Vyprávějte dětem před spaním o Žábarádech

Vyprávějte dětem před spaním o Žábarádech

Tisk

 

Zabaradi 200Pavel Renčín využil času při nemoci a sepsal dobrodružství dvou žabáků. Najdete ho v knize Žábarádi s podtitulem Fantastický výlet Kváčka a Žabimíra od pramene Vltavy až do vesmíru.

 

Hlavními hrdiny knihy jsou dva žábarádi Kváček a Žabimír žijící nedaleko od Kvildy. Ti jednoho dne objeví pohlednici z Prahy a nadchnou se myšlenkou stát se žábonauty. Při cestě za jejich snem jim nejprve pomůže agama Agáta, poté bobr Javda a následně i další hodná zvířata. Žábarádi plují po Lipně, zajímavá dobrodružství na ně čekají například v Českém Krumlově a nejvíce toho zažijí právě v Praze.

Kniha je rozdělena do celkem 13 krátkých příběhů, které jsou určeny k předčítání před spaním. Jejich délka je podle mě ideální, a navíc každý končí nějakou zajímavostí na dobrou noc. Čtenáři se tak dozví něco nového o čápech, ropuchách, leknínech nebo čolcích.

Pavel Renčín si v knize skvěle hraje se slovy, například kromě žábarádů je zde i strakorád a spousta věcí je žábastických. Mě nejvíce rozesmála píseň Ryba rybě od Žabka Lezeckého a takových libůstek je v knize více. Překvapilo mě také spojení ergo kladívko a párkrát jsem si říkala, že se děti mohou ptát na význam slova, což rozhodně není na škodu.

„Co to vidí oko mé čolkové?“ ozval se náhle skotačivý hlas.

„No ahojda, to mě žohni vážka, Čolkomate, co je to za cizince?“ odpověděl mu druhý klokotavý hlas.

„No, co asi, Čolkopate, to jsou cestovatelé z dalekých zemí. Podívej, jak vypadaj cizokrajně. A to jejich plavidlo… to je přímo žabidlo. Nevypadá ale moc ve formě…“
Naši dva žabáci se vyjeveně zadívali na čolky, kteří se k nim hrnuli z lesa. V první chvíli si mysleli, že vidí dvojmo, protože oba vypadali na první pohled stejně.
„Nazdárek, cizinci, my jsme čolci od Odpadkového koše, nejšikovnější parta široko daleko.“
„No jó, to teda sme,“ promluvil druhý čolek. „A navíc jsme bráchové,“, no, dvojčata.“ (str. 83)

Žábarádi mají také moc pěkné ilustrace od Ivana Mračka. Působí docela realisticky, všechny postavy vypadají opravdu mile a dětem se určitě budou líbit. Celkově jde o pěknou knihu, která kromě příběhu jako přidanou hodnotu obsahuje i mnoho poselství a ponaučení.

Pavel Renčín (*1977) je český spisovatel. Od konce devadesátých let, kdy debutoval prvními povídkami, se jeho jméno pravidelně objevuje v předních antologiích fantastického žánru. Jeho tvorba zahrnuje především městskou fantasy, stále silněji v ní ale zaznívá hlas realismu a hororu. První román Nepohádka vyšel v roce 2004, Jméno korábu v roce 2007. V letech 2008-2011 Renčín publikoval fantasy trilogii Městské války, skládající se z románů Zlatý kříž (nominován na cenu Akademie SFFH a v kategorii nejlepší česká kniha oceněn cenou Aeronautilus), Runový meč a Věk nenávisti. V roce 2009 vyšel výběr nejlepších Renčínových povídek ve sborníku Beton, kosti a sny a v roce 2010 vyšel knižně Labyrint, internetový román psaný spolu se čtenáři, který se stal jakousi předehrou k trilogii Městské války. Hororový román Vězněná, inspirovaný skutečnou událostí ze šumavského pohraničí, byl Akademií science-fiction, fantasy a hororu oceněn jako nejlepší původní česká a slovenská kniha roku 2015. Thriller Klub vrahů je devátou autorovou knihou a nejnovějším počinem jsou Žábarádi.

Zabaradi

Žábarádi
Fantastický výlet Kváčka a Žabimíra od pramene Vltavy až do vesmíru
Autor: Pavel Renčín
Žánr: pohádka, pro děti
Nakladatelství: CNC Books
Rok vydání: 2021
Počet stran: 135
Hodnocení: 90 %

https://pavelrencin.cz/zabaradi/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Detektivka z anglického venkova: Bláto a mršiny od Ann Granger

Blato a mrsiny perexV únoru představilo nakladatelství Moba nový literární přírůstek v našich končinách oblíbené Ann Grangerové, tentokráte detektivní román s poněkud depresivním názvem Bláto a mršiny. Zavítáme na anglický venkov a budeme vyšet...

Divadlo

Prosincové pražské divadelní události

divadelni tipyAneb přehled toho, co byste si rozhodně neměli nechat ujít, co zaujalo redakci K21 a kam se vypravit zahnat předvánoční stres. Tipy na premiéry i zajímavé akce týkající se divadelního světa. Necháte se nalákat?

...

Film

Surrealisté včera i dnes

sileni perexNakladatelství Academia přichází velice záslužně s překlady zahraničních děl, která se dotýkají kultury v Česku (či spíše v socialistickém Československu). Nejprve se mohli zájemci seznámit se spi...