrovi Gazdíkovi se pak výborně daří skloubit Dahlovu poetiku, jeho témata, s divadelní verzí. Zároveň dal příběhu ten správný svižný styl, s akcentem na interpretaci dětských postav. Z kuloárů divadla vím, že jsou to měsíce intenzivní práce s dětskými protagonisty, které se podařilo vybrat z pečlivého konkurzu. Citlivým vedením dětí vykrystalizovalo profesionálně vytříbené herectví.

Matilda 1

A pak je tu skvělé obsazení, jemuž samozřejmě vládne výtečný a dokonale zamaskovany Milan Němec (alternuje Jiří Mach), který si svou obludnou záporačku – ředitelku vychutnává v každé vteřině a člověk se jí bojí a užívá si ji zároveň. Matildu hrála 21. ledna Anna Bergerová (věřím, že i další dvě protagonistky dokáží podat stejný výkon). Je to totiž velmi náročná role. Lze konstatovat, že autoři muzikálu vůbec nebrali ohled na to, že jsou v příběhu dětské role. Muzikál psali pro profesionály, a tak i na děti byly kladeny profesionální nároky. Klobouk dolů před režisérem Petrem Gazdíkem, který vše bezchybně a s citem pro dětské herectví zvládl.

Matilda 2

Nápaditou scénu Petra Hlouška, kde nebyly potřebné výraznější změny a vše korespondovalo s barvitým příběhem, vhodně rozzářily pohádkové kostýmy Elišky Lupačové Ondráčkové a hodně barevnosti přidala i vtipná choreografie, o níž se postarala Carli Rebecca Jefferson. Určitě měli dost práce i sbormistři, ono to zpívání bylo dost složité. Dan Kalousek a Karel Škarka měli na starosti sbor dospělých, Jana Suchomelová zpěv dětí. A vše znělo bezchybně.

Matilda 4

Muzikál Matilda se povedl. A jistě bude úspěšný v Brně stejně, jako při britské premiéře v roce 2010 a americké premiéře 2013. Dílo je také zfilmováno (V. Británie, USA 2022) a snad bylo možné jej zhlédnou i u nás, protože se dá přečíst na CSFD.CZ několik recenzí.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Smutná-Braunová – dva rozhovory v jednom

altKdyž spisovatelka Petra Braunová připravovala křest své knihy Kalvárie, požádala Jitku Smutnou o kmotrovství. Společně zdramatizovaly pasáže tohoto kontroverzního románu o vztazích mezi ženami a Jitka Smutná...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sbor Dejvického divadla přinesl do Zlína hru Kakadu

kakadu 200Zlín ožil již 20. ročníkem mezinárodního kulturního festivalu Setkání/Stretnutie a měl tu čest přivítat i část sboru Dejvického divadla. Ti nám předvedli hru Kakadu, která nám v obrazech a útržcích ze života mladé autistické ženy reflektuje svět.


Literatura

R.U.R jako Rossumův universální robot nebo rosol?

robot100 perexRoboti našemu světu prozatím nevládnou, i když je to už sto let od doby, co tyhle umělé bytosti získaly své označení. Původně se „živé a inteligentní pracovní stroje“, hrdinové Čapkova vědeckofantastického dramatu, měly jmenovat laboři. Kd...

Divadlo

Klíště. Nová hra Boleslava Polívky

Kliste perexVím, že známý herec, režisér, dramatik, klaun a divadelní principál Boleslav Polívka byl asi před rokem postižen lymskou boreliózou. Je to děsně hloupá nemoc, infekce od klíšťat, u které člověk až do doléčení je téměř ochrnutý. Chápu, že ho to...

Film

3Kino nám zpřístupní středoevropské filmy, které bychom jinak sotva spatřili

3Kino perexKaždoročně se v listopadu pořádává rozsáhlá přehlídka 3KINO a ani letošek není výjimkou. Zájemci, kteří si musí vyčlenit volný čas na období mezi 3. až 12. listopadem, se mohou těšit na filmy vzniklé na teritoriu střední Evropy, kromě Česka ta...