Jak zabránit další pandemii

Jak zabránit další pandemii

Tisk

Jak-zabranit-dalsi-pandemii 2D-200V češtině vychází třetí kniha Billa Gatese, tentokrát titul „Jak zabránit další pandemii“. Vzbudí jistě zájem, protože autor je významný a úspěšný podnikatel v digitální technice a jeden z nejbohatších mužů USA, ale zaslouží si pozornost i z jiného důvodu: opět přichází vyslovit se k zásadnímu problému naší civilizace a nabídnout úvahu o jeho možném řešení, podobně jako to učinil i v případě globálního oteplování knihou „Jak zabránit klimatické katastrofě“.

Kniha o pandemii je detailní analýzou průběhu pandemie covidu-19 a způsobů jejího zvládání v celosvětovém měřítku. Gates se o ni mohl pokusit především proto, že se na aktivitách vedených k úspěšnému vyrovnání se s pandemií přímo podílel. Dozvídáme se zároveň, že mohl účinně zasáhnout především proto, že se činnosti na poli záchytu nebezpečných nemocí podílel už dávno zejména v souvislosti s řešením těchto problémů ve třetím světě.

Bill Gates v tom má jasno...

Gates přitom nezůstává jen u líčení dosavadního (do začátku roku 2022) průběhu pandemie, ale v širokém záběru uvažuje o nebezpečí, jež se covidem-19 předvedlo celému světu, a navrhuje způsoby, jak k němu účinně přistupovat, aby se hrozba nestala opět skutečností. Sám o tom říká: „Nemusíme žít v neustálém strachu z další možné globální katastrofy. Musíme s ní nicméně počítat a být ochotní pro její odvrácení něco dělat.“ On mj. navrhuje vytvořit GERM, tým Globální epidemické reakce a mobilizace.

Nebyl by to Bill Gates, autor knihy „Informační dálnice“, aby si neuvědomil důležitou souvislost pandemie s digitalizací. Díky digitalizaci jsme byli na pandemii předpřipraveni a digitalizace nám s ní pomohla v době lockdownu. A naopak, paradoxně, pandemie urychlila digitalizaci a ukázala nám nové možnosti digiworldu, který budujeme.

Řešení covidové krize by po mém soudu mohlo vést k pochopení, že jsme skutečně na jedné lodi, jak chudé země, tak bohaté, a že úspěšná celosvětová spolupráce je možná nejen ve zdravotnictví.

Gatesova kniha je zároveň, v záplavě konspiračních dezinformací, velice potřebnou zprávou o záslužné činnosti Nadace Billa a Melindy Gatesových, která ukazuje těm movitějším, co by měli dělat, když vlády nezvládají.

Jak-zabranit-dalsi-pandemii 2D-199x300
Jak zabránit další pandemii
Autor: Bill Gates
Původní název: How to Prevent the Next Pandemic (2022)
Žánr: popularizující literatura
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Rok vydání: 2023, měkká vazba
Počet stran: 312

Hodnocení: 100 %

www.melvil.cz/kniha-jak-zabranit-dalsi-pandemii/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na jevišti si mohu v bezpečném prostoru prožít spousty příběhů. Obohacuje mě to

archiv Tereza RychláPZpěvu věnuje od dětství a velice brzy ji také okouzlilo divadlo, které se stalo její vášní. „Když se to pak poštěstí, že je divadlo spojené ještě se zpěvem, tak jsem úplně ve svém živlu a zažívám ve své práci obr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Naše divoké dědictví aneb dá se zachránit svět?

dedictviPPStromy dokážou zahnat nosorožce, bakterie mění atmosféru celé Země a pandemie vyvolaná jediným maličkým virem může mít statisíce nebo miliony obětí: přírodu ovlivňují všechny druhy, ať už rostliny, zvířata, nebo lidé. Ovšem rozsah a rychlost změn působených člověkem jso...


Literatura

Benjamin Kuras: Poslední naděje civilizace

posledni nadeje civilizace200„Svoboda není nikdy víc než jednu generaci vzdálená od svého zániku. Musí být vybojována, chráněna a předávána dalším generacím, aby mohly činit totéž.“ Citát Benjamina Kurase z května letošního roku je nebe...

Divadlo

Slovácké divadlo uvede brilantní komedii Dealer´s Choice

Dealers Choice 200Nový rok začal před pár dny a Slovácké divadlo už hlásí první premiéru. Představí ji v sobotu 14. ledna a jedná se o brilantní komedii Patricka Marbera Dealer´s Choice, která se s obrovskými úspěchy uvádí po celém světě.

...

Film

Filmy, panelové diskuze i taneční performance nabídne letošní festival Film a architektura

film architektura 200Pět dnů, dvacet mezinárodních a tuzemských snímků, diskuze s režiséry a odborníky nebo taneční performance. Festival Film a architektura zavítá ve dnech 30. září–4. října do sedmnácti měst. Desátý ročník svým programem zcela n...