Připomeňte si vánoční časy se Sněhovou sestřičkou

Připomeňte si vánoční časy se Sněhovou sestřičkou

Tisk

snehova-sestricka 200V nakladatelství HOST vyšla kniha Sněhová sestřička, která se v Norsku záhy po vydání stala bestsellerem a práva na jeho vydání byla prodána do více než dvaceti zemí.


Když na Vánoce není nálada

Vánoce jsou magickým obdobím pro každého, a obzvláště pro děti. Moc se na ně těší i Julián, pro kterého býval Štědrý den vždy tím nejkrásnějším v roce. Jenže tento rok je vše jinak – rodiče nechtějí o přípravách ani slyšet a život jen přežívají a bloumají jako těla bez duše. Může za to smrt jejich dcery Juni a tedy těžká ztráta. Julián se ze všech sil snaží rodiče i svou mladší sestru nějak rozveselit, ale vůbec se mu to nedaří.

Jeho život se změní, když v plaveckém bazénu potká Hedviku, přímočarou, drzou, ale veselou dívku. Okamžitě se spolu skamarádí, tráví spolu čas a povídají si. Julián je k Hedvice také pozván na návštěvu a z pohádkového domu je jako u vytržení. Hedvika mu mnohokrát takzvaně otevírá oči a hlavně mu dodává naději.

Kouzelná atmosféra, nadpřirozeno i dojetí

Kromě adventní atmosféry příběh nabízí také další rovinu, takovou na jednu stranu pohádkovou, na druhou spíše mystickou a nadpřirozenou. Moc se mi líbilo, jak to vše autorka vymyslela a zakomponovala – nepůsobí to děsivě a v příběhu má smysl a funguje. Dobře vyvážené jsou i veselé okamžiky s těmi smutnějšími.

snehova sestricka1

Skvělé ilustrace

Sněhová sestřička nabízí něžný vánoční příběh a dokonalou knihu z ní dělá spojení s ilustrátorkou Lisou Aisato. Ta postavám vdechla duši, přidala k nim ještě další emoce a také dokázala skvěle pracovat s atmosférou. Vánoční prvky střídá temnější prostředí, ale brzy zase nastává odlehčení a dohromady má čtenář prostor nechat na sebe stránky působit.

Už se těším, jak tato kniha bude součástí našich Vánoc, až budeme mít děti. I o takových tématech je potřeba s nimi mluvit a taková forma je výborná. Navíc může jít o skvělou tradici.

Maja Lunde (* 1975) je norská spisovatelka, která ohromila svět svým prvním románem pro dospělé Historie včel (2015, česky 2017). Práva na jeho vydání byla prodána do více než třiceti zemí a v Německu se stal nejprodávanější knihou roku 2017. Autorka navázala dalším úspěšným románem Modrá (2017, česky 2018), z nějž se rovněž stal mezinárodní bestseller.

snehova-sestricka

Sněhová sestřička
Autor: Maja Lunde, ilustrace Lisa Aisato
Překlad: Karolína Stehlíková
Žánr: vánoční příběh
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2019
Počet stran: 199
Hodnocení: 90 %

https://www.hostbrno.cz/snehova-sestricka/


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Jak dnes probíhá bitva o samotnou „duši Ruska“?

znicim jim zivot 200V posledních letech se na českém trhu vyrojila řada titulů věnovaných osobnosti současného ruského prezidenta či vztahu Ruska k Západu. Nyní vychází publikace, která se z tohoto scénáře vymyká – ZNIČÍM JIM ŽIVOT. Putinova válka s ...

Divadlo

Pan Polštář sice nezahřeje, ale rozhodně nenudí

polstar200Na policejní vyšetřovnu je dovlečen spisovatel, který si myslí, že důvodem je obsah jeho povídek, ve kterých se pravděpodobně provinil proti hlubokému totalitnímu režimu, a je připraven přiznat cokoliv, jen aby jeho povídky zůstaly nedotčené. Pravda...

Film

Přehlídka španělsky mluvených filmů začala v Praze a skončí v Hradci Králové

La pelicula perexJako každoročně se i letos v druhé půli února vynořila LA PELÍCULA, přehlídka španělských mluvených filmů (película = film), což obnáší díla nejen ze Španělska, ale i ze španělsky mluvících zemí americkýc...