Šachový diář aneb Šachy hrou!

Šachový diář aneb Šachy hrou!

Tisk

Šachový diář aneb Šachy hrou!

O šachistech se často říká, že se neumí zabavit jinak než studováním diagramů a přehráváním si pozic z teoretických šachových učebnic. David Dejf Kaňovský, mezinárodní šachový mistr, a Kamila Steinová, blogerka a aktivní hráčka šachu, se pokouší tento mýtus vyvracet. Šachový diář je kniha, která obsahuje nejen nápaditá motta a kreativní úkoly, ale i dvanáct rozhovorů s lidmi ze šachového i nešachového světa.

 Chcete se dozvědět více informací o nejlepším českém šachistovi Davidu Navarovi? Jste nešachisti, ale rádi byste měli v královské hře jasno? Nebo jste naopak zkušení velmistři a potřebujete se odreagovat u přípravy kakaa se šlehačkou? Neváhejte a pojďte s námi do šachového cirkusu!

V sedmi letech jsem si z trhacího bloku vytvořila knížku a napsala krátkou pohádku o přežírající se kočce, která v několika ohledech připomínala Harpagona, akorát s tím rozdílem, že nebyla úchyl na peníze, ale na klubíčka. V patnácti letech jsem se ocitla v tištěném sborníku, kde jsem se naopak blýskla povídkou o tajemném muži a dědkovi, který se chtěl odprásknout. V šestnácti letech jsem se pokoušela vydat básnickou sbírku. Nyní mi je devatenáct a splnila jsem si svůj dětský sen.

Šachový diář

 Šachový diář si může koupit opravdu každý, a to neříkám jen kvůli reklamě. Ať už jste šachisté, nebo šachmudlové, najdete si tu spoustu úkolů, které vás budou bavit, a navíc si přečtete o zajímavých osobnostech, protože v knize se mimo jiné nachází i rozhovory s šachisty a nešachisty.

Láska ke knihám

Šachový diář aneb Šachy hrou!

Autoři: David Dejf Kaňovský a Kamila Steinová
Žánr: diář, rozhovory
Nakladatelství: David Dejf Kaňovský (samonákladem)
Rok vydání: 2023


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je skvělé mít pevné a stabilní zázemí, říká Martin Chodúr

chodurZpěvák Martin Chodúr zazářil už před několika lety, ale faktem je, že zejména až v poslední době zažívá nevšední úspěch. Natáčí, skládá i textuje, koncertuje se svou kapelou MACH. Přitom je vidět a slyšet nejen na svých, ale i na velkých show dalších hvězd...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Léto v Botanické zahradě hl. města Prahy

Botanicka zahrada 200Byli jste již v Botanické zahradě hl. města Prahy? Nyní máte jedinečnou příležitost spojit její prohlídku s bohatým doprovodným programem, který pro vás po celé letošní léto okořeněn hudbou, fotografií či socha...

Z archivu...


Literatura

Ostrov žen moře: Další skvost autorky Tajemství hedvábného vějíře

Ostrov zen more 862x390Dalším z pozoruhodných a poutavých románů autorky bestselleru Tajemství hedvábného vějíře Lisy See nás tentokrát přivádí do prostředí korejského ostrova Čedžu, kde ženy vykonávají náročnou a neb...

Divadlo

Městské divadlo Brno představuje tituly pro sezónu 2024/2025

mdb 200Stanislav Moša, ředitel MdB říká, že v divadelní sezóně 2024/2025 pro diváky připraví celkem 9 inscenací. Pět z nich bude uvedeno na Činoherní scéně, čtyři pak na Hudební scéně. Jedna z nich bude premiérou českou a hned 3 (!) uvedou ve světové premiéře. „D...

Film

Bez gravitace může být člověku nevolno

gravitace perexFilm Gravitace (2013) je uváděný jako jeden z nejlepších filmů současnosti. Speciálními efekty a impozantními záběry vesmíru je doslova přeplněný. Až je možná škoda, že se podobných filmů netočí víc.