Kam a rádi chodí kamarádi?

Kam a rádi chodí kamarádi?

Tisk

big kam-a-radi-lesni-pribehy-0lh-486378

Hloubavý Medvěd by nejraději přečetl každou knihu na světě a pak by dlouho rozjímal o smyslu života. Akční Ježek by naopak nejraději navštívil každý kout lesa, každou výstavu pavučin a lesní koncert. Jejich přátelství je plné zábavy, poučení i dobrodružství. Kdo chce rozbalovat a jíst své kamarády? Kdo zachrání život Kosovi? Kde žijí strašidla? A co jsou to omrázky?

To vše a mnohem víc se dozvíte z lesních příběhů psaných kosím písmem, jež jsme pro vás přeložili do lidských slov a doplnili krásnými ilustracemi. Hravá a chytrá knížka pro děti od 5 do 99 let.

Knihu KAM a RÁDI – Lesní příběhy od Michala Štěpánka si opravdu může přečíst každý, ovšem pak už záleží, jak toto dílo pojmeme. Zatímco děti nadchnou nádherné ilustrace a poutavý příběh, dospělé čtenáře zaujme spíš skrytá filozofie. Pokud si něco usmyslíme a chceme se někam posouvat, musíme zdolat největší překážku: sami sebe. Jen my rozhodujeme, kam naše kroky povedou, a jestliže nás něco drží zpátky a pochybujeme, svých cílů hnedka nedosáhneme. I přátelství, ačkoliv se tento pojem jeví mnoha lidem jako samozřejmý, je důležité a spekulativní téma, o kterém nevíme vše a zkoumáme ho po celý život z mnoha úhlů.

Možná se vám zdá směšné, že o dětské knize píšu jako o filozofickém románu s hlubokými myšlenkami, avšak ani na leporela nejde pohlížet jako na prostou banalitu. Nezáleží jen na tom, co čtete a co si uvědomujete. Společnost si udělala pomyslnou čáru mezi složitostí a jednoduchostí, ovšem dá se aspoň jeden z těchto pojmů přesně definovat?

Michalovi Štěpánkovi se podařilo napsat knihu, kterou si s chutí za pár let znovu přečtu. Tady vidíte, jak tenká hranice existuje mezi dětstvím a dospělostí. Někteří chtějí onu či tamtu stránku své osobnosti na chvíli uzamknout v nevědomí, ale po nějakém čase vyleze na povrch, neboť pravá identita v životě každého člověka převezme aspoň na zlomek okamžiku žezlo od neviditelné masky.

big kam-a-radi-lesni-pribehy-0lh-486378

KAM a RÁDI – Lesní příběhy

Autor: Michal Štěpánek
Žánr: Příběhy, pro děti a mládež, česká literatura
Nakladatelství: Lux
Rok vydání: 2021
Počet stran: 64

Hodnocení: 95 %

https://www.databazeknih.cz/knihy/kam-a-radi-lesni-pribehy-486378


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Češi 1938 aneb jak Beneš ustoupil Hitlerovi

cesi 1938 200Nedávno vyšel dlouho očekávaný předposlední (v časové posloupnosti však v pořadí teprve druhý) díl komiksového seriálu Češi – Jak Beneš ustoupil Hitlerovi.

 

...

Divadlo

Divotvorný vstup zlínského Městského divadla do sezóny 2013/2014

200divV sobotu 21. září uvedlo Městské divadlo ve Zlíně první večerní premiéru právě se rozbíhající divadelní sezóny. Pocty „být první v nové sezóně“ se dostalo muzikálu Divotvorný hrnec v režii umělecké šéfky zlínského divadla Hany Mikoláškové.

...

Film

Dominik Hašek a Hynek Čermák se objeví na plátnech kin v novém filmu den po 25. výročí vítězství olympijského hokejového turnaje v Naganu

deti nagana 200Režisér a scénárista Dan Pánek dotáčí poslední záběry rodinného snímku Děti Nagana, ve kterém si po boku Hynka Čermáka, Pavla Baťka či Kláry Issové zahraje také hokejový brankář Dominik Hašek. Premiéra filmu, který divákům připomene atmosfér...